Rețetă Cremă de cacao sau ciocolată
Vizite: 1805
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
2233
CALORII
Ingrediente/compozitie:
Crema:- 4 oua mari,
- 12 foi sau 35 g granule gelatina,
- 200 ml esenta de cafea,
- 250 g zahar tos,
- o lingura rom,
- zahar vanilat.
Pentru ornat:
- 250 g frisca,
- 2 foi sau 6 granule de gelatina,
- 50 g zahar tos,
- 40 ml apa,
- 15 ml rom,
- 50 g cacao.
Preparare:
Cacaua trebuie neaparat cernuta prin sita de sarma inoxidabila. Ciocolata menaj trebuie rasa prin razatoarea cu gauri mari. Gelatina se inmoaie in 200 ml apa rece. Cacaua sau ciocolata se vor adauga in crema numai dupa ce lighenasul s-a luat de pe aburi, amestecand bine, pana cand se omogenizeaza.Albusurile pentru crema se bat spuma, se adauga 200 g zahar tos si romul, apoi se bat in continuare, pana cand se intaresc din nou, ca o zapada si se lasa in bucatarie, mai departe de sursa de caldura. Crema simpla se poate aranja, in cerc de hartie, direct pe un platou de tort cu suprafata perfect dreapta (nu farfurie), altfel cercul nu va sta bine sprijinit pe platou si crema mai moale va iesi pe sub el.
Se taie o banda de cca 15 cm latime, pe toata lungimea unei coli mari de hartie alba (de impachetat, mai groasa). Din banda se formeaza un cerc cu un diametru de cca 21-24 cm (ca si cel al cratitei de 2-2 1/2 l); banda se ruleaza de mai multe ori, ca cercul sa aiba mai mare rezistenta si capatul acesteia se prinde cu o agrafa. Cercul se asaza pe platou si, cand este gata, crema se desarta in interiorul acestuia si (se curata compozitia de pe lighenas cu lopatica din plastic) se niveleaza.
Pentru crema, gelatina se inmoaie cu lapte cca o ora intr-un lighenas de 2-3 , adaugand apoi, galbenusurile si 50 g zahar. Lighenasul se aseaza pe un vas cu apa clocotita si se bate compozitia cu telul in forma de para, pana cand se topeste gelatina si se leaga sodoul cu galbenusurile (5-6 minute), insistand mereu pe fundul lighenasului.
Dupa aceea se ia de pe aburi, se adauga zaharul vanilat si se trece pe un vas cu apa rece, amestecindu-se incontinuu, pana cand se raceste la temperatura degetului. Albusul se bate inca putin ca sa-si revina, daca s-a lasat, apoi se ia o lingura cu varf din el si se pune in gelatina, amestecand usor cu lingura, numai prin rasturnare (nu circular), de 6-7 ori, adaugand, apoi tot restulde albus si amestecind tot prin rasturnare (dar nu prea mult) pana cand se omogenizeaza.
Albusul cu gelatina se toarna peste frisca curatindu-se bine cu lopatica din plastic si, numai pe urma se amesteca cu telul pina la fundul vasului ca sa nu ramina frisca sau albus neamestecate. Pe masura ce albusul se amesteca cu frisca rece, se intareste si crema ramine umflata. Se aranjeaza apoi, imediat in forma (dupa varianta ce s-a pregatit inainte), lasandu-se in frigider 3-4 ore, ca sa se inchege.
In acest timp se pregateste frisca cu gelatina pentru ornat. Dupa ce crema s-a inchegat, forma se scoate din frigider. Daca a fostaranjata in cerc de hirtie, acesta se desprinde usor; daca a fost aranjata in cratita, se trece cu cutitul pe marginea cremei, ca sa se desprinda, apoi se asaza platoul deasupra ei si se rastoarna impreuna.
Cratita se va acoperi cu un servet mai gros, udat in apa fierbinte si bine stors, lasandu-l 1-2 minute ca sa se incalzeasca putin untul cu care a fost unsa; crema se va dezlipi imediat (operatiunea se mai repeta la nevoie).
Preparatul pentru ornat trebuie mai inainte sa stea in frigider 2-3 ore, altfel se va muia frisca cu gelatina. Crema se orneaza cu frisca, pusa intr-un cornet cu sprit crestat la varf. Se modeleaza sub forma de dare ondulate, pornind din centrul cremei pana jos, la baza ei si rozete intre ele.
Se poate executa si alt ornament.
Analiza ingredientelor rețetei Cremă de cacao sau ciocolată:
Cacao
Avantaje: Acest aliment este o sursă excelentă de fier, magneziu, fosfor, proteine, potasiu și zinc. ...
Dezavantaje: Acest aliment este bogat în grăsimi saturate. ...
Gelatină
Avantaje: Gelatina este o sursă de proteine care nu conține grăsimi....
Dezavantaje: Gelatina poate provoca un gust neplăcut, senzație de balonare sau arsuri la stomac....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.
Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.
Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate.
Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Rom
Avantaje: Romul are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu....
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de rom provin din alcool....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională.
Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr vanilat
Dezavantaje: Zahărul vanilat clasic conține zahar alb (98%) și vanilină cristalizată (2%) - o substanță chimică periculoasă în cantități mari....