Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Mâncare de praz

Vizite: 3340
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
1644

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 300-400 g carne (orice pasare, vaca, vitel, porc, iepure),
- 50 ml vin,
- 20 g zahar,
- 3-4 fire de praz (1 kg),
- 1/4 l suc de rosii,
- o ceapa (50 g),
- 100 ml untdelemn,
- marar,
- patrunjel,
- piper,
- sare.

Preparare:

Ceapa taiata marunt se caleste cu 3 linguri untdelemn si apoi se adauga carnea, dupa cum s-a aratat in retetele precedente.

Se fierbe acoperita pana cand se moaie bine, adaugand cate putina apa, ca sa nu se arda sosul.

Prazul se taie in bucati de 3-4 cm si presarat cu 1/2 lingurita sare, se prajeste, separat, cu 2-3 linguri de untdelemn, la foc mic, acoperit, pana cand se inmoaie, fara sa se deformeze, adaugand pe parcurs cite 1-2 linguri cu apa.

Cand toate sint fierte, se amesteca, adaugand sucul de rosii, vinul si apa, pentru a se forma un sos subtire care sa cuprinda prazul si carnea. In sos se mai adauga un varf de cutit cu piper si zaharul care a fost caramelizat, in prealabil, intr-o tigaita si apoi stins cu 2 linguri de apa fierbinte.

Sosul nu se leaga cu faina.

Mancarea se serveste presarata cu frunze de marar si patrunjel taiate marunt.


Analiza ingredientelor rețetei Mâncare de praz:

Carne de porc
Avantaje: Carnea de porc conține proteine, niacină și fosfor....
Dezavantaje: Carnea de porc este bogată în colesterol....
Carne de vită (fiartă)

Carnea de vită este clasificată drept carne roșie - un termen folosit pentru carnea mamiferelor, care conține cantități mai mari de fier decât puiul sau peștele.

De obicei,...

Carne de vițel
Avantaje: Carnea de vițel este o sursă de proteine, niacină, fosfor și zinc. Este bună în regimurile alimentare bogate în proteine și sărace în grăsimi....
Dezavantaje: Carnea de vițel conține mult colesterol....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Gâscă
Avantaje: Carnea de gâscă este deosebit de bogată în fier și zinc, este o sursă bună de fosfor și potasiu, iar 100 g de gâscă oferă mult peste necesarul zilnic recomandat de vitamina B12. Benefic...
Dezavantaje: Carnea de gâscă este bogata in grasimi saturate și colesterol....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Pătrunjel verde
Avantaje: Pătrunjelul este o sursă excelentă de vitamina A, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, proteine, vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfor și zinc. Pătrunjel...
Dezavantaje: Dozele mari de semințe de pătrunjel pot fi toxice; cei care au probleme cu rinichii sau femeile insărcinate trebuie să le evite....
Piper negru
Avantaje: Piperul negru este o sursă bună de vitamina K, fier, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu....
Praz
Avantaje: Prazul este bogat în vitamina A, C, K, acid folic, dar conține și fibre alimentare, vitamina B6, fier și magneziu. Este benefic pentru afecțiunile pieptului și ale vocii și pentru dureri în...
Pui - carne și piele (fiert, in tocană)
Avantaje: Carnea de pui este o sursă bună de proteine, niacină, vitamina B6, fosfor și seleniu....
Dezavantaje: Carnea de pui este bogată în colesterol....
Rață
Avantaje: Carnea de rață are un conținut scăzut de sodiu. Este valoroasă pentru tratarea sindromului premenstrual și pentru femeile însărcinate....
Dezavantaje: Carnea de rață este bogată în grăsimi saturate....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Vin alb de masă
Avantaje: Vinul alb de masa are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu....
Dezavantaje: O mare parte a caloriilor furnizate de vinul alb de masa provine din zaharuri si alcool....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...

Căutați rețete culinare după denumire