Rețetă Supă de varză
Vizite: 1959
Timp preparare: 90min
Dificultate: redusa
190
CALORII
Ingrediente/compozitie:
- 1 telina- 4 morcovi
- 2 ardei grasi verzi sau rosii
- 1 legatura de patrunjel
- 3 frunze mari si intregi de laur/foi de dafin
- 1 capatana de usturoi tocata fin
- 4 cubulete de pui sau vita
- piper negru
- piper rosu
- rozmarin
- tarhon pentru gust
Preparare:
Canile mari de rosii zdrobite se pun intr-o oala mare de supa. Se umple o oala mare de apa si turnati peste. Se adauga ceapa taiata fin, varza, telina, morcovii, piperul si se lasa sa fiarba la foc mediu sau mic. Se spala si se adauga patrunjelul.In supa se mai pune frunzele de laur sau foi de dafin. Dupa ce se termina de gatit supa, acestea se arunca, nu se servesc niciodata.
Se adauga usturoiul si cubuletele de pui sau de vita. Se amesteca incontinuu.
Se amesteca regulat supa si se ajusteaza focul pentru o fierbere lenta. Supa ar trebui sa fie gata cam in 90 minute.
Se adauga piper negru, tarhon si rozmarin, pentru gust si piper rosu macinat (dupa preferinte).
In functie de gust se poate adauga apa sau a treia cana de suc de rosii.
Supa poate fi consumata rece sau calda.
Analiza ingredientelor rețetei Supă de varză:
Ardei gras roșu
Avantaje: Ardeiul roșu este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, E, K și B6, acid folic și potasiu.
Ardeii sunt buni în caz de afecÈ›iuni ale pielii È™i membranei mucoase, precum È™i pentru Ã...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul roșu provine din zaharuri....
Ardei gras verde
Avantaje: Ardeiul verde este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamină, niacină și acid folic.
Ardeii sunt buni în caz de afecțiuni ale pielii și membranei muco...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul verde provine din zaharuri.
Ardeii grași roșii și galbeni conțin aproape de două ori mai multă vitamina C decât cei verzi....
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier.
Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic.
Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri.
Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește.
Consumați în exces, pot duce la pigment...
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc.
Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Piper negru
Avantaje: Piperul negru este o sursă bună de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu....
Piper roșu
Avantaje: Piperul roșu este o sursă excelentă de vitaminele A, C, E, K, B6, riboflavina, niacina, fier, magneziu și potasiu....
Rozmarin proaspăt
Avantaje: Rozmarinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, calciu, fier, vitamina B6, magneziu și potasiu.
Rozmarinul este benefic pentru sistemul nervos, digestie și circulație....
Tarhon
Avantaje: Tarhonul este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, niacina si fosfor....
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri.
Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale.
Poate cauza alergii....
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici.
Conferă o aromă unică preparatelor culinare.
Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor.
Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului.
Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil.
Mirosul respirației și al gu...