Alimente ce reduc inteligenta

©

Autor:

Alimente ce reduc inteligenta

Dacă alegi o alimentaţie înţeleaptă vei scăpa de kilogramele în plus, îţi vei ajuta organismul să funcţioneze corect şi, mai presus de toate, vei deveni mai inteligent! Alimentele cu valoare nutriţională ridicată asigură buna desfăşurare a proceselor cognitive, de memorare, înlesnesc gândirea coerentă, raţională şi totodată previn depresia. În egală măsură, există produse ce ne seduc papilele gustative, dar care perturbă grav activitatea cerebrală şi nu numai.

 

Demenţa se serveşte la supermarket

În topul alimentelor nocive pentru creier se află zahărul şi produsele ce conţin zahăr. Această substanţă este absorbită rapid în sânge, ceea ce poate provoca o falsă senzaţie de energizare a organismului; pe măsură ce corpul secretă insulină şi metabolizează, astfel, glucidele, organismul experimentează exact procesul advers: îşi pierde energia, devine letargic şi, în plus, gândirea devine neclară, la fel şi memoria, fiindcă zahărul alterează grav procesele neurologice.

Alcoolul este mai mult decât nociv pentru organism atunci când este consumat în cantităţi mari, afectând în principal ficatul (unul dintre factorii principali pentru declanşarea cirozei hepatice); alcoolul deshidratează şi, în plus, constrânge vasele, inclusiv pe cele de la nivel cerebral, blocând irigarea corespunzătoare a creierului cu sânge, oxigen şi glucoză; alcoolul afectează gândirea, memoria, induce o stare de confuzie, depresie, surescitează şi generează un comportament violent; în aceeaşi măsură, poate cauza apariţia sindromului Korsakoff (o afecţiune neurologică similară cu demenţa), boli extrem de grave precum cancerul şi, chiar, moartea. În cantităţi reduse, vinul roşu stimulează activitatea cerebrală deoarece conţine un antioxidant puternic şi anume resveratrolul; acesta din urmă protejează celulele creierului de radicalii liberi şi îmbunătăţeşte funcţiile mitocondriilor (cu rol în formarea acidului adenozintrifosforic – acid producător de energie).

Fast-food-ul pe care mulţi îl ingeră cu poftă în oraş are proprietatea stranie de a modifica structura chimicalelor din creier, alterând mai ales producţia de dopamină – esenţială pentru buna desfăşurare a proceselor cognitive, pentru apariţia motivaţiei şi pentru menţinerea memoriei şi a stării de bine. Produsele de acest gen, procesate, prăjite (uleiul prăjit, mai ales cel de floarea soarelui este toxic!), dar şi cele semipreparate conţin un cocktail otrăvitor de conservaţi, aditivi, coloranţi, arome artificiale şi alte chimicale ce omoară lent organismul; alimentele enumerate – impropriu spus alimente – au impact negativ puternic asupra sistemului nervos central, distrug lent celulele nervoase şi provoacă depresie, anxietate, hiperactivitate pe termen scurt, iar pe termen lung: boli grave precum Alzheimer. Adesea sunt găsite pe piaţă în combinaţii nefericite cum ar fi: proteine şi carbohidraţi, două proteine, proteine şi dulciuri, produse procesate în uleiuri prăjite şi alte spaime alimentare ce alterează grav funcţiile organelor (inclusiv pe cele ale creierului), astfel de combinaţii nefiind digerate de organism! În timp, organismul care le consumă des, chiar zilnic, experimentează disfuncţii serioase ale organelor principale (inclusiv creier, inimă, rinichi) şi în cele din urmă clachează.

Extrem de nocive sunt şi proteinele procesate pe care le găseşti mai ales în supermarketuri, ca hot dog, salam, parizer, crenvurşti; acestea conţin numeroşi aditivi ce cauzează tulburări neurologice, migrene şi chiar cancer. Proteinele sunt indispensabile în dieta omului fiindcă asigură creierului necesarul de aminoacid triptofan, utilizat împreună cu magneziul, vitamina B6 şi nicotinamida pentru a produce serotonina; aminoacidul funcţionează şi ca un antidepresiv şi anxiolitic natural, serveşte la inducerea somnului, reducerea migrenelor şi poate diminua unele dintre efectele alcoolului asupra creierului.
Prin urmare, exclude proteinele procesate din alimentaţie, dar nu şi pe cele bune pentru organism, precum carne de pui, peşte, ouă, lapte, brânză, iar dacă eşti vegetarian alege nuci, alune, linte, fasole, ciuperci, supranumite şi „carne vegetală”.

Fereşte-te şi de sare ori de alimentele ce conţin sare în exces fiindcă este o altă substanţă ce dă dependenţă, creşte presiunea sângelui, provoacă afecţiuni neurologice şi inhibă procesele cognitive.

Nocive pentru creier (dar nu numai) sunt şi cerealele, cu excepţia celor integrale, bogate în fibre. Dacă se confruntă des cu cerealele simple, organismul îmbătrâneşte mai rapid, la fel şi creierul, gândirea şi memoria devenind neclare. Carbohidraţii simpli hiperenergizează rapid mintea şi corpul, însă după procesarea lor foarte rapidă, scade nivelul de dopamină din creier şi organismul devine lent, letargic, persoana deprimată, aceleaşi fenomene pe care şi zahărul le produce odată consumat. Înlocuieşte carbohidraţii simpli (grânele şi pastele albe, produsele de patiserie, prăjituri etc. ) cu cei complecşi (paste şi grâne integrale, cartofi, dar nu prăjiţi şi în nici un caz sub formă de chipsuri!), ce menţin pe termen lung energia creierului, a corpului şi previn îmbătrânirea lor prematură.

