Vitamina B1 - Tiamina

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina B1 - Tiamina
Vitamina B1, numita si tiamina, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Datorita stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.

Generalitati

Vitamina B1 sau tiamina este depozitata in corp in cantitati foarte mici, iar rezervele pot fi golite complet in 14 zile.

Vitamina B1
, masurata de obicei in miligrame, trebuie sa fie luata impreuna cu acidul folic si cu magneziul, pentru a fi utilizata in mod eficient.

Principala functie a vitaminei B1 este participarea la metabolismul zaharurilor in energie sau in grasime. Vitamina B1 contribuie si la functionarea sistemului nervos central, la rezistenta musculara si la forta fizica, in general.

Utilizare terapeutica

  • Boli cardiovasculare
  • Surditate
  • Apatie
  • Diaree

Carenta de vitamina B1

Carenta de vitamina B1 are drept cauza un aport alimentar insuficient, sau alti factori, precum consumul excesiv de alcool si deficienta de acid folic.

Cele mai importante semne ale carentei sunt pierderea in greutate, afectarile cardiace, tulburarile neurologice si digestive. Hipovitaminoza se manifesta si prin oboseala, lipsa de energie, dificultati de concentrare si confuzie.

Carenta extrema de vitamina B1 duce la beriberi, o boala comuna in tarile in curs de dezvoltare, unde orezul este alimentul de baza.

Primele simptome ale bolii sunt oboseala, iritabilitatea, pierderea memoriei, tulburarile somnului, pierderea apetitului, disconfortul abdominal si constipatia.

Vitamina B1
trebuie administrata concomitent cu celelalte vitamine din grupul B, intre care exista o stransa legatura. Astfel, administrarea vitaminei B1 poate duce la un deficit in vitaminele B2 si B6. In schimb, luarea unor suplimente care contin toate vitaminele din grupul B nu antreneaza niciun risc.

Simptomele carentei de vitamina B1

Sursele de vitamina B1

Sursele de vitamina B1

Tiamina se gaseste in cantitati mici intr-o varietate de alimente: drojdia de bere, carne (ficat si rinichi), cereale (in special invelisul extern al cerealelor integrale), legume (mazare, cartofi), portocale, galbenus de ou, lactate.

In plus, unele cereale pentru micul dejun sunt imbogatite cu vitamina B1.

Vitamina B1 este sensibila si poate fi distrusa cu usurinta prin prepararea termica a alimentelor. Cu toate acestea, ea poate rezista la temperaturi foarte scazute.

Pierderea vitaminei B1 in timpul gatitului depinde de modul de preparare a alimentelor, de temperatura si de cantitatea de apa utilizata. Se recomanda prepararea in abur si nu fierberea in apa a alimentelor.

 

 

Alimente bogate in vitamina B1(in miligrame la 100 g)
Drojdia de bere 10
Germeni de grau 2
Carne de porc 0,85
Cereale integrale 1,10
Alune 0,80
Fasole 0,54
Carnati 0,57

Necesarul de vitamina B1

Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi)
Sugari 0,2
Copii intre 1 si 3 ani 0,4
Copii intre 4 si 6 ani 0,6
Copii intre 7 si 9 ani 0,8
Copii intre 10 si 12 ani 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani:
  - baieti
  - fete

1,3
1,1
Adolescenti intre 15 si 19 ani:
  - baieti
  - fete

1,3
1,1
Adulti:
  - barbati
  - femei

1,3
1,1
Varstnici (peste 75 ani): barbati femei 1,2
Gravide  

Hipervitaminoza B1

Desi excesul de vitamine hidrosolubile este excretat prin urina, administrarea unei doze de 100 ori mai mare decat cea recomandata poate duce la:
  • afectarea sistemului respirator
  • insomnii
  • slabiciune generala
  • accelerarea pulsului
  • dureri de cap
  • iritabilitate

In cazuri extreme, o supradoza de vitamina B1 poate fi fatala.

De asemenea, vitamina B1 in exces poate duce la pierderea din organism a celorlalte vitamine din grupul B.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 28-05-2011 | Vizite: 18157
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina B1 și prevenirea declinului cognitiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum