Solutii alimentare pentru varstnici

©

Autor: Redacția ROmedic

Revizuit de:

Solutii alimentare pentru varstnici
Alimentatia persoanelor in varsta poate ridica anumite dificultati, ca urmare a problemelor de sanatate specifice varstei, a modificarii metabolismului si apetitului si a unor posibile dificultati de deplasare.

Va oferim solutii la cateva din cele mai frecvente probleme in alimentatia varstnicilor.

1. Unele afectiuni cronice la varstnici necesita adoptarea unui regim alimentar specific: bolile de inima, diabetul, artrita, osteoporoza etc.

Solutia:
persoanele de varsta a treia pot apela la serviciile unui medic sau tehnician nutritionist pentru a beneficia de un regim alimentar personalizat si a se putea bucura in continuare de alimente gustoase si variate. Puteti consulta aici indicatiile alimentare pentru diverse afectiuni - regimuri terapeutice.

2. Unii varstnici nu pot mesteca alimentele, fie din cauza unor probleme dentare, fie a uscaciunii gurii. Prin urmare, aceste persoane renunta la fructele si legumele proaspete si la carne.

Solutia:
inlocuiti alimentele greu de mestecat cu altele mai moi:
  • sucuri de fructe, compoturi de piersici, mere, pere; fructe in sirop – in locul fructelor crude
  • sucuri de legume; legume pasate si gatite – in locul legumelor crude
  • carne tocata, oua, lapte, branza, iaurt, budinca si supa crema – in locul fripturii
  • cereale gatite, orez, prajituri moi din cereale – in locul painii

3. Unele persoane in varsta se confrunta cu indigestii cauzate de consumul unor alimente. Pe de alta parte, excluderea alimentelor care provoaca probleme duce la privarea de unele substante nutritive importante: vitamine, minerale, proteine, glucide, lipide, enzime.

Solutia:
inlocuiti alimentele care provoaca indigestii cu altele din acelasi grup:
  • lactate (iaurt, budinca, supa crema, branzeturi) – in locul laptelui
  • morcovi, cartofi, pastai, sucuri de legume – in locul legumelor crude (varza, broccoli)
  • sucuri si compoturi de fructe – in locul fructelor proaspete

4.
Numerosi varstnici iau medicamente care le afecteaza apetitul, dar si absorbtia si asimilarea elementelor nutritive esentiale.

Solutia:
intrebati medicul daca medicamentele prescrise afecteaza apetitul sau gustul mancarii. Daca acesta este cazul, incercati sa schimbati medicamentele. Daca nu este posibil, adaugati un plus de savoare mancarii cu ajutorul condimentelor naturale (piper, oregano, dafin, scortisoara etc.) si orientati-va catre legume si sucurile de legume, usor asimilabile si bogate in biocatalizatori.

5. Unele modificari de mobilitate si dexteritate pot afecta capacitatea individului de a deplasa pana la magazine sau de gati. Numerosi varstnici depind de membrii familiei pentru a se aproviziona cu alimente.

Solutii:
folositi serviciile de livrare la domiciliu oferite de tot mai multe supermarketuri si restaurante. Daca acestea nu sunt disponibile in zona in care locuiti, puteti apela la un membru al familiei, la prieteni sau vecini pentru a face cumparaturile in locul dumneavoastra. Daca nu mai puteti gati, cumparati semipreparate sau produse gata preparate – acestea pot fi consumate usor, cu un minim de efort.

6. Persoanele in varsta locuiesc deseori singure si nu se mai simt motivate sa gateasca sau sa se alimenteze corect.

Solutia:
cumparati alimente usor de preparat, bogate in elemente nutritive. Laptele, cerealele, fructele, legumele va pot ajuta sa va alimentati corect. Alimentele ambalate, usor de desfacut, pot facilita prepararea mancarii. O alta solutie este sa mancati cu familia sau cu prietenii.

7. O mare parte din persoanele in varsta dispune de venituri mici, ceea ce le limiteaza puterea de cumparare, dar si posibilitatile de transport (cu taxiul etc.) pentru a face cumparaturi.

Solutia:
Unele alimentele sunt foarte hranitoare, fara a fi scumpe (fasole, mazare, orez, paste fainoase etc.). In general, incercati sa va orientati spre fructele si legumele de sezon, cand sunt mai accesibile, dar si mai gustoase.

Data actualizare: 18-07-2014 | creare: 04-11-2011 | Vizite: 29976
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apelul la emoții precum entuziasmul și furia este o tactică de convingere esențială utilizată de escrocii care păcălesc bătrânii
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum