OMG - Organisme modificate genetic

©

Autor: [+ revizuiri*]

OMG - Organisme modificate genetic
OMG-urile sunt organisme modificate genetic ce ocupa in prezent peste o suta de milioane de hectare, dintre care peste jumatate sunt in Statele Unite ale Americii. Europa este un continent care ramane inca reticent in fata biotehnologiei, pe buna dreptate sau nu.

Organismele modificate genetic reprezinta produse ale geneticii; poate fi vorba despre plante, animale sau bacterii carora li s-a modificat genomul prin doua posibilitati:

  • transformarea expresiei genice
  • adaugarea unei gene specifice provenite de la un alt organism

In acest fel, se poate obtine numeroase mutatii; de pilda, o planta de tutun care sa produca hemoglobina umana, orez care sa produca provitamina A, plante care sa fie rezistente atacurilor bacteriilor sau sensibile la anumite erbicide.

Fabricarea OMG-urilor

Procesul de „fabricare” a organismelor modificate genetic (OMG) cuprinde patru etape:

1. Selectarea

Se alege gena dorita ale carei proprietati dorim sa le exprimam plantei alese si se izoleaza. Ulterior, este inserata intr-o plasmida o mica parte a ADN-ului capabila sa se replice ca autonom.

2. Marcarea

Se integreaza in plasmida un agent marcator care stimuleaza numai multiplicarea plasmidelor care contin „gena de interes”, pentru a se evita astfel proliferarea anarhica. De exemplu, daca se doreste obtinerea unei cantitati mari de gene, plasmida poate fi introdusa intr-o bacterie cu crestere rapida. In acest caz, este necesara adaugarea unei gene de rezistenta la un antibiotic care va fi injectat in amestecul de cultura, cu scopul de a inlatura bacteriile nedorite. In acest fel, supravietuiesc doar bacteriile care contin „gena buna”.

3. Implantarea

Gena obtinuta in etapele anterioare este transferata plantei al carui genom dorim sa-l modificam. In acest scop, se pot folosi doua metode:

  • transferul direct (metoda biologica) : se foloseste Agrobacterium ca vector, care va infecta planta, transferandu-i in acest fel ADN-ul. Plasmida este introdusa in acest microorganism pentru ca acesta sa transfere „gena de interes” plantei.
  • transferul indirect: se foloseste un tun de particule care bombardeaza celulele plantei pana cand ADN-ul patrunde in nucleul celulei.

4. Cultura

Inainte de cultura, este necesara selectarea celulelor care au resusit sa integreze gena, lucru care nu se intampla cu toate celulele tratate. Apoi, ele cresc si, in momentul aparitiei puietilor, planta este rasadita in pamant.
In prezent, majoritatea OMG-urilor se concentreaza pe producerea de insecticide si pesticide care sa le ofere protectie impotriva atacurilor insectelor/microorganismelor sau sa suporte anumite erbicide, care sa distruga buruienile din vecinatate fara a afecta plantele purtatoare de gene.

Un dezavantaj al OMG-urilor ar fi probabilitatea ca acestea sa dea alergii, intrucat orice substanta noua poate fi susceptibila a provoca o reactie de aparare a organismului la persoanele sensibile.

De asemenea, introducerea unei gene noi in ADN-ul plantei ar putea determina o modificare a toxicitatii acesteia. Anumite plante devin insecticide in urma modificarilor genetice, mai ales prin producerea unor substante capabile a ataca sistemul digestiv al insectelor vizate. Actiunea acestora asupra sistemului digestiv al omului nu a fost inca elucidata, insa se fac numeroase cercetari in acest sens.

In plus, toleranta plantelor la erbicide poate avea ca efect secundar acumularea de erbicid, care in momentul ingerarii plantelor de catre om poate avea aiba efecte periculoase asupra sanatatii consumatorului.
Un alt risc al consumului OMG-urilor este legat de adaugarea genei de rezistenta la antibiotice la plasmide, lucru care ar putea produce fenomene de rezistenta, deja existente la om.

Ce organisme sunt modificate genetic cel mai frecvent?

Fac cel mai frecvent obiectul modificărilor genetice:

  • plantele de cultura
  • animalele din crescătorii
  • bacteriile din sol

Plante modificate genetic frecvent, pentru a imbunatati rezistenta la ierbicide, insecte și viruși: porumbul, soia, prunele, dar și roșiile sau cartofii.

In privinta animalelor, s-au operat modificari genetice pentru ca acestea sa fie mai rezistente la boli, sa aiba o talie mai mare sau sa ajunga la maturitate mai repede. De pilda, s-au operat modificari la somon, pentru a avea dimensiuni mai mari si la vite, pentru a rezista virusului vacii nebune.

Avantajele organismelor modificate genetic

Avantajele pe care sustinatorii organismelor modificate genetic le proclama sunt in general legate de posibilitatea de a hrani mai eficient planeta, a carei populatie este in crestere. Iata care sunt argumentele oficiale:

Rezistenta la ierbicide,boli si daunatori

Folosirea organismelor modificate genetic ar fi o modalitate de a reduce pierderile financiare generate de culturile distruse de daunatori si de boli. Mai mult, se spune ca modificarea in acest sens a plantelor, ar scoate din schema folosirea ingrasamintelor si a pesticidelor cu potential de contaminare.

