Sursele caloriilor

©

Autor: Redacția ROmedic

Sursele caloriilor

Caloriile sunt furnizate de alimentele pe care le consumam. Astfel:

  • 1 gram de glucide elibereaza prin ardere 4 cal
  • 1 gram de proteine – 4 cal
  • 1 gram de lipide – 9 cal
  • 1 gram de alcool – 7 cal

 

Alcoolul furnizeaza energie, insa nu este indispensabil echilibrului alimentar. Totusi, alcoolul este tolerat in organism, in conditiile unui aport maxim de 8% din ratia calorica zilnica, ceea ce inseamna unul sau doua pahare de vin pe zi, pentru o ratie ce depaseste de 2000 kcal.

Plecand de la aceste date, calcularea valorii energetice a unui aliment este usor de realizat. De exemplu, 100 g ciocolata contin 5 g proteine, 34 g lipide si 56 g glucide.


Daca sunteti interesat de o pierdere in greutate, puteti citi mai multe despre alimentele cu multe calorii, aici.

Intr-o alimentatie echilibrata, principiile nutritive trebuie sa fie prezente in anumite procente, deoarece necesarul organismului de proteine, lipide si glucide difera. Astfel:

  • 15% din calorii trebuie sa fie furnizate de proteine
  • 25-30%  din calorii trebuie sa fie furnizate de lipide
  • 50 -60%  din calorii trebuie sa fie furnizate de glucide

 
Pentru a respecta aceasta proportie, e recomandat sa va informati in detaliu despre principiile nutritive.

Caloriile sunt utilizate in mod diferit in functie de originea lor. Astfel, proteinele nu sunt stocate, excesul fiind eliminat pe cale renala. In schimb, lipidele, glucidele si alcoolul, consumate in exces, sunt stocate sub forma de grasimi, la nivelul tesuturilor adipoase.


Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 10-01-2012 | Vizite: 15789
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte calorii adaugi în cafea?
  •