Rețetă Pui la cuptor cu sos alb
Vizite: 2019
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
Ingrediente/compozitie:
- pulpe de pui;- sunca de porc;
- un pahar cu vin;
- un morcov,
- o ceapa,
- unt,
- usturoi,
- rozmarin,
- piper,
- maghiran,
- foi de dafin.
Preparare:
Carnea de pui se sareaza si se pudreaza cu maghiran, piper si, mai ales, rozmarin.Apoi se unge cu unt (poate fi impanat cu bucati de sunca si usturoi), se acopera cu bucati de slanina si se aseaza intr-o tava in care se adauga inca putin unt sau ulei, apa, foile de dafin, o parte din usturoi taiat marunt, morcovul si ceapa feliate. Sosul trebuie sa fie saracacios, sa nu acopere decat fundul tavii, dar nici sa se evapore complet. Carnea de pui trebuie sa se coaca in atmosfera fierbinte si putin umeda a cuptorului, nu sa se fiarba in sos. Se da tava la cuptor, timp de o ora, la foc potrivit. Se stropeste din cand in cand cu sosul din tava. Daca puiul nu este suficient de sclipitor se mai unge cu putin unt. Catre sfarsit se stropeste puiul cu vin, apoi se unge cu usturoi pisat marunt. Se serveste cu cartofi prajiti, mujdei, oua ochiuri tari si salata de sezon.
Analiza ingredientelor rețetei Pui la cuptor cu sos alb:
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier.
Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Măghiran
Avantaje: Măghiranul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina K, vitamina B6, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic.
Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri.
Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește.
Consumați în exces, pot duce la pigment...
Piper negru
Avantaje: Piperul negru este o sursă bună de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu....
Pulpe de pui (fierte, tocană)
Avantaje: Pulpele de pui sunt o sursă bună de proteine și niacină, iar conținutul lor de sodiu este scăzut....
Dezavantaje: Pulpele de pui conțin grăsimi saturate și colesterol....
Rozmarin proaspăt
Avantaje: Rozmarinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, fier, vitamina B6, magneziu și potasiu.
Rozmarinul este benefic pentru sistemul nervos, digestie și circulație....
Șuncă
Avantaje: Șunca este o sursă de proteine, niacină și fosfor....
Dezavantaje: Șunca este bogată în colesterol și mai ales în sodiu....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor.
În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate.
Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici.
Conferă o aromă unică preparatelor culinare.
Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor.
Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului.
Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil.
Mirosul respirației și al gu...
Vin alb de masă
Avantaje: Vinul alb de masa are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu....
Dezavantaje: O mare parte a caloriilor furnizate de vinul alb de masa provine din zaharuri si alcool....