Evită cu orice preţ grăsimile trans şi pe cele saturate dacă preţuieşti sănătatea corpului şi a creierului tău. Acestea generează o paletă diversă de boli şi de afecţiuni: boli cardiovasculare (provoacă atac de cord, atac cerebral), obezitate, lipsă de claritate în gândire, depresie şi, mai mult decât atât, afectează reflexele şi chiar provoacă micşorarea creierului, pe fondul deteriorării arterelor. Totodată, grăsimile trans neutralizează acţiunea acizilor graşi benefici pentru creier. Citeşte etichetele produselor alimentare pe care le achiziţionezi, iar dacă acestea conţin grăsimi sau uleiuri hidrogenate (grăsimi trans) abandonează-le!

În alimentaţie trebuie incluse grăsimile bune sau acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6; aceştia învăluie celulele creierului într-o membrană protectoare, asigura buna desfăşurare a proceselor cognitive, îmbunătăţesc memoria şi funcţia comportamentală, previn depresia şi deficitul de atenţie. Găseşti acizi graşi esenţiali în peştele gras ca somon, ton, în macrou, sardine, fructe de mare (consumă-le cu moderaţie dacă eşti însărcinată sau alăptezi), în legume verzi, nuci, arahide, seminţe, în uleiul de măsline, avocado şi altele. Evită margarina, uleiul de floarea soarelui, prăjit mai ales, produsele procesate, prăjiturile, carnea şi brânza procesate şi alte alimente ce pot conţine grăsimi nesaturate şi trans (hidrogenate). (1, 2, 3, 4, 7)

 

Limitează orice exces!

Toxinele afectează creierul iremediabil, nu este nici o noutate; pentru a fi sănătos şi a te bucura de o minte ageră este necesar să renunţi la fumat (şi să înlături expunerea la fumatul pasiv la fel sau chiar mai nociv decât fumatul activ). Nicotina strâmtează venele şi capilarele, blochează accesul oxigenului, glucozei şi sângelui la creier, afectează funcţiile neurotransmiţătorilor din creier, la modul general având efecte dezastruoase asupra întregului organism.

În cantităţi reduse, cafeina are efect pozitiv asupra creierului fiindcă stimulează glanda pituitară şi, în consecinţă, producţia de dopamină, energizează, îmbunătăţeşte concentrarea, procesul gândirii, atenţia. Se găseşte în cafea, ceaiuri, ciocolată, dar şi în sucurile îndulcite precum Coca Cola, pe care e bine să le eviţi. Nu consuma cantităţi exagerate de cafeină fiindcă, ingerată în doze mari, cafeina induce o stare de hiperactivitate, insomnie, anxietate, depresie şi deshidratează puternic. Rezumă-te la maximum două ceşti de cafea pe zi ori alternează cafeaua cu ceaiuri pe bază de cofeină, şi întotdeauna hidratează-te corespunzător. Sunt recomandaţi minim 2 litri de lichide pe zi, precum apă, sucuri neîndulcite din fructe, ceaiuri neîndulcite, dar fără cofeină; când organismul este deshidratat devii nervos şi nu te poţi concentra; atenţie, însă, nu consuma nici lichide în exces fiindcă afectează rinichii în încercarea lor de a procesa lichidele!

Ciocolata
stârneşte pasiune în mulţi, dar este mai bine să o consumi ocazional, şi, dintre sortimente, să o alegi pe cea neagră.

Îndulcitorii artificiali afectează cogniţia la rândul lor, iar guma de mestecat, pe lângă faptul că afectează memoria şi capacitatea de concentrare, conţine produşi toxici, cancerigeni precum cazeinat de calciu, dioxid de titan (pe care îl vei găsi şi în produsele cosmetice de consum larg).

Contează ce mănânci, contrar părerii multor persoane iresponsabile care barează sfaturile bune cu o grimasă atotştiutoare. Iar creierul are nevoie, ca şi restul organismului, de: minerale, vitamine, grăsimi bune, carbohidraţi complecşi, aminoacizi, apă. Benefice pentru creier şi pentru corp sunt legumele (dar nefierte), fructele, mai ales murele şi altele închise la culoare, spanacul, fasolea, ceaiul verde şi, mai nou aclamatul ceai oolong, substanţe bogate în antioxidanţi ce îmbunătăţesc funcţiile creierului şi îi protejează celulele. Alimentele cu adevărat hrănitoare menţin creierul sănătos, asigură funcţionarea lui la capacitate maximă şi îţi oferă, per ansamblu, o stare de bine sublimă, chiar şi fără să te contorsionezi în poziţii de yoga. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)


Data actualizare: 30-11-2023 | creare: 05-08-2013 | Vizite: 3192
Bibliografie
1. 11 Intelligence Killing Foods You Need To Avoid – Fitnea, link: https://www.fitnea.com/11-intelligence-killing-foods-you-need-to-avoid/3/
2. George Cranston, Natural Brain Food – What Food Is Good for the Brain? – HealthGuidance.org, link: https://www.healthguidance.org/entry/14706/1/Natural-Brain-Food--What-Food-Is-Good-for-the-Brain.html
3. Negative Brain Foods – The Original Memory Gym, link: https://www.memorise.org/brain-foods/negative-brain-foods-00780.html
4. Brain food: nutrition tips for a healthy brain – Brain & Spine Foundation, link: https://www.brainandspine.org.uk/brain-food-nutrition-tips-healthy-brain
5. Kelly Fang, Crash Course: Best and worst brain foods – The Daily Californian, link: https://www.dailycal.org/2012/12/02/good-food-to-help-you-get-through-studying/
6. 5 Foods That Drain Your Brain – BlackDoctor.org, link: https://blackdoctor.org/10897/foods-that-hurt-your-brain/
7. Diet and Mental Health – Mental Health Foundation, link: https://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/D/diet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!