Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Cremă de zahăr ars pentru torturi

Vizite: 1517
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
3462

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 4 galbenusuri,
- 2 oua intregi,
- 140 g zahar,
- 200 g unt,
- 100 g zahar pentru caramel,
- 100 g nuci macinate,
- un pachetel cu zahar vanilat,
- 15 ml rom.

Preparare:

Zaharul se caramelizeaza si se pregateste nugaua. Zaharul se pune intr-o tigaie smaltuita sau din tabla, asezata la foc mijlociu. Cand in tigaie apare primul punct de zahar caramelizat cu coada unei linguri de lemn se amesteca circular numai in acel punct sau in mai multe care apar, pana cand se atrage treptat tot zaharul care se va carameliza in acelasi timp.

Cand zaharul caramelizat capata culoarea maro deschis si se formeaza putina spuma la suprafata, tigaia se ia de pe foc si se adauga nucile sau alunele macinate sau taiate in felii groase sau intregi dupa caz.

Intr-un lighenas smaltuit de 2-3 l, se pun galbenusurile sau ouale intregi, zaharul si lichidul si se freaca putin, pana ce se amesteca. Lighenasul se pune deasupra unui vas cu apa clocotita, potrivit de inalt si de mare, incat lighenasul sa intre in el, sprijinindu-se cu marginile de gura acestuia, ca un capac; nivelul apei din vas trebuie sa fie cu 2-3 cm sub lighenas. Daca vasul va fi potrivit, preparatul va fi gata in 10 minute, fara riscul de a se taia, adica de a se branzi, cum se intampla, cand se prepara direct de pe foc.

Daca ouale intregi se bat numai cu zaharul, fara lichid, dupa ce s-au infierbintat si s-au legat, ca o maioneza subtire, se iau de pe foc, chiar mai repede de 10 minute. Pe aburi, compozitia nu se infierbinta pana la punctul de fierbere si galbenusul de ou ingroasa lichidul fierbinte, incalzit din toate partile, fara sa se branzeasca, cu conditia sa se amestece repede, insistand pe fundul lighenasului, ca sa nu stagneze compozitia.

Nu este bine sa se bata crema cu telul electric, fiindca nu se poate insista pe fundul lighenasului. Dupa 10 minute, cand crema se va lega ca o smantana subtire, lighenasul se va lua de pe aburi si se va adauga zaharul vanilat, cacaua cernuta, cafeaua sau ciocolata rasa. Crema se amesteca apoi, pe un vas cu apa rece, pana cand ajunge la temperatura degetului. Dupa aceea, in crema se pune untul si se bate cu telul numai in unt, ca acesta sa se desfaca in particule mici, apoi se freaca circular, pana cand toata crema cu oua se va incorpora in unt, compozitia devenind neteda si omogena; cu cat se bate mai mult, cu atit va deveni mai spumoasa. Operatia de omogenizare a untului cu crema de oua se realizeaza in 5 minute daca untul este moale.

Crema nu se incorporeaza in unt in doua cazuri: cand untul sau crema fiarta este prea rece, sau crema fiarta este prea rece, sau cand cantitatea de crema fiarta este prea mare fata de cea a untului. Daca crema fiarta a fost prea calda, cand s-a amestecat cu untul si acesta s-a muiat (topit), compozitia se bate putin cu apa rece, pana cand crema se intareste suficient, dar nu se raceste prea mult, caci se poate brinzi untul, si, atunci, lighenasul, trebuie incalzit iar, ca sa se repare compozitia.

Crema se intrebuinteaza imediat la preparatul respectiv. Se umplu cu ea torturi, rulade, tarte, cornete, etc.


Analiza ingredientelor rețetei Cremă de zahăr ars pentru torturi:

Galbenuș de ou
Avantaje: Galbenușul de ou este o sursă bună de proteine, acid folic și fosfor....
Dezavantaje: Galbenușul de ou conține mult colesterol și grăsimi saturate....
Nuci
Avantaje: Bogate în acid alfa linoleic, acid folic, magneziu, fosfor și potasiu. nucile sunt recomandate pentru sănătatea cardiovasculară, îmbunătăţirea memoriei, studiile efectuate demonstrând că el...
Dezavantaje: Nucile au un puternic potenţial alergen, de aceea consumul lor necesită precauţie. În plus, pot împiedica absorbţia fierului şi pot provoca tulburări digestive, mai ales la persoanele cu aceas...
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Rom
Avantaje: Romul are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu....
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de rom provin din alcool....
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zahăr vanilat
Dezavantaje: Zahărul vanilat clasic conține zahar alb (98%) și vanilină cristalizată (2%) - o substanță chimică periculoasă în cantități mari....

Căutați rețete culinare după denumire