Plantele modificate genetic ar fi rezistente si la ierbicide.

Rezistenta la frig

Acest beneficiu generat de modificarea genetica ar preveni pagubele generate de ingheturile neasteptate si ar putea mari perioada de cultivare, generand recolte mai bogate.

Imbunatatirea nutritiei

Specialistii in modificari genetice cred ca una din solutiile pentru rezolvarea malnutritiei in tarile subdezvoltate ar fi „imbogatirea” artificiala a alimentelor de baza cu nutrienti. Este cazul orezului, care e susceptibil de a fi imbogatit cu o cantitate mare de vitamina A (betacaroten), pentru a reduce cazurile de orbire provocate de deficienta de betacaroten.


Dezavantajele organismelor modificate genetic

OMG-urile fac tinta a numeroase critici din partea opiniei publice, a grupurilor ecologiste, religioase, dar si a multor oameni de stiinta si oficiali de stat, care s-au aratat a fi sceptici si chiar ingrijorati asupra folosirii in masa a organismelor modificate genetice.

Dezavantajele privesc dezechilibrele ecologice, riscurile pentru sanatatea umana, dar si aspecte economice.

Daune colaterale pentru alte organisme

Polenul unor plante modificate genetic ar putea dauna direct unor insecte ce se hranesc cu acesta.

Transferul genelor la alte specii

Exista ingrijorari in directia unor posibile incrucisari intre plante, care ar genera specii rezistente la ierbicide.

Alergii umane si alte efecte neasteptate asupra organismului uman

Exista posibilitatea ca in urma introducerii unei noi gene, sa apara si noi alergeni intr-o anume planta, care sa cauzeze reactii alergice greu de tratat. Modificarile genetice la plante si animale ar putea produce efecte nedorite asupra tractului digestiv si la nivelul intregului organism uman, pe termen lung. Fiind vorba de structuri reconfigurate, nu pot fi cunoscute reactiile organismului uman la ingerarea acestui tip de organisme.

Mituri privind organismele modificate genetic

1. Suntem avertizati in momentul in care consumam OMG-uri

FALS: desi reglementarile europene obliga sa se indice pe etichetele acestor produse prezenta OMG-urilor, acest lucru se aplica doar pentru produsele in care OMG-urile reprezinta 0, 9% din produsul finit. Majoritatea ingredientelor folosite in industria alimentara sunt fabricate din porumb/soia trasgenice. Animalele pot fi hranite cu soia sau porumb de import transgenice, in acest fel se favorizeaza intrarea OMG-urilor in lantul alimentar.

2. OMG-urile ajuta la ameliorarea alimentelor

FALS: Desi in teorie este adevarat, in realitate nu este asa. Nu ne putem imagina orez care contine vitamina A cu scopul limitarii tulburarilor de vedere in anumite regiuni ale lumii sau modificarea oleginoaselor pentru ameliorarea actiunii lor asupra sistemului cardio-vascular. In realitate, majoritatea OMG-urilor destinate industriei alimentare sunt fabricate pentru a rezista la erbicide sau pentru a distruge paraziti, neavand beneficii nutrititionale aditionale in comparatie cu produsele clasice.

3. OMG-urile sunt autorizate in Europa

ADEVARAT: In Europa, un singur OMG este autorizat pentru cultura: porumbul OMG Monsanto MON 810. Totusi, mai multe tari din Europa au cerut suspendarea acestuia, din cauza suspiciunii ca acestea pot avea efecte nocive asupra sistemului digestiv uman.

Romania, pe locul al III-lea in Europa la suprafetele de porumb modificat genetic!

Organismele modificate genetic nu sunt create pentru a aduce beneficii suplimentare alimentului de baza. Singura filosofie care sta la baza modificarilor genetice este aceea de a le face mai rezistente in fata actiunii daunatorilor.

Studiile privind efectele adverse ale acestora nu sunt finalizate, insa exista multiple suspiciuni in acest sens. Etichetele marcate cu mentiunea fara OMG”, „garantam ca X nu a fost modificat genetic” nu sunt o garantie, pentru ca, asa cum am spus anterior, indicarea acestora este obligatorie doar daca concentratia organismelor modificate genetic depaseste 0, 9% din produsul finit.

Incercati sa consumati produse despre care aveti informatii privind provenienta, crescute fara aditivi si ingrasaminte chimice, pentru ca in ciuda faptului ca nu au aspectul perfect al celor protejate de daunatori, sunt mult mai sanatoase.

Data actualizare: 16-03-2024 | creare: 31-08-2012 | Vizite: 17546
Bibliografie
1. „Corpul omenesc”, editura Editions Atlas
2. „Mancare modificata genetic”, https://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food
3. „Genetically Modified Organisms (GMOs): Transgenic Crops and Recombinant DNA Technology”, link: https://www.nature.com/scitable/topicpage/genetically-modified-organisms-gmos-transgenic-crops-and-732
4. „Genetically Modified Foods: Harmful or Helpful?”, link: https://www.csa.com/discoveryguides/gmfood/overview.php
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana: Ce organisme sunt modificate genetic cel mai frecvent?, Avantajele organismelor modificate genetic, Dezavantajele organismelor modificate genetic

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?
  •