Principii nutritive

©

Autor: Redacția ROmedic

Principii nutritive

Doriți să adoptați un stil de viață sănătos? Știți deja că obiceiurile alimentare se reflectă în modul de funcționare al organismului nostru.

A mânca echilibrat poate fi un obiectiv simplu dacă sunteți bine informați și cunoașteți câteva principii nutritive de bază.

Vă prezentăm în continuare câteva informații de bază despre elementele nutriționale care se regăsesc în mâncare.

Sperăm ca la finalul articolului să știți mai multe despre:


  • glucide
  • glucide bune versus glucide rele
  • proteine
  • grasimi bune versus grasimi rele
  • fibre
  • colesterol
  • colesterol bun versus colesterol rau

 

Glucidele

Glucidele sunt sursa principala de energie a organismului. In functie de structura si aport pentru organism, glucidele sunt simple si complexe. Glucidele trebuie sa reprezinte pana la 65% din totalul zilnic de nutrienți aduși organismului....

Proteinele

Proteinele sunt esentiale in structura si functionarea organismului uman. In functie de provenienta, acestea pot fi de animale sau vegetale. Un adult ar trebuie sa consume pana 55-56 de grame de proteine zilnic....

Grasimile

Grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor esențiale, mențin structura și funcționarea membranelor celulare și asigură integritatea sistemului imunitar. Ele reprezintă o sursă concentrată de energie....

Colesterolul

Colesterolul este vital in structura si functionarea tuturorcelulelor, dar este si principala substanta din depunerile de grăsimi(plăci de aterom) care se dezvolta in artere....

Fibrele alimentare

Fibrele sunt componentele alimentelor de origine vegetala pe carestomacul nu le digera sau absorbi. Sunt clasificate in doua tipuri debaza: solubile si insolubile....

Controversa privind lectinele (glicoproteine din unele legume)

Lectinele sunt un grup de glicoproteine care se găsesc în plante și care au fost asociate cu efecte pozitive și negative asupra sănătății. Unele alimente cum ar fi fasolele și leguminoasele, cerealele integrale și anumite legume conțin o cantitate mare de lectine. Ce sunt lectinele? Lectinele sunt un tip de proteină care, la om...

Substanțele antinutritive

Substanțele antinutritive sunt compuși naturali care interferă cu digestia şi absorbţia nutrienților, împiedicând utilizarea lor de către organism (1). Sunt prezente într-o gamă largă de alimente vegetale, dar se găsesc în cantități semnificative în cereale, leguminoase, semințe și ceai (2) . Pentru per...


Data actualizare: 08-11-2013 | creare: 22-11-2010 | Vizite: 18262
©

Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana - introducere, revizuiri și completări

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!