Beneficiile consumului de ananas
©
Autor: Mancaș Mălina
Ananasul este un fruct cu gust dulce acrișor ce înglobează numeroși nutrienți cu importante beneficii asupra sănătății: potasiu, magneziu, calciu, vitamina C, beta-caroten, tiamină, vitamina B6 și acid folic. Pe lângă conținutul de vitamine și minerale, ananasul este bogat și în alți micronutrienți – fibre insolubile și bromelaină, fiind sărac în calorii și având proprietăți antiinflamatoare și digestive. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ananas asupra sănătății:
1. Susține imunitatea
Vitamina C din ananas este un antioxidant natural care susține sănătatea sistemului imunitar. Vitamina B6 reglează cantitatea de zahăr din sânge, și împreună cu tiamina, care face parte din clasa vitaminelor B, ajută la transformarea carbohidraților în energie, ceea ce susține, de asemenea, funcțiile sistemului imunitar. Acidul ascorbic acționează prin stimularea activității leucocitelor, acționând ca un antioxidant pentru protejarea organismului de radicalii liberi – produși ai metabolismului celular care pot afecta funcțiile sistemelor și organelor.2. Susține regenerarea pielii
Vitamina C ajută la construirea și regenerarea țesuturilor, favorizând vindecarea rănilor și menținând integritatea celulelor. Ajută la sinteza colagenului, esențial pentru aceste procese reparatorii.Citiți aici mai multe despre proprietățile ananasului și efectele sale asupra sănătății.
3. Favorizează digestia
Ananasul conține bromelaină, o enzimă ce favorizează digesia și previne afecțiunile asociate. Fiind o importantă sursă de fibre, atât solubile cât și insolubile, ananasul previne constipația, diareea, sindromul de colon iritabil. Fibrele favorizează eliminarea bolurilor fecale și stimulează producția de suc gastric. Efectele benefice se pot resimți și asupra florei bacteriene, putând reduce gazele intestinale și balonarea. Favorizează digestia prin accelerarea peristaltismului intestinal, având acțiune asemănătoare acetilcolinei.4. Poate reduce riscul de cancer
Ananasul conține vitamina C și vitamina A, cu rol antioxidant, protejând organismul de radicalii liberi și implicit de alterarea celulară. Pe lângă acestea, mai conține beta-caroten, bromelaină și flavonoizi, prevenind astfel transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. De asemenea, beta-carotenul și fibrele joacă un rol important în prevenirea formării celulelor tumorale.5. Poate preveni osteoartrita
Ananasul reduce inflamarea la nivelul articulațiilor și musculaturii, în special cea asociată cu osteoartrita. Conține o enzimă proteolitică numită bromelaină, asociată cu ruperea legăturilor complexe de proteine, iar proprietățile antiinflamatorii reduc simptomele bolii. Conținutul de minerale esențiale susține sănătatea oaselor, ajută la sinteza antiproteinazelor, o serie de compuși cu rol antiinflamator și analgezic.6. Are efect cardioprotector
Ananasul este bogat în potasiu – ceea ce susține activitatea vasodilatatoare, reducând tensiunea de la nivelul vaselor de sânge și favorizând circulația sangvină. Previne astfel formarea cheagurilor de sânge care ar putea împiedica circulația corespunzătoare a sângelui. De asemenea, reduce presiunea sangvină, iar mineralele benefice din compoziția ananasului susțin formarea celulelor roșii sangvine.
Data actualizare: 07-08-2024 | creare: 17-05-2016 | Vizite: 6145
Bibliografie
(1) Pineapple, link: https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34(2) Basic report: Pineapple, raw, all varieties, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2340?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=pineapple
(3) Oral immunogenicity of the plant proteinase bromelain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17161360
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Beneficiile principalelor condimente
- Alimente care pot ameliora stările de anxietate
- Dieta în gripă (ce să mănânci și ce să bei)
- Gadgeturi și unelte de bucătărie pentru un gătit mai sănătos
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
- Alimente care îți scad apetitul
- Ce peşte să mănânc? Topul celor mai buni peşti şi cei de care să ne ferim
- Topul celor mai alergene alimente
- Alimentele înghețate - ce e bine și ce nu să ții la congelator
- Sfaturi pentru a păstra fructele și legumele proaspete mai mult timp
- E posibil să nu fie așa cum credeai - Mituri despre gătit
- Cum adaugi ușor fibre în alimentația ta
- Recomandări de gustări (între mese)
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Ce tip de carne alegem?
- Alimente expirate - ce e și ce nu riscant de mâncat
- Greșeli frecvente care te readuc la greutatea inițială (după ce ai slăbit)
- Sursele ascunse de sare din alimentație
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Scorbut - deficienta vitaminei C
- Gingivita in scorbut
- Hipokaliemia (hipopotasemia)
- Hiperkaliemia (hiperpotasemia)
- Carența de vitamina C
- Diureticele și potasemia - riscuri și precauții, sfaturi și recomandări
- Dieta pentru o piele sănătoasă
- Vitamina C - Acid ascorbic
- Potasiu
- Vitamina C in timpul sarcinii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Exista alergie sau intoleranta la vitamina C?
- Analize sange, copil de 4 ani jumatate
- Vitamina C influenteaza fluxul menstruatiei?
- Vitamina C alcalina forte
- De care vitamina C de 1000 recomandați sa fie una buna tare?
- Anticoncepționalele și vitamina C
- Interpretare valori zinc și potasiu serice