Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Ciulama

Vizite: 3507
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
1911

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 300 g carne (gaina, gasca, curcan, vitel, iepure domestic),
- 40 g faina,
- 30-50 g unt sau untdelemn,
- 500-600 ml supa in care a fiert carnea cu zarzavat,
- 100 ml smantana sau lapte,
- patrunjel,
- Vegeta,
- sare.

Preparare:

Carnea se fierbe in circa 1 1/2 l apa clocotita, ca sa se coaguleze repede la suprafata si sa ramina sucul in ea, adaugandu-se imediat zarzavat de supa (morcov, telina, patrunjel, o ceapa alba) si o lingurita rasa de sare. In oala obisnuita sau in oala sub presiune, zarzavatul fierbe impreuna cu carnea.

Cand carnea este fiarta, se strecoara supa necesara. Intr-o cratita, faina se infierbinta cu untul topit sau cu untdelemnul la foc mic (nu direct pe flacara) numai un minut (fara sa se rumeneasca), stingandu-se apoi cu supa fierbinte, adaugata de 2 ori si amestecand de fiecare data pana cand se desfac toate cocoloasele formate. Se pot inlocui circa 100 ml supa cu lapte, pentru ca sosul sa fie mai alb. Pentru gust mai bun se adauga 1/2 lingurita cu "Vegeta" care si sareaza. Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani (care curge), la nevoie se dilueaza cu lapte sau supa si, dupa ce a fiert cateva clocote, cratita se ia de pe foc.

Daca nu s-a pus lapte, se amesteca imediat cu smantana frecata cu o lingura de apa rece, potrivindu-se gustul cu sare.

Carnea taiata in bucati (daca este de pasare) sau in felii se adauga in sos.

Spre ciulamaua fierbinte se presara patrunjel si se serveste cu mamaliguta calda.

Ciulamaua din carne de vitel, miel, iepure domestic tanar se pregateste la fel, insa cand este luata de pe foc, se acreste dupa gust cu zeama sau sare de lamaie si pentru aroma i se adauga tarhon.

Se serveste cu garnitura de orez, piure de cartofi sau cu galuste pentru papricas.


Analiza ingredientelor rețetei Ciulama:

Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Gâscă
Avantaje: Carnea de gâscă este deosebit de bogată în fier și zinc, este o sursă bună de fosfor și potasiu, iar 100 g de gâscă oferă mult peste necesarul zilnic recomandat de vitamina B12. Benefic...
Dezavantaje: Carnea de gâscă este bogata in grasimi saturate și colesterol....
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Smântână, 32 procente grăsime
Avantaje: Smântâna este bogată în colesterol și grăsimi saturate....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....

Căutați rețete culinare după denumire