Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Salată orientală

Vizite: 1749
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
985

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 3 cartofi,
- 2 castraveti
- 1 ardei gras,
- 3 rosii,
- 3 linguri ulei
- 1 lingura otet,
- ceapa verde tocata marunt,
- marar verde,
- putin zahar,
- 6 sardele de Lissa (cine doreste).

Fara sardele de Lissa, adaugam:
- 250 g fasole verde,
- 250 g mazare boabe,
- cateva masline.

Preparare:

Punem sardelele de Lissa in apa calduta, cu putina sare, sa se desareze; de asemenea si maslinele.

Fierbem cartofii cu coaja in apa fierbinte cu sare, acoperit. Cand sunt gata, scurgem apa si ii lasam, tot acoperiti, 10 minute pe marginea plitei. Apoi ii curatam.
Curatam de coaja castravetii, ii taiem in felii subtiri, ii spalam si ii lasam sa se scurga intr-o strecuratoare. Ii asezam pe o farfurie si ii presaram cu putina sare.

Curatam sardelele de solzi, le taiem, scoatem intestinele, taiem capul si codita, desfacem si inlaturam sira spinarii, apoi le taiem in bucatele de 1 1/2 cm si le punem in salatiera.

Alegem masline potrivite, le spalam in apa si le punem in salatiera.
Scurgem castravetii de zeama si ii adaugam la salata.

Taiem cartofii in felioare subtiri si daca felia este prea mare, o taiem in doua si le punem in salatiera.

Adaugam ardeiul gras, taiat subtire ca taiteii.
Alegem rosii coapte, proaspete, tari, si le taiem felii rotunde.

Cu o furculita sau cu o lopatica de lemn sau de os amestecam bine salata de jos in sus, presarand marar spalat si taiat marunt.

Amestecam intr-o ceasca otet sau zeama de lamaie, ulei, sare, piper, zahar. Luam sosul cu lingura si il turnam peste toata salata.
Ceapa verde taiata marunt se adauga la sfarsit.
La salata orientala mai putem adauga: conopida fiarta in apa cu sare si desfacuta in bucatele; fasole verde, fiarta (daca fasolea verde este prea lata, o taiem in lung, in doua), mazare verde boabe, fiarta, salata verde taiata in suvite de un deget, ridichi de luna rosii, taiate in felioare. Putem pregati salata si fara sardele de Lissa. Presaram masline si turnam acelasi sos, sau cine vrea, un sos de mustar.
Este mai practic sa pregatim vinegreta in salatiera, punand apoi salata.


Analiza ingredientelor rețetei Salată orientală:

Ardei gras verde
Avantaje: Ardeiul verde este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamină, niacină și acid folic. Ardeii sunt buni în caz de afecțiuni ale pielii și membranei muco...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile conținute de ardeiul verde provine din zaharuri. Ardeii grași roșii și galbeni conțin aproape de două ori mai multă vitamina C decât cei verzi....
Cartofi fierți fără coajă, fără sare
Avantaje: Cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina C și potasiu. Sunt benefici în caz de afecțiuni digestive, oboseală cronică și anemie....
Dezavantaje: Cartofii invechiți care au căpătat o culoare verde și au inmugurit conțin o toxină denumita solanina, care creează stări neplăcute, iar cantitățile mari pot fi chiar fatale....
Castravete
Avantaje: Castravetele este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, potasiu, vitamina A, magneziu și fosfor. Favorizează hidratarea organismului, conținând 95% apă. Castraveții prezintă efecte benefi...
Dezavantaje: Pot prezenta o concentrație crescută de cucurbitacine, ce conferă gustul amar intens și pot cauza efecte adverse....
Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Mărar verde
Avantaje: Mărarul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, riboflavina, vitamna B6, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu. În plus, mărarul conține și fibre alimentare, niacină, fosfor...
Dezavantaje: Aplicat direct pe piele, poate provoca iritații și sensibilitate a pielii la soare....
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Roșii
Avantaje: Roșiile sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina A, C, E și K, potasiu, tiamină, niacină, acid folic, magneziu și fosfor. Roșiile reprezintă cea mai bogată sursă de licopen, su...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de roșii provine din zaharuri. Roșiile nu sunt indicate persoanelor ce suferă de reflux gastro-esofagian. Anumite persoane manifestă reacții alergice sau in...
Sardele - conservă în ulei
Avantaje: Sardelele conțin proteine, vitamina D, vitamina B12, fosfor, niacină, calciu și seleniu....
Dezavantaje: Sardelele conțin mult colesterol....
Ulei de măsline
Avantaje: Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului și aduce un aport important de vitamina E și vitamina K organismului....
Dezavantaje: Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarce sunt degajate produse toxice. Uleiul de măsline are un punct de ardere scăzut și nu este rec...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...

Căutați rețete culinare după denumire