Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Tartă cu lămâie

Vizite: 1424
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
7247

CALORII

12

PORTII

Ingrediente/compozitie:

Pentru 12 portii

Pentru aluat:
- 200 g unt moale,
- 100 g zahar,
- 1 varf de cutit sare,
- 1/4 baton de vanilie (miezul ras),
- coaja rasa de la 1/2 lamaie,
- 300 g faina.

Pentru umplutura:
- 8 lamai,
- 750 g zahar,
- 120 g unt,
- 5 oua,
-1 varf de cutit sare.

Preparare:

Se framanta aluatul, se tine doua ore la rece (acoperit), se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si se imbraca o forma de tort (diametrul: 30 cm) cu peretii detasabili.

Se inteapa aluatul (doar pe fundul tavii) si se coace la 200 grade C intre 12-15 minute acoperit cu hartie pentru copt si boabe de fasole sau mazare uscata, si intre 5-8 minute dupa ce acestea au fost indepartate.

Se taie 2 lamai felii foarte subtiri si se indeparteaza samburii. Se pune la fiert 1 l de apa si cand clocoteste se introduc feliile de lamaie. Se stinge focul si se lasa lamaile sa se raceasca in apa si apoi o ora sa se patrunda bine. Se pune din nou zeama la fiert si se procedeaza la fel de inca doua ori, lasand feliile de lamaie doar sa se raceasca, nu si sa se patrunda.

Se ia din zeama 1/2 l (restul se pune deoparte), se amesteca cu 500 g zahar, se infierbanta din nou, se introduc feliile de lamaie si se lasa sa se raceasca.

Se spala celelalte lamai cu apa fierbinte, se sterg si se storc dupa ce li s-a ras coaja (rezulta circa 1/4 l de zeama). Se amesteca zeama si coaja de lamaie cu untul topit, ouale, zaharul ramas si sarea, se toarna peste aluat si se da tarta din nou la cuptor. Se coace 45 de minute la 180 grade C, se lasa sa se raceasca, se aseaza deasupra feliile fierte de lamaie si se toarna circa 6 linguri din zeama pusa deoparte.

Tarta se poate garnisi cu fistic.


Analiza ingredientelor rețetei Tartă cu lămâie:

Făină albă de grâu
Avantaje: Făina albă de grâu are un continut mic de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Lămâie
Avantaje: Lămâia este o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, conținând și acid citric, fier și potasiu. În plus, lămâia are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de lămâi provine din zaharuri....
Ou de găină
Avantaje: Oul de găină este o sursă bună de proteine, seleniu, riboflavină, vitamina B12 și fosfor. Oul este benefic pentru artrită reumatoidală și osteoartrită. Principalele beneficii ale oualo...
Dezavantaje: Oul de găină conține mult colesterol și grăsimi saturate. Oul este o cauză comună a alergiilor, iar introducerea ouălor în regimul alimentar al copiilor poate spori acest risc....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu. Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu. Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct. Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Unt
Avantaje: Untul furnizează acizi grași esențiali pentru sănătatea pielii și dezvoltarea celulelor. În cantități moderate, untul este un produs natural, preferabil margarinei, care este un produs sin...
Dezavantaje: Untul este bogat în grăsimi saturate. Spre deosebire de majoritatea produselor lactate, untul este o sursă săracă în calciu, vitminele B fiind efectiv inexistente....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...

Căutați rețete culinare după denumire