Rețetă Varză murată
Vizite: 3683
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
6258
CALORII
Ingrediente/compozitie:
Pentru un butoi de 60 kg:- 20-25 kg varza,
- 1 leg. marar crengi uscate,
- 1 leg. crengi schinduf,
- 2 kg sare mare,
- 1 lingura orez,
- boabele de la un porumb,
- 4 buc. hrean.
Preparare:
Se curata verzele de foile uscate sau taiate. Se scoate miezul (cotorul) de la varza si se pune o bucatica de hrean si o lingura de sare.Se lasa de seara pana dimineata pentru a se inmuia sarea si se completeaza (nivel ras) cu sare. Se aseaza in butoi (de preferat putina) cu partea cu sare in sus. De preferinta se cumpara varza dupa dimensiunea butoiului. Se adauga mararul, schinduful si hreanul ramas. Se adauga orezul pentru scaderea aciditatii si porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple cu apa. Dupa 2-3 zile se pritoceste zeama (se scoate toata zeama si se adauga iar, de 2-3 ori.
Intr-un butoi de 60 kg sunt 30-35 L zeama). Se verifica cantitatea de sare din zeama (eventual se completeaza). Inainte de ultima umplere se completeaza cu varza noua (preparata ca mai sus) locul obtinut prin asezarea verzelor. Se aseaza inr-un loc ferit de inghet si caldura. Se obtine o varza murata dupa 2-3 saptamani (in functie de temperatura de depozitare).
Se poate servi la pregatirea salatelor cu varza acra, dar si pentru mancaruri pe baza de varza acra.
Analiza ingredientelor rețetei Varză murată:
Hrean rădăcină
Rădăcina de hrean gătită.
Hreanul se folosește cel mai bine ca sos puternic, cu carne și pește în ulei.
Dezavantaje: Persoanele cu probleme de tiroidă trebuie să consume hrean în cantități reduse, deoarece conține goitrogeni....
Orez alb, fiert
Avantaje: Orezul alb conține acid folic, magneziu, fosfor și potasiu, iar conținutul său de grăsimi saturate și sodiu este redus.
Sursă rapidă de energie....
Dezavantaje: Indice glicemic ridicat....
Porumb (boabe)
Avantaje: Porumbul este o cereală recomandată persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conține gluten.
Conținutul de fibre ajută la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipația...
Dezavantaje: Porumbul provoca sindromul de colon iritabil sau intoleranță FODMAP.
Porumbul este o sursă bogată de calorii....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Varză
Avantaje: Varza este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, K, B6 și acid folic. De asemenea, varza conține tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.
Este utilă în caz de ulcer la st...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de varză provien din zaharuri.
Varza trebuie consumată cu moderație de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiro...