Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Murături turcești

Vizite: 3285
Timp preparare: 120min
Dificultate: redusa

Ingrediente/compozitie:

- gogonele verzi,
- morcovi,
- telina,
- ceapa,
- gogosari,
- varza alba,
- conopida,
- boabe de mustar,
- boabe de piper,
- sare,
- otet,
- miere de albine.

Preparare:

Se curata gogonelele de saminte si apoi se taie cubulete mici. Morcovii, ceapa si telina se taie pe lung apoi, rondele. Varza se toaca marunt fara a fi frecata cu sare. Conopida se rupe in bucati mai mici.

Intr-un vas se fierb impreuna otet (1 l la 2 l de apa) cu sare, miere de albine (depinde de cat de dulce vreti sa fie compozitia), boabele de piper, mustar, foile de dafin. Intr-un borcan de 800 g se pun in ordine aleatorie toate legumele, taiate in prealabil si varza tocata.

Dupa ce a fiert compozitia mai inainte amintita, se toarna peste legumele din borcan sa le oparim putin. Se lasa fara capac pana a doua zi dimineata, dupa care se leaga cu celofan si se coboara in pivnita sau la rece pe balcon.

Se serveste la orice friptura, in special la cea la tava.


Analiza ingredientelor rețetei Murături turcești:

Boabe de muștar
Boabele de muștar se folosesc cel mai bine în sosuri și murături. Stimulează sucurile gastrice și ajută la digestie....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Conopidă
Avantaje: Conopida este o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina C, K și B6, acid folic, potasiu, proteine, tiamină, riboflavină, niacină, magneziu și fosfor. ...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de conopidă provine din zaharuri....
Gogonele
Dezavantaje: Roșiile verzi pot provoca migrene persoanelor care sunt predispuse la această boală....
Miere
Avantaje: Mierea are un conținut scăzut de sodiu, colesterol și grăsimi saturate. Mierea are actiune antibacteriană asupra bacteriilor care dau diaree (salmonella și escherichia coli), în special la sug...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de miere provine din zaharuri. În miere se poate dezvolta toxina care dă botulismum, în condiții de anaerobioză (lipsa aerului), prin urmare mierea este cont...
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Varză
Avantaje: Varza este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, K, B6 și acid folic. De asemenea, varza conține tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. Este utilă în caz de ulcer la st...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de varză provien din zaharuri. Varza trebuie consumată cu moderație de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiro...

Căutați rețete culinare după denumire