Zinc

©

Autor: Redacția ROmedic

Zinc

Zincul este un oligoelement care intervine in numeroase reactii enzimatice, jucand un rol important in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor. Activitatea a peste 100 enzime depinde de prezenta zincului, astfel incat acest mineral este vital in toate etapele vietii.


Zincul contribuie la fabricarea si activarea limfocitelor T – un tip de globule albe cu rol in lupta impotriva infectiilor – fiind astfel implicat in activitatea sistemului imunitar. In absenta acestui mineral, se constata o diminuare a simturilor (olfactiv si gustativ). Zincul participa la sinteza ADN-ului si este implicat in procesul de vindecare a ranilor.


Una dintre cele mai importante functii ale zincului este contributia la cresterea normala a individului, incepand cu dezvoltarea fetala si continuand in copilarie si adolescenta.


Zincul intervine la transportul vitaminei A de la ficat si indeplineste functia de antioxidant, protejand celulele impotriva radicalilor liberi. Zincul este indispensabil elaborarii si protectiei celulelor reproducatoare. Astfel, el este implicat in activitatea glandelor sexuale, contribuind la formarea spermei. Zincul este de altfel prescris pentru cresterea vitalitatii spermei si deci a fertilitatii masculine.

Se crede ca zincul ar avea capacitatea de a creste nivelul de testosteron si de a mari masa si forta musculara.


Implicarea acestui mineral in protectia fatului impotriva malformatilor si a retardului de crestere este un fapt dovedit. Prin participarea sa la procesul de regenerare celulara, zincul este deosebit de eficient pentru cicatrizarea arsurilor si a altor rani.

Sursele de zinc

Sursele de zinc

Stridiile contin cea mai mare cantitate de zinc. Cum acestea nu fac parte din dieta zilnica, zincul poate fi obtinut din peste (sardele), carne (de vita, porc, pasare sau miel), cereale integrale, nuci, seminte de dovleac si produse lactate.


Trebuie evitate aporturile excesive de zinc, care pot rezulta din luarea suplimentelor concomitenta cu consumul de alimente bogate in zinc. Excesul de zinc impiedica absorbtia cuprului, necesar pentru functionarea normala a organismului, dar si pentru formarea globulelor rosii.


Zincul din aporturile alimentare este asimilat in proportie de 20 – 30%.

 

 

Alimente bogate in zinc(in mg/100 g)
Stridii 16
Ficat de vitel sau porc 9
Germeni de grau 7
Paine integrala 5
Carne de vita 4
Ficat de vita 4
Soia 3
Peste gras, crustacee 2,5
Fasole, linte 2

Necesarul de zinc

Necesarul de zinc

Zincul este necesar in toate etapele vietii, doza recomandata variind in functie de varsta.

Astfel, sugarii au nevoie de 5 mg de zinc pe zi, copiii pana in 12 ani de 6 - 12 mg pe zi, adolescentii de 10-13 mg, iar adultii de 10-12 mg pe zi. La femeile insarcinate si cele care alapteaza doza recomandata este de 15, respectiv 19 mg pe zi.

 

Doza recomandata de zinc (in mg pe zi)
Sugari 5
Copii intre 1 si 3 ani 6
Copii intre 4 si 6 ani 7
Copii intre 7 si 9 ani 9
Copii intre 10 si 12 ani 12
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti fete 13-10
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti fete 13-10
Adulti: barbati femei 12-10
Femei peste 55 ani 11
Barbati peste 65 ani 12
Femei insarcinate (al 3-lea trimestru) 15
Femei care alapteaza 19

Lipsa de zinc

Deficienta de zinc apare in conditiile unui aport alimentar insuficient in anumite etape ale vietii dar si in urma unei malabsorbtii intestinale.

Primul semn al deficientei de zinc este retardul de crestere si instalarea tardiva a pubertatii. Dezvoltarea functiei sexuale este de asemenea intarziata.

 

Alte posibile semne ale lipsei de zinc din organism:

  • acneea
  • eczema
  • pielea uscata si aspra
  • dificultatile de concentrare
  • infectiile recurente
  • diareea
  • pierderea apetitului
  • caderea parului
  • slabirea sistemului imunitar
  • vindecarea dificila a ranilor

 


Data actualizare: 06-01-2014 | creare: 26-12-2011 | Vizite: 10362
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Suplimentele cu zinc scad riscul de boală pneumococică
  • Efectele suplimentelor de Zinc - concluziile studiilor științifice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum