Beneficiile consumului de ananas

©

Autor:

Beneficiile consumului de ananas
Ananasul este un fruct cu gust dulce acrișor ce înglobează numeroși nutrienți cu importante beneficii asupra sănătății: potasiu, magneziu, calciu, vitamina C, beta-caroten, tiamină, vitamina B6 și acid folic. Pe lângă conținutul de vitamine și minerale, ananasul este bogat și în alți micronutrienți – fibre insolubile și bromelaină, fiind sărac în calorii și având proprietăți antiinflamatoare și digestive. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ananas asupra sănătății:

1. Susține imunitatea

Vitamina C din ananas este un antioxidant natural care susține sănătatea sistemului imunitar. Vitamina B6 reglează cantitatea de zahăr din sânge, și împreună cu tiamina, care face parte din clasa vitaminelor B, ajută la transformarea carbohidraților în energie, ceea ce susține, de asemenea, funcțiile sistemului imunitar. Acidul ascorbic acționează prin stimularea activității leucocitelor, acționând ca un antioxidant pentru protejarea organismului de radicalii liberi – produși ai metabolismului celular care pot afecta funcțiile sistemelor și organelor.

2. Susține regenerarea pielii

Vitamina C ajută la construirea și regenerarea țesuturilor, favorizând vindecarea rănilor și menținând integritatea celulelor. Ajută la sinteza colagenului, esențial pentru aceste procese reparatorii.

Citiți aici mai multe despre proprietățile ananasului și efectele sale asupra sănătății.


3. Favorizează digestia

Ananasul conține bromelaină, o enzimă ce favorizează digesia și previne afecțiunile asociate. Fiind o importantă sursă de fibre, atât solubile cât și insolubile, ananasul previne constipația, diareea, sindromul de colon iritabil. Fibrele favorizează eliminarea bolurilor fecale și stimulează producția de suc gastric. Efectele benefice se pot resimți și asupra florei bacteriene, putând reduce gazele intestinale și balonarea. Favorizează digestia prin accelerarea peristaltismului intestinal, având acțiune asemănătoare acetilcolinei.

4. Poate reduce riscul de cancer

Ananasul conține vitamina C și vitamina A, cu rol antioxidant, protejând organismul de radicalii liberi și implicit de alterarea celulară. Pe lângă acestea, mai conține beta-caroten, bromelaină și flavonoizi, prevenind astfel transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. De asemenea, beta-carotenul și fibrele joacă un rol important în prevenirea formării celulelor tumorale.

5. Poate preveni osteoartrita

Ananasul reduce inflamarea la nivelul articulațiilor și musculaturii, în special cea asociată cu osteoartrita. Conține o enzimă proteolitică numită bromelaină, asociată cu ruperea legăturilor complexe de proteine, iar proprietățile antiinflamatorii reduc simptomele bolii. Conținutul de minerale esențiale susține sănătatea oaselor, ajută la sinteza antiproteinazelor, o serie de compuși cu rol antiinflamator și analgezic.

6. Are efect cardioprotector

Ananasul este bogat în potasiu – ceea ce susține activitatea vasodilatatoare, reducând tensiunea de la nivelul vaselor de sânge și favorizând circulația sangvină. Previne astfel formarea cheagurilor de sânge care ar putea împiedica circulația corespunzătoare a sângelui. De asemenea, reduce presiunea sangvină, iar mineralele benefice din compoziția ananasului susțin formarea celulelor roșii sangvine.

Data actualizare: 20-01-2024 | creare: 17-05-2016 | Vizite: 6039
Bibliografie
(1) Pineapple, link: https://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=34
(2) Basic report: Pineapple, raw, all varieties, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2340?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=pineapple
(3) Oral immunogenicity of the plant proteinase bromelain, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17161360
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul cronic de alcool inhibă absorbția unor vitamine esențiale
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • O alimentație bogată în potasiu poate preveni ateroscleroza
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum