Băuturile carbogazoase „light” (fără zahăr)

©

Autor:

Băuturile carbogazoase „light” (fără zahăr)
Băuturile „light” sau fără zahăr, denumite adesea și „zero” sau „diet” sunt preferate de un grup mare de persoane la nivel mondial.
Lipsa zahărului de pe lista ingredientelor este considerată un avantaj în principal de către diabetici și cei care țin cure de slăbire sau  pur și simplu își doresc o dietă cât mai săracă în calorii.

Există totuși opinii controversate în privința conținutului lor și a efectului asupra organismului: Dăunează sănătății? Sunt sigure? Îngrașă? Atacă dinții? Dau dependență? Cât de mult e prea mult?

Despre băuturile light

Prima băutură light a fost vândută în Canada, în 1952, iar primele băuturi de tip „cola” cu zero calorii, 7 ani mai târziu, în Statele Unite ale Americii.
Acestea erau îndulcite cu zaharină și erau adresate diabeticilor și mai puțin celor care doreau să taie din calorii.

Băuturile light conțin un număr ridicat de îndulcitori, pentru a suplini lipsa zahărului