Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Gogoșari umpluți cu ciuperci

Vizite: 3579
Timp preparare: 120min
Dificultate: medie
4426

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 5 kg gogosari,
- 3 kg ciuperci,
- 2 kg ceapa,
- 200 g morcov ras,
- 200 g hrean ras,
- 300 g frunze de telina,
- 1 lamaie,
- 1 lingura sare.

Marinata:
- 1 l otet,
- 3 l apa,
- 200 g sare,
- 100 ml ulei,
- foi de dafin,
- 50 g usturoi pisat.

Preparare:

Speli bine ciupercile, le cureti si le fierbi in apa cu sare si zeama de lamaie. Cand sunt gata le scurgi si le lasi sa se raceasca.

Alegi atatea palarii de ciuperci mai mari cati gogosari ai si le pastrezi separat, restul ciupercilor le tai felii.

Cureti gogosarii de cotoare si seminte, le speli si le pui la scurs. Apoi, cureti ceapa, o tai felii si o amesteci cu morcovul, ciupercile taiate, hreanul si frunzele de telina taiate marunt.

Umpli cu aceasta compozitie gogosarii si asezi pe fiecare gogosar o palarie de ciuperca, drept capac si-i asezi frumos in borcane. Pui intr-un vas la foc toate ingredientele pentru marinata (1 l otet, 3 l apa, 200 g sare, 100 ml ulei si foile de dafin dupa gust) si lasi sa dea cateva clocote.

Dai vasul deoparte, dupa ce s-a mai racit adaugi 50 g usturoi pisat si amesteci bine. Torni cu grija marinata in borcanele asezate pe o tava, le capsezi si le sterilizezi 35 minute.


Analiza ingredientelor rețetei Gogoșari umpluți cu ciuperci:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Ciuperci champignon
Avantaje: Ciupercile sunt bune pentru vegetarieni și vegani, în curele de slăbire, în tratarea depresiei și anxietății. Ciupercile champignon pot fi consumate și crude....
Dezavantaje: Dacă mergeti la cules de ciuperci, trebuie să aveți la îndemana o carte de specialitate și să consultați un expert înainte de a le consuma....
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier. Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Hrean rădăcină

Rădăcina de hrean gătită.

Hreanul se folosește cel mai bine ca sos puternic, cu carne și pește în ulei.

...
Dezavantaje: Persoanele cu probleme de tiroidă trebuie să consume hrean în cantități reduse, deoarece conține goitrogeni....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire