Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Plachie din pește

Vizite: 1856
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
2637

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 1 kg peste (crap, somn etc.),
- 100 ml untdelemn,
- 3-4 cepe mari,
- 3 catei de usturoi,
- 200 ml suc de rosii,
- o foaie de dafin,
- 100 ml vin alb,
- 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat,
- 2-3 linguri zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet,
- sare.

Preparare:

Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se despica in doua, de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate taindu-se in bucati, de 4-5 cm.

Tigaia se infierbinta goala, apoi se pune tot untdelemnul care se va infierbinta imediat; in ea se asaza bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe jumtate, cate 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o farfurie.

In untdelemnul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10-15 minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa, fara sa se rumeneasca.

Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa o supraveghem, deoarece ceapa se arde repede. Se adauga sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamaie si sare dupa gust si, la urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt.

Se da la cuptor 20 minute, la foc mijlociu, sa fiarbe pestele in continuare, sa se formeze sosul, si sa se ridice untdelemnul.

Mod de servire: Se serveste rece ca fel intai.


Analiza ingredientelor rețetei Plachie din pește:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Crap
Avantaje: Crapul conține vitamina B12, seleniu, proteine și fosfor....
Dezavantaje: Crapul conține mult colesterol....
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier. Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E. Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%). Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...
Usturoi
Avantaje: Este bogate în vitamine, minerale și compuși fitochimici. Conferă o aromă unică preparatelor culinare. Are efect cardioprotector și antihipertensiv ușor. Are rol antimicrobian și antibacte...
Dezavantaje: Conferă mirosul neplăcut al respirației și al corpului. Poate cauza disconfort gastric, poate intensifica simptomele ulcerelor gastrice sau ale colonului iritabil. Mirosul respirației și al gu...
Vin alb de masă
Avantaje: Vinul alb de masa are un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu....
Dezavantaje: O mare parte a caloriilor furnizate de vinul alb de masa provine din zaharuri si alcool....

Căutați rețete culinare după denumire