Principii nutritive
Autor: Redacția ROmedic
Doriți să adoptați un stil de viață sănătos? Știți deja că obiceiurile alimentare se reflectă în modul de funcționare al organismului nostru.
A mânca echilibrat poate fi un obiectiv simplu dacă sunteți bine informați și cunoașteți câteva principii nutritive de bază.
Vă prezentăm în continuare câteva informații de bază despre elementele nutriționale care se regăsesc în mâncare.
Sperăm ca la finalul articolului să știți mai multe despre:
- glucide
- glucide bune versus glucide rele
- proteine
- grasimi bune versus grasimi rele
- fibre
- colesterol
- colesterol bun versus colesterol rau
Glucidele sunt sursa principala de energie a organismului. In functie de structura si aport pentru organism, glucidele sunt simple si complexe. Glucidele trebuie sa reprezinte pana la 65% din totalul zilnic de nutrienți aduși organismului....
Proteinele sunt esentiale in structura si functionarea organismului uman. In functie de provenienta, acestea pot fi de animale sau vegetale. Un adult ar trebuie sa consume pana 55-56 de grame de proteine zilnic....
Grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor esențiale, mențin structura și funcționarea membranelor celulare și asigură integritatea sistemului imunitar. Ele reprezintă o sursă concentrată de energie....
Colesterolul este vital in structura si functionarea tuturorcelulelor, dar este si principala substanta din depunerile de grăsimi(plăci de aterom) care se dezvolta in artere....
Fibrele sunt componentele alimentelor de origine vegetala pe carestomacul nu le digera sau absorbi. Sunt clasificate in doua tipuri debaza: solubile si insolubile....
Lectinele sunt un grup de glicoproteine care se găsesc în plante și care au fost asociate cu efecte pozitive și negative asupra sănătății. Unele alimente cum ar fi fasolele și leguminoasele, cerealele integrale și anumite legume conțin o cantitate mare de lectine. Ce sunt lectinele? Lectinele sunt un tip de proteină care, la om...
Substanțele antinutritive sunt compuși naturali care interferă cu digestia şi absorbţia nutrienților, împiedicând utilizarea lor de către organism (1). Sunt prezente într-o gamă largă de alimente vegetale, dar se găsesc în cantități semnificative în cereale, leguminoase, semințe și ceai (2) . Pentru per...
Articol revizuit de către: coautor: Asiminii Georgiana - introducere, revizuiri și completări
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni
- Pastile pentru slabit
- Lindaxa are efecte negative?
- Vreau sa slabesc 30 kg - macar atat!
- Poftiti la slabit !!!
- Capsula de slabit
- Vreau sa slabesc aici
- Super slim chinezesc si slabirea
- Pastile de slabit - ce recomandati?
- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent