Vitamina K

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina K
Vitamina K este o vitamina liposolubila care contribuie la formarea celor 13 proteine necesare pentru coagularea sangelui si la mentinerea densitatii osoase.

Exista doua forme naturale ale vitaminei K: filochinona (K1) si menachinonele (K2) – produse de bacteriile din intestinul gros, de unde sunt absorbite in sange.

Functiile vitaminei K

  • Coagularea sangelui
  • Metabolismul proteinelor
  • Fixarea calciului
  • Utilizare terapeutica

Sangerarea abundenta in timpul menstruatiei poate fi redusa cu ajutorul vitaminei K. Administrarea acestei vitamine contribuie si la oprirea pierderii de calciu prin urina la femeile aflate la menopauza.

Indicatii terapeutice

  • Prevenirea si tratarea osteoporozei
  • Prevenirea problemelor cardiovasculare

Sursele de vitamina K

Necesarul de vitamina K – de 45 micrograme pe zi pentru adulti, este asigurat in mare parte prin alimentatie si prin secretia florei saprofite.

Vitamina K1, care participa la coagulare, se gaseste in:

  • legume verzi (broccoli, spanac, salata, varza)
  • alge marine
  • uleiuri (9 micrograme intr-o lingura de ulei de soia si 6 micrograme intr-o lingura de ulei de rapita)


Vitamina K2
, care participa la osificare, este produsa de bacteriile din flora intestinala. Aceasta vitamina este de asemenea prezenta in:

  • ficat
  • lactate (lapte, branza, iaurt)
  • uleiul de peste

Carenta de vitamina K

Hipovitaminoza K, frecventa la nou-nascuti, se trateaza prin suplimentarea cu vitamina K.

La adulti, carenta este rara, dar poate aparea in cazul afectarii grave a ficatului, cailor biliare sau intestinului (de exemplu, in malabsorbtie sau ablatia ileonului). Carenta de vitamina K necesita un tratament medicamentos, intrucat poate antrena tulburari de coagulare a sangelui.

Studiile arata ca riscurile de fracturi cresc odata cu scaderea aporturilor de vitamina K. Astfel, carenta de vitamina K este o posibila cauza a osteoporozei.

Simptomele carentei de vitamina K

Necesarul de vitamina K

In general, dieta furnizeaza 75–150 micrograme de vitamina K zilnic.

Aporturile nutritionale recomandate de vitamina K sunt de 15 – 40 micrograme pe zi pentru copii, 45- 65 pentru adolescenti si adulti si de 45 micrograme pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

 

 

Doza recomandata de vitamina K (in micrograme pe zi)
Sugari 5-10
Copii intre 1 si 3 ani 15
Copii intre 4 si 6 ani 20
Copii intre 7 si 9 ani 30
Copii intre 10 si 12 ani 40
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti fete 45
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti fete 65
Adulti: barbati femei 45
Varstnici (peste 75 ani): barbati femei 70
Gravide 45
Femei care alapteaza 45

Hipervitaminoza K

In general, riscul de hipervitaminoza este scazut, vitamina K nefiind toxica decat in cantitati foarte mari. Totusi, o doza excesiva (de 1000 ori mai mare decat aportul recomandat de vitamina K) se poate acumula in organism, afectand ficatul si cauzand icter, in cazul copiilor.

Data actualizare: 16-12-2013 | creare: 12-10-2011 | Vizite: 13349
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Influența vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
  • Efectele vitaminei K asupra sănătății osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum