Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Borș

Vizite: 5130
Timp preparare: 3000min
Dificultate: medie
2989

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 1 kg tarate de grau;
- 200 g malai;
- 200 g de husti (tarate folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere;
- o mana de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat.

Timp de realizare: 2 zile

Preparare:

Taratele de grau se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Numai in cazul cand nu aveti de unde sa luati husti, se foloseste drojdia de bere.

Hustile se iau de la o productie anterioara de bors si sunt folosite ca starter pentru obtinerea unui bors de calitate, intr-un timp relativ scurt.

Ingredientele de baza se amesteca cu 0,5-1 l de apa calduta, obtinandu-se o maia care se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si/sau marar (sau leustean), verde sau uscat. Peste toate acestea se toarna 9 l de apa calda (aprox. 60 grade C), se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile. In primele ore dupa preparare se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit se filtreaza (se trece printr-un tifon), se pune in sticle si se pastreaza la frigider. O parte din taratele folosite se pot pastra pentru utilizare ulterioara.

Atentie! Vasul (borcanul) in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si spalat cu mare grija, ori de cate ori se prepara bors.

Borsul se foloseste indeosebi la acrirea ciorbelor traditionale.


Analiza ingredientelor rețetei Borș:

Drojdie de bere
Avantaje: Drojdia conține o serie de principii active reunite sub denumirea de complex albumino-vitaminos. Albuminele conțin 16 aminoacizi. Drojdia este foarte bogată în vitamine din grupul B. De asemenea m...
Dezavantaje: Exista un procent mic de persoane sensibile la drojdie, care trebuie să evite alimentele ce o conțin....
Făină de porumb
Avantaje: Făina de porumb are un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Susceptibil la contaminarea cu ciuperci. Poate afecta absorbția de minerale....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Tărâțe de grâu
Avantaje: Tărâțele de grâu sunt o sursă ideală de fibre, niacină, vitamina B6, fier, magneziu, fosfor, zinc, proteine, tiamină, riboflavina și potasiu. Tarâțele sunt bune pentru reducerea colester...
Dezavantaje: Tarâțele de grâu crud în exces intervin în absorbția mineralelor și pot cauza sindromul intestinului iritabil....

Căutați rețete culinare după denumire