Principii nutritive

Autor: ROmedic

Principii nutritive

Doriți să adoptați un stil de viață sănătos? Știți deja că obiceiurile alimentare se reflectă în modul de funcționare al organismului nostru.

A mânca echilibrat poate fi un obiectiv simplu dacă sunteți bine informați și cunoașteți câteva principii nutritive de bază.

Vă prezentăm în continuare câteva informații de bază despre elementele nutriționale care se regăsesc în mâncare.

Sperăm ca la finalul articolului să știți mai multe despre:


  • glucide
  • glucide bune versus glucide rele
  • proteine
  • grasimi bune versus grasimi rele
  • fibre
  • colesterol
  • colesterol bun versus colesterol rau

 

Glucidele

Glucidele sunt sursa principala de energie a organismului. In functie de structura si aport pentru organism, glucidele sunt simple si complexe. Glucidele trebuie sa reprezinte pana la 65% din totalul zilnic de nutrienți aduși organismului....

Proteinele

Proteinele sunt esentiale in structura si functionarea organismului uman. In functie de provenienta, acestea pot fi de animale sau vegetale. Un adult ar trebuie sa consume pana 55-56 de grame de proteine zilnic....

Grasimile

Grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor esențiale, mențin structura și funcționarea membranelor celulare și asigură integritatea sistemului imunitar. Ele reprezintă o sursă concentrată de energie....

Colesterolul

Colesterolul este vital in structura si functionarea tuturorcelulelor, dar este si principala substanta din depunerile de grăsimi(plăci de aterom) care se dezvolta in artere....

Fibrele alimentare

Fibrele sunt componentele alimentelor de origine vegetala pe carestomacul nu le digera sau absorbi. Sunt clasificate in doua tipuri debaza: solubile si insolubile....

Polifenolii din alimentație

Află din articol ce sunt polifenolii și alimentele cele mai bogate în acești compuși. Aici găsești informații despre beneficiile polifenolilor, respectiv factorii care influențează conținutul lor din alimente și acțiunea de la nivelul organismului:...

Substanțele antinutritive

Substanțele antinutritive sunt compuși naturali care interferă cu digestia şi absorbţia nutrienților, împiedicând utilizarea lor de către organism (1). Sunt prezente într-o gamă largă de alimente vegetale, dar se găsesc în cantități semnificative în cereale, leguminoase, semințe și ceai (2) . Pentru per...


Data actualizare: 08-11-2013 | creare: 22-11-2010 | Vizite: 11942
coautor: Asiminii Georgiana - introducere, revizuiri și completări

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK