Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Orez indian

Vizite: 2360
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
447

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 200 g orez - preferabil Basmati
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita seminte de chimen
- 100 g mazare proaspata sau congelata
- 500 ml apa
- 1/2 lingurita sare

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita cu fundul mai gros, se adauga chimenul si cand incepe sa sfaraie (exact!) se pune si orezul, bine spalat si scurs si se amesteca.

Adaugati sarea, imediat apa - astfel incat orezul sa fie perfect acoperit (mai adaugati apa daca e necesar).

Cand incepe apa sa fiarba, dati focul la mic si lasati sa fiarba in continuare 5-7 min.

Atentie sa nu se evapore apa complet.

Cand orezul e aproape gata, se pun boabele de mazare si se acopera, se mai lasa la fiert 2 min. si se opreste aragazul.

Se lasa orezul acoperit mai departe pentru ca aburii sa patrunda mazarea. Se presara cu coriandru proaspat!


Analiza ingredientelor rețetei Orez indian:

Mazăre
Avantaje: Mazărea verde este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, tiamină, magneziu, proteine, vitamina A, niacină, vitamina B6, acid folic și fosfor. Conține numeroși fitonutrienți cu efecte benef...
Dezavantaje: Boabele de mazăre conțin o cantitate mare de fitați, substanțe care pot reduce absorbția unor minerale ca fierul, calciul și zincul, deci consumați și alte legume, nu doar mazăre. Poate cauz...
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus. Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...

Căutați rețete culinare după denumire