Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Terci de hrișcă cu ciupercuțe sotate

Vizite: 3723
Timp preparare: 30min
Dificultate: redusa
Rețetă Terci de hrișcă cu ciupercuțe sotate
999

CALORII

4

PORTII

Ingrediente/compozitie:

„terciul”:
200 g hriscă
un praf de sare
2 linguri de ulei de măsline

Sote-ul:
2 mâini de ciuperci tocate felii
2 linguri ulei de măsline
1-2 cepe
sare, piper, 1 cățel de usturoi
1 lingură de apă
pătrunjel verde tocat

Preparare:

Se pun cele 2 Lg de ulei de măsline într-o cratiță și se lasă sa se încingă nițel. Adăugăm bobițele de hrișcă uscată și le călim 3-4 minute, învârtind încontinuu în cratiță. Nu trebuie să se ardă. Rețeta după care am gătit eu presupunea realizarea terciului din făină de hrișcă, fără ulei, prăjită pe fundul unei tigăi încinse până își schimbă puțin culoarea. Eu am preferat boabele, deoarece hrișca este un aliment extraordinar ca și valoare nutritivă, ca atare nu voiam să pierd tot prin prepararea termică.
După ce s-a călit în ulei 3 minute, adăugăm apă și un praf de sare. Apa trebuie să cuprindă boabele și să întreacă puțin peste. Se lasă la fiert pe foc mic, învârtind din când în când. Când sunt fierte boabele și apa a scăzut de tot, terciul este gata. Dacă boabele nu sunt fierte, se mai adaugă puțină apă și se mai lasă până scade de tot apa și boabele sunt fierte.

În altă cratiță se toarnă 2 LG de ulei de măsline și 1 Lg de apă în care călim ceapa, sau cepele tocate, pentru 2 minute, apoi adăugăm ciupercile și mai călim încă 5 minute. La sfârșit condimentăm după gust și adăugăm pătrunjelul tocat fin (eu am pus uscat).

Se așează ciupercile peste terciul de hrișcă, lângă care se adaugă salată verde amestecată cu pătrunjel verde tocat și stropit cu zeamă de lămâie.

Notă: Hrișca are un gust extraordinat de delicios. Pe lângă aceasta este și un aliment minune. Hrișca este o excelentă proteină vegetală, conține 8 aminoacizi esențiali, inclusiv lizină. De asemenea este o sursă excelentă de mangan, cupru și magneziu precum și de fibre. Este un aliment slab caloric fiind recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Hrișca poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni.


Analiza ingredientelor rețetei Terci de hrișcă cu ciupercuțe sotate:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Ciuperci champignon
Avantaje: Ciupercile sunt bune pentru vegetarieni și vegani, în curele de slăbire, în tratarea depresiei și anxietății. Ciupercile champignon pot fi consumate și crude....
Dezavantaje: Dacă mergeti la cules de ciuperci, trebuie să aveți la îndemana o carte de specialitate și să consultați un expert înainte de a le consuma....
Hrișcă
Avantaje: Hrișca este o sursă bună de fibre alimentare și magneziu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este scăzut. Hrişca ajută la scăderea nivelului de glucoza din sânge. Hrişca a...
Dezavantaje: Seminţele de hrişcă produc rareori reacţii alergice, în special atunci cand sunt consmate în cantităţi mari....
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Piper negru
Avantaje: Piperul negru este o sursă bună de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de măsline
Avantaje: Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului și aduce un aport important de vitamina E și vitamina K organismului....
Dezavantaje: Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarce sunt degajate produse toxice. Uleiul de măsline are un punct de ardere scăzut și nu este rec...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...

Căutați rețete culinare după denumire