Vitamina C - Acid ascorbic

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina C - Acid ascorbic
Vitamina C (acidul ascorbic) este cu siguranta cea mai cunoscuta vitamina, dar si cea mai consumata sub forma de suplimente, datorita numeroaselor sale functii.

Pentru ca nu poate fi sintetizata de organism, necesarul de vitamina C poate fi obtinut numai prin intermediul alimentatiei.
Astfel, e necesar sa va asigurati ca nu lipsesc din alimentatia dumneavoastra sursele de vitamina C, mai ales ca aceasta este eliminata prin urina si trebuie furnizata constant.

Iata care sunt numeroasele functii ale vitaminei C in organism:

  • stimuleaza si intareste sistemul imunitar, oferind organismului rezistenta in fata infectiilor. Are rol adjuvant in tratamentul racelii si gripei, pentru ca grabeste vindecarea si „imblanzeste” simptomele
  • contribuie la repararea tesuturilor si le sporeste elasticitatea, conducand astfel la o vindecare rapida a ranilor si cicatricilor
  • contribuie la formarea cartilajelor, ligamentelor, tendoanelor si a vaselor de sange
  • stimuleaza productia de colagen
  • contribuie la mineralizarea oaselor si a dintilor si le mentine sanatatea
  • regleaza metabolismul colesterolului de catre vezica biliara
  • are rol antioxidant, aparand organismul de efectele radicalilor liberi

Indicatii terapeutice

Vitamina C este cunoscuta printre persoanele de toate varstele ca un remediu natural pentru raceala, insa e bine de stiut ca administrarea preventiva a suplimentelor sau consumul alimentelor bogate in aceasta nu scade sansele de a contacta racelile de sezon.
In schimb, aceasta poate avea un rol pozitiv in evolutia simptomelor racelii si a duratei episodului de raceala, arata anumite studii realizate de Universitatea de Stat din Oregon.

Anumite studii și metaanalize științifice au legat cantitatile insemnate de vitamina C din alimentatie de un risc scazut de boli cardiovasculare.

Un studiu japonez efectuat pe o durata de 20 de ani a corelat consumul sustinut de fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C, cu o incidenta cu 54% mai mica a atacturilor cerebrale. Acest tip de cercetare are insa numeroase limitari, mai ales pentru ca e dificil de separat impactul vitaminei C din alimente de al celorlalte componente alimentare.

Desi anumite cercetari au investigat efectele pozitive ale vitaminei C in vindecarea cancerului, gratie calitatilor antioxidante, rezultatele nu sunt concludente.

Vitamina C poate avea un impact benefic in cazul persoanelor care prezinta infectii repetate, gingivita, osteoporoza, dificultati de crestere, deficiente imunitare, hemoragii, tulburari digestive, tulburari de vedere sau oboseala cronica.

Atentie!
Tineti cont ca informatiile stiintifice asupra efectelor terapeutice ale vitaminei C sunt limitate!

Carenta de Vitamina C

Deficienta de vitamina C este rara in tarile dezvoltate, pentru ca se gaseste in multe dintre fructele si legumele consumate in mod curent.

Carenta de acid ascorbic are urmatoarele simptome:

  • stari de oboseala cronica
  • rezistenta scazuta la infectii
  • sangerarea gingiilor si inflamarea acestora (gingivita)
  • hemoragii frecvente, vindecare lenta a ranilor, invinetire rapida
  • incetinirea metabolismului, ce poate conduce la ingrasare
  • aspect uscat, solzos al pielii
  • umflarea si durerea articulatiilor
  • subtierea smaltului dintilor

Carenta grava de vitamina C duce la aparitia unei boli numite scorbut, care se manifesta prin oboseala extrema, dureri osteoarticulare, boli ale gingiilor,  sangerari subcutanate, rani frecvente, pierdere a parului si dintilor.
Aceasta boala se intalnea la marinari, in timpul calatoriilor lungi, cand nu dispuneau de fructe si legume proaspete pentru a asigura necesarul de vitamina C. Astazi, scorbutul apare numai in mediile defavorizate, unde exista pericolul malnutritiei.

Factorii de risc in carenta de vitamina C sunt:
  • fumatul si expunerea la fum de tigara (fumatul pasiv)
  • expunerea la poluare
  • consumul de cafeina
  • stresul
  • depasirea varstei de 55 ani

Sursele de vitamina C

Vitamina C se gaseste in majoritatea fructelor si legumelor, in diverse cantitati.

