Potasiu

©

Autor: Redacția ROmedic

Potasiu

Potasiul este un mineral prezent in celulele corpului, avand un rol esential in echilibrul acido-bazic al organismului si in reglarea activitatii muschilor si nervilor.

Potasiul face parte din familia electrolitilor, contribuind la schimburile de lichide dintre celule si tesuturi si influentand presiunea sangvina. Acest mineral controleaza formarea si stocarea glicogenului, de care depinde functionarea muschilor.


Potasiul joaca un rol important in functionarea muschilor, inimii si nervilor. El previne pierderea calciului prin urina. Fara potasiu, plamanii nu ar putea elimina dioxidul de carbon, iar rinichii nu si-ar putea indeplini functia de excretie. Potasiul este responsabil si de mentinerea echilibrului apei in organism, aceasta fiind cauza pentru care lipsa de potasiu are drept simptome o sete excesiva si incapacitatea de urinare.


Furnizarea cantitatilor necesare de potasiu pe tot parcursul vietii este o conditie pentru mentinerea densitatii osoase, iar in absenta acestora apare boala numita osteoporoza.


Potasiul din alimentatie este absorbit cu usurinta la nivelul intestinului subtire. Aproximativ 160 mg de potasiu este pierdut zilnic din organism, prin eliminarea renala, care este reglata de hormoni precum aldosteronul.

Necesarul de potasiu

Doza minima necesara pentru adulti este de 200 mg potasiu pe zi. In general, necesarul de potasiu este acoperit doar prin consumul de suc de portocale, cartofi si banane.

Sursele de potasiu

Sursele de potasiu

Potasiul se gaseste in special in fructe (banane, portocale, grapefruit, kiwi, suc de portocale, curmale, prune, avocado, caise).
Alte surse de potasiu:

  • legumele (cartofi, rosii)
  • carnea
  • pestele
  • cerealele integrale
  • produsele lactate

 


Potasiul este un mineral hidrosolubil, ceea ce inseamna ca excesul este eliminat din corp prin urina, astfel incat pericolul de intoxicatie este redus.

 

 

Continutul de potasiu (in mg pentru o portie)
Fasole boabe 690
Faina 486
Banana 451
Spanac 419
Cartofi 397
Carne de vita 355
Suc de portocale 249

Hipokaliemia - nivel scazut de potasiu

Hipokaliemia, sau nivelul scazut de potasiu in serul sangvin, poate avea drept cauze malnutritia sau diareea si voma.

Dar cauza cea mai frecventa a hipokaliemiei este eliminarea renala (prin urina), cauzata de administrarea unor diuretice, care duc la pierderea excesiva a potasiului din organism. Foarte rar, scaderea nivelului de potasiu este cauzata de aporturile alimentare insuficiente.


Hipokaliemia poate duce la tulburari ale ritmului cardiac (aritmie).

Simptome ale scaderii nivelului de potasiu din serul sangvin:

 

Hiperkaliemia – nivel ridicat de potasiu

Hiperkaliemia, sau nivelul ridicat de potasiu in serul sangvin, este rezultatul unei insuficiente renale, avand drept cauza un nivel scazut de aldosteron.

 

Simptomele hiperkaliemiei includ:

  • scaderea ritmului cardiac
  • confuzie mentala
  • tulburari respiratorii
  • amorteala la nivelul extremitatilor

 

Hiperkaliemia severa poate duce la paralizia muschilor scheletici.


Data actualizare: 06-01-2014 | creare: 24-02-2012 | Vizite: 19459
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiul nu a constatat beneficii în plus pentru suplimentarea de rutină cu potasiu după bypass coronarian
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum