Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Tort cu cremă ganache

Vizite: 2680
Timp preparare: 240min
Dificultate: medie
Rețetă Tort cu cremă ganache
4392

CALORII

20

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru "blat" avem nevoie de 8 oua, o cana faina, o cana zahar, un plic zahar vanilinat, 2-3 linguri ulei, un praf de sare.
"Crema ganache": 300 gr ciocolata menaj, 300 ml frisca lichida, arome.
"Sirop": 200 ml apa, 200 gr zahar, esenta de rom, 20 - 25 ml coniac
Pentru ornat: frisca, miere si lapte praf pentru asa numitele "floricele"...

Preparare:

BLATUL: Se bat albusurile cu mixerul sau cu telul spuma pana raman prinse de vas daca intoarcem vasul invers, adaugam treptat cate o lingura de zahar si se mai bat in continuare pana devine spuma tare. Adaugam galbenusurile amestecate cu un praf de sare, si cu zaharul vanilinat, fara a mai bate tare, mestecand usor, de jos in sus pentru a nu se lasa spuma. Tot usor se adauga si faina, treptat, cate o lingura pana o incorporam pe toata. Se adauga si 2-3 linguri ulei. Se tapeteaza tava cu ulei si faina si se pune blatul la copt in cuptorul incins inainte. Nu se deschide cuptorul primele 10 minute. Se lasa la copt 30-40 minute, pana se desprinde de pe marginea tavii, sau se incearca cu o scobitoare, cand nu se lipeste aluatul de scobitoare, inseamna ca e copt blatul. Se lasa la racit si se taie 2 sau 3 felii pe orizontal, in functie de cat a crescut. Eu l-am taiat in doua, dar a fost mai lat, am folosit o tava cu diametrul mai mare.
Intre timp, pana se coace blatul, preparam "CREMA GANACHE" din. Frisca se incalzeste pe foc mic mestecand cu o lingura de lemn incontinuu, amestecam ciocolata taiata bucati, sau putem sa introducem 2 - 3 minute in cuptor pana se incalzeste frisca si se topeste ciocolata. Adaugam vanilie, rom, amestecam pana omogenizeaza. Se lasa apoi la racit apoi se lasa la frigider o ora. Se bat cu mixerul pana devine o crema spumoasa si groasa. Se mai poate adauga frisca batuta in cazul in care crema este prea tare.
Cand s-a racit blatul, se insiropeaza, se intinde crema intre blaturi si deasupra si se orneaza dupa preferinte.
Siropul l-am facut cu zahar ars (am ars 2 linguri de zahar intr-o tigaie - atentie, nu se arde zahar in vase emailate, pentru ca sare smaltul!), am adaugat cate putina apa, am adaugat zaharul, iar cand zaharul s-a topit l-am pus la racit. Cand s-a racit, am adaugat putina esenta de rom si putin coniac.
Pentru ornat am folosit frisca si am incercat sa fac floricele din miere si lapte praf. E drept, nu prea mi-au iesit.... nu e aspectul prea frumos, dar a fost foarte gustos.
Pentru floricele am folosit 4 linguri lapte praf, am framantat cu putina miere pana s-a facut ca un aluat. Le-am lasat la rece putin. Apoi am rupt bucatele mici, me-am facut bobite, le-am presat cu lingurita intre celofan, am format ...asa zisele petale, le-am unit pe o scobitoare si le-am asezat.
In poza mai este o prajitura langa tort... tot combinatii de pe net si din cartile pe care le am de bucate.


Analiza ingredientelor rețetei Tort cu cremă ganache:

Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Miere
Avantaje: Mierea are un conținut scăzut de sodiu, colesterol și grăsimi saturate. Mierea are actiune antibacteriană asupra bacteriilor care dau diaree (salmonella și escherichia coli), în special la sug...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de miere provine din zaharuri. În miere se poate dezvolta toxina care dă botulismum, în condiții de anaerobioză (lipsa aerului), prin urmare mierea este cont...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr vanilat
Dezavantaje: Zahărul vanilat clasic conține zahar alb (98%) și vanilină cristalizată (2%) - o substanță chimică periculoasă în cantități mari....

Căutați rețete culinare după denumire