Rețetă Omletă spaniolă (Tortilla de patatas)
1800
CALORII
4
PORTII
Ingrediente/compozitie:
Ingrediente pt 4 portii:- 5 oua
- 100g branza (recomand branza de burduf)
- 700g cartofi
- 100g ceapa
- 150ml lapte
- 4 linguri ulei (recomand ulei de masline pentru gatit)
Preparare:
Timp preparare: 50 minTimp cuptor: 30 min
Calorii: aprox. 1800cal/total --> 450cal/portie
Se calesc 2 cepe in doua linguri de ulei de masline. Cartofii se taie cubulete si se pun si ei in tigaie cu doua linguri de ulei incins si se acopera cu un capac. Se lasa la foc mediu amestecand din cand in cand pana cand devin moi in interior si usor crocanti la exterior (aprox. 10 min).
Se bat ouale, se adauga laptele, branza, sare si piper.
Compozitia se amesteca cu ceapa si cartofii si totul se pune la cuptor 30 min.
Se serveste:
- portie clasica - 1/4 + salata (preferabil fara paine)
- cubuletze aperitiv - se taie in cubuletze (3x3cm) si se serveste rece pe un platou
- sandwich - se pune o portie intre doua felii de paine si se pune la sandwich maker (grill)
Analiza ingredientelor rețetei Omletă spaniolă (Tortilla de patatas):
Branză de burduf
Avantaje: Asigură un aport important de grăsimi și de proteine....
Dezavantaje: Risc de Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium, Bacillus anthracis, Mycobacterium bovis, Coxiela (Ricketsia) burnetti, Virusul febrei aftoase, Streptococii, stafilococi şi E. coli...
Cartofi prăjiți
Sunt recomandați cartofii prăjiți tăiati mai gros, deoarece pot fi mai săraci in grăsimi și sare decât cei tăiați pai....
Dezavantaje: Cartofii prăjiți conțin grăsimi trans....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Lapte degresat
Avantaje: Laptele degresat este o sursă excelentă de proteine, riboflavină, calciu, fosfor, vitamina B12 și potasiu. În plus, laptele degresat are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol....
Dezavantaje: Persoanele cu artrite reumatice, eczeme, catar, astm, iși agraveaza simptomele de la laptele de vaca....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor.
Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită.
Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate.
Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Ulei de măsline
Avantaje: Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului și aduce un aport important de vitamina E și vitamina K organismului....
Dezavantaje: Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarce sunt degajate produse toxice.
Uleiul de măsline are un punct de ardere scăzut și nu este rec...