Rețetă Borș pescăresc
Vizite: 2483
Timp preparare: 45min
Dificultate: medie
1921
CALORII
10
PORTII
Ingrediente/compozitie:
Pentru 10 portii:- 500 g peste mic (oblete, sabioara, carasel, rosioara, platica mica);
- 600 g peste mare (crap, somn, platica mare, caras mare);
- o lingurita de Knorr Delikat;
- 150 g ceapa;
- 150 g morcov;
- 200 g telina si albitura;
- 100 g ardei gras;
- 150 g rosii proaspete sau in bulion;
- o lingura de pasta de tomate;
- otet sau bors in functie de preferinta;
- sare si leustean sau patrunjel.
Preparare:
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se scot urechile si osul amar. Se spala bine in apa rece. Se pune la fiert doar pestele mic cu o lingurita de Knorr Delikat si jumatate din cantitatea de ceapa si albitura.Dupa ce s-a fiert bine se strecoara si se pastreaza doar zeama. in aceasta zeama se pun la fiert morcovul, ceapa si albitura ramasa, toate taiate marunt. Dupa cateva minute de fierbere se adauga ardeiul gras taiat marunt, bucatile de peste mare si borsul fiert separat (sau putin otet).
Se adauga sucul de la rosii, rosiile decojite si taiate cubulete si pasta de tomate diluata cu putina ciorba. Se mai lasa inca 10 minute la foc potrivit, dupa care se potriveste gustul cu sare si otet, iar inainte de servire se adauga verdeata tocata marunt.
Bucatile de peste pot fi servite si separat, cu mujdei de usturoi si mamaliguta.
Analiza ingredientelor rețetei Borș pescăresc:
Ardei gras roșu
Avantaje: Ardeiul roșu este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, E, K și B6, acid folic și potasiu.
Ardeii sunt buni în caz de afecÈ›iuni ale pielii È™i membranei mucoase, precum È™i pentru Ã...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul roșu provine din zaharuri....
Bulion - Pastă de tomate
Avantaje: Pasta de tomate conține vitaminele A, C și B6, fier, potasiu, tiamină, niacină, calciu și magneziu.
Sursă excelentă de licopen și vitamina C....
Dezavantaje: Pasta de tomate conține mult sodiu.
Pasta de tomate conservată este încărcată cu zahăr și sodiu....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge.
Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Crap
Avantaje: Crapul conține vitamina B12, seleniu, proteine și fosfor....
Dezavantaje: Crapul conține mult colesterol....
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic.
Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri.
Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește.
Consumați în exces, pot duce la pigment...
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Păstârnac
Avantaje: Păstârnacul este o sursă bună de potasiu, fibre alimentare, vitamina C, vitamina K și acid folic.
Este bun pentru oboseală și constipație.
Păstârnacul este bogat în folat (vitamina B9 sau...
Dezavantaje: Petențial alergen....
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc.
Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Roșii
Avantaje: Roșiile sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina A, C, E și K, potasiu, tiamină, niacină, acid folic, magneziu și fosfor.
Roșiile reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, su...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de roșii provine din zaharuri.
Roșiile nu sunt indicate persoanelor ce suferă de reflux gastro-esofagian.
Anumite persoane manifestă reacții alergice sau in...
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri.
Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale.
Poate cauza alergii....