Fructe care contin cantitati mari de vitamina C:

  • cicitricele: lamaile, portocale, grapefruitul
  • pepenele galben si rosu
  • fructe exotice: kiwi, mango, papaya, ananas
  • fructele de padure: capsuni, zmeura, mure, afine

Legume bogate in vitamina C:

  • broccoli, conopida
  • varza
  • varza de Bruxelles
  • conopida
  • ardeiul gras
  • spanacul, salata verde
  • cartofii, cartofii dulci
  • rosiile

Pentru a profita la maximum de vitamina C prezenta in fructe si legume, e indicat sa le consumam proaspete, cat mai putin gatite. Prin intermediul prelucrarii la temperaturi inalte (coacere, prajire, fierbere), dar si in urma congelarii pe durate mari de timp, se pierd cantitati insemnate din aceasta substanta benefica.

Vitamina C poate fi introdusa in organism si prin intermediul suplimentelor alimentare; cercetarile arata ca acidul ascorbic prezent in fructe si legume este ideintic cu cel sintetizat chimic, din punctul de vedere al structurii chimice, al modului de absorbtie si al efectelor asupra organismului.

Fructe si legume bogate in vitamina C
(miligrame / 100 g)
Coacaze 200
Ardei gras 126
Kiwi 94
Lamaie 80
Capsuna 64
Portocala 50
Pepene galben 25
Conopida 60

Necesarul de vitamina C

Doza zilnica recomandata de vitamina C este de aproximativ 75-90 mg pentru adulti, iar unii nutritionisti sustin ca se pana la 500 mg pot fi luate zilnic pe o perioada lunga de timp, fara efecte adverse.

In cazul fumatorilor si a femeilor insarcinate, se recomanda un aport crescut de vitamina C, cu aproximativ 35 de mg.

Iata care sunt valorile recomandate, in functie de varsta si sex:

Doza recomandata de vitamina C
(miligrame/ zi)
Sugari 50
Copii intre 1 si 3 ani 15
Copii intre 4 si 8 ani 25
Copii intre 9 si 13 ani 45
Adolescenti intre 14 si 18 ani: fete, baieti
65 (F) -75 (M)
Adulti: femei, barbati
75 (F) -90 (M)
Gravide 85
Femei care alapteaza 120

Consultati medicul pentru a stabili doza de vitamina C necesara organismului, in functie de particularitatile dumneavoastra (sex, varsta, boli cronice, sarcina, alaptare etc).


Necesarul zilnic de vitamina C poate fi acoperit prin consumul unei portocale, a sucului de la un grapefruit sau a unui ardei gras, de exemplu.

Hipervitaminoza C

Excesul de vitamina C este rar intalnit si in putinele cazuri cand se produce, nu reprezinta un pericol, deoarece corpul nostru nu o poate stoca pe termen lung, eliminand-o prin urina.

Hipervitaminoza poate duce la stari de agitatie si insomnie, cat si la tulburari digestive (constipatie, flatulenta).

Pentru doze de 1g pe zi de vitamina C nu exista contraindicatii; in schimb, doze mai mari de 5 g pot cauza diaree sau pot afecta ficatul. Dozele mari de vitamina C sunt contraindicate in cazul persoanelor ce prezinta calculi renali (pietre la rinichi) sau insuficienta renala.
Astfel, persoanele cu afecțiuni renale nu ar trebui să depaseasca 1000 mg de vitamina C pe zi.

Contrar parerii generale, dozele excesive de vitamina C nu pot vindeca raceala sau gripa si nici nu pot vindeca simptome si afectiuni care nu au fost cauzate de o carenta a acesteia.

Interactiuni ale vitaminei C cu alte substante

Nivelul de vitamina C din sange poate fi diminuat prin administrarea contraceptivelor orale ce contin estrogeni, cat si prin tratamentul sustinut cu aspirina.
De pilda, se pare ca daca se iau la fiecare sase ore cate doua tablete de aspirina, timp de o saptamana, nivelul vitaminei C in sange poate scadea chiar si cu 50%.

Cercetarile arata ca vitamina C poate afecta eficienta anticoagulantilor. Astfel, in timpul unui tratament cu substante anticoagulante, dozele de vitamina C trebuie mentinute la maximum 1 gram/zi.

De asemenea, daca efectuati analize de sange, e important sa nformati laboratorul daca luati la momentul respectiv suplimente de vitamina C, pentru ca acestea pot afecta rezultatul anumitor investigatii.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 01-01-2011 | Vizite: 15322
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Consumul de vitamina C poate preveni infectarea cu coronavirus?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum