Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Supă cremă de mazăre, țelină și praz

Vizite: 1793
Timp preparare: 30min
Dificultate: medie
Rețetă Supă cremă de mazăre, țelină și praz
972

CALORII

10

PORTII

Ingrediente/compozitie:

• 500 g Mazăre
• 160 g Ţelină
• 120 g Praz
• 110 g Ceapă
• 120 g Morcov
• 30 g Smântână lichidă 20% grăsime
• 40 g Ulei de măsline
• 50 g Parmezan

Preparare:

Ingrediente:
- 500 mazare congelată
- 4fire țelina apio
- 1 praz
- 1 ceapă mare
- 2,3 morcovi
- 30 ml smântână de gătit
- 3 linguri ulei


Preparare:

Se taie legumele cubulețe.

Călim ceapa 2 minute într-o oală mare cu 2-3 linguri de ulei. Punem apoi morcovii și telina peste ceapă călită și mai lăsam pe foc încă 4 minute. Folosim un foc mediu și amestecăm continuu pentru a nu se arde.

Apoi punem cartofii și apa circa 500 ml până se acoperă legumele.
Amestecăm, punem capacul și lăsăm să fiarbă 10 min. Verificăm să fie fierți morcovii.

Apoi punem mazărea congelată și, după ce reincepe să fiarbă, mai lăsăm pe foc încă 5-6 min (până se face și mazarea). Adăugăm în această etapă și smântană, sare și piper (după gustul fiecăruia). În loc de smântană putem pune lapte.

Lăsăm să se răcească, adăugăm puțin păstrunjel, apoi mixam până se face cremă.

La servire, pentru un plus de gust, putem adăuga în farfurie puțin ulei de măsline, parmezan și chilli sau piper.

Notă: pentru un plus de savoare și proteine în loc de apă putem adăuga supă de pui. Smântana (sau laptele), uleiul de măsline (sau puțin unt la final) fac supa mai sățioasă și o întregesc dpdv nutritiv (cu lipide și proteine).


Analiza ingredientelor rețetei Supă cremă de mazăre, țelină și praz:

Ceapă
Avantaje: Ceapa reduce colesterolul și previne apariția cheagurilor de sânge. Este utilă în caz de bronșita, astm, artrită, gută, probleme respiratorii și degerături....
Mazăre
Avantaje: Mazărea verde este o sursă bună de vitamina C, vitamina K, tiamină, magneziu, proteine, vitamina A, niacină, vitamina B6, acid folic și fosfor. Conține numeroși fitonutrienți cu efecte benef...
Dezavantaje: Boabele de mazăre conțin o cantitate mare de fitați, substanțe care pot reduce absorbția unor minerale ca fierul, calciul și zincul, deci consumați și alte legume, nu doar mazăre. Poate cauz...
Morcov
Avantaje: Morcovul este o sursă ideală de vitamina A și fibre alimentare, conținând de asemenea și vitamina C, K și B6, potasiu, tiamină, niacină și acid folic. Are efect benefic pentru sistemul ca...
Dezavantaje: O mare parte din caloriile furnizate de morcov provine din zaharuri. Morcovii cruzi au un indice glicemic mic, însa fierți, indicele glicemic crește. Consumați în exces, pot duce la pigment...
Parmezan
Avantaje: Parmezanul conține calciu, fosfor și proteine....
Dezavantaje: Parmezanul are un conținut crescut de grăsimi saturate și sodiu....
Praz
Avantaje: Prazul este bogat în vitamina A, C, K, acid folic, dar conține și fibre alimentare, vitamina B6, fier și magneziu. Este benefic pentru afecțiunile pieptului și ale vocii și pentru dureri în...
Ţelină
Avantaje: Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate ș...
Dezavantaje: Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri. Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale. Poate cauza alergii....
Ulei de măsline
Avantaje: Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului și aduce un aport important de vitamina E și vitamina K organismului....
Dezavantaje: Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarce sunt degajate produse toxice. Uleiul de măsline are un punct de ardere scăzut și nu este rec...

Căutați rețete culinare după denumire