Consum calorii
Autor: Redacția ROmedic

Dar, mai intai, ce sunt caloriile?
Caloria este o unitate de masura a energiei. In domeniul nutritiei, desemneaza cantitatea de energie pe care un anumit aliment o furnizeaza organismului. Valorile energetice exprimate in calorii se calculeaza pentru o anumita cantitate dintr-un aliment; in general, se foloseste valoarea orientativa de 100 de grame, insa pe ambalajul produselor din comert este exprimata, in principiu, si valoarea calorica a unei portii.
La origine, caloria este o unitate de masura in fizica, fiind definita drept cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu 1°C.
Caloriile furnizate de alimente sunt necesare pentru:
- formarea, distrugerea sau regenerarea celulelor
- circulatia sangvina
- respiratie
- digestie si asimilarea alimentelor
- mentinerea temperaturii normale a organismului, de 37°C
- contractiile muschilor, bataile inimii si miscarile respiratorii
Toate alimentele sunt utilizate de corp pentru producerea unor cantitati diferite de energie. Astfel, aceeasi cantitate de ciocolata contine mai multe calorii decat o portie similara, ca gramaj, de salata verde.
Corpul descompune alimentele ingerate pentru a obtine energia necesara functiilor vitale (respiratie, crestere, miscare). Acest proces de transformare a alimentelor in energie se numeste metabolism. Astfel, o crestere a activitatii fizice antreneaza o accelerare a metabolismului, deci o nevoie mai mare de calorii.
Pe de alta parte, o diminuare a activitatii fizice, insotita de o crestere a aporturilor calorice duce la acumularea energiei neutilizate sub forma de grasime.
Nu e nevoie sa privim caloriile ca pe niste dusmani ai corpului nostru. Pentru a functiona, organismul nostru are nevoie de calorii; la fiecare persoana acest necesar caloric se imparte in 3 nivele:
- metabolismul bazal - energia utilizata pentru functionarea normala a organismului (respiratie, functionarea organelor si celulelor etc). Acesta reprezinta 60 – 70% din totalul necesarului de energie
- energia necesara pentru digestie, absorbtia intestinala, stocarea alimentelor – reprezinta 10% din consumul de energie
- activitatea fizica (energia utilizata pentru miscare) - reprezinta 20 - 30% din consumul de energie. Aceasta este necesara pentru echilibrarea balantei energetice
Greutatea noastra este rezultatul unui bilant al energiei. De o parte sunt caloriile (energia) pe care le consumam, iar pe de cealalta, caloriile pe care le furnizam organismului prin intermediul alimentelor. Daca energia absorbita este egala cu cea consumata, greutatea se mentine.
In schimb, daca energia absorbita este mai mare decat cea consumata, ne ingrasam.
Reducerea consumului de calorii cu 500 de calorii, sau intensificarea eforturilor fizice pentru a arde aceasta valoare inseamna pierderea a 0,5 kg pe saptamana, ceea ce reprezinta un ritm sanatos si echilibrat de slabire. Este foarte important sa nu reduceti consumul de calorii in mod drastic. Nu numai ca veti pune inapoi toate kilogramele, odata regimul incheiat, dar aceasta reducere va poate pune in pericol sanatatea.
Numarul caloriilor nu este un criteriu absolut de satisfacere a nevoilor organismului. Ceea ce conteaza este provenienta lor (tipul de alimente, cantitatea de grasimi saturate si de zaharuri, prezenta fibrelor alimentare).
De exemplu, o persoana care consuma 1500 kcal, dar nu are o alimentatie echilibrata, se poate ingrasa, in timp ce o persoana care consuma 2000 kcal, isi poate mentine cu succes greutatea.
Astfel, pe langa numarul de calorii pe care le ingerati si le ardeti, e important sa tineti cont de un echilibru alimentar, pentru a avea o viata sanatoasa!
Caloriile sunt furnizate de alimentele pe care le consumam. Astfel: - 1 gram de glucide elibereaza prin ardere 4 cal - 1 gram de proteine – 4 cal - 1 gram de lipide – 9 cal - 1 gram de alcool – 7 cal Alcoolul furnizeaza energie dar nu este indispensabil echilibrului alimentar. Totusi, alcoo...
Aporturile energetice recomandate pentru un individ sunt definite drept cantitatea de energie necesara pentru mentinerea starii de sanatate, pentru efectuarea diferitelor activitati fizice si pentru a compensa consumul de energie. Pentru calcularea aporturilor calorice, trebuie sa luam in calcul metabolismul bazal, dar si cheltuielile de energie ...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Numar calorii pe zi?
- Cate calorii sa consum zilnic?
- Prin masturbare pierzi calorii si energie?
- Rezultat necesar calorii ingerate cf calculator greutate corporala
- Cite calorii pe zi e normal de consumat in timpul unei diete?
- TABEL Calorii Consumate
- Despre RMR si calcularea consumului caloric pt o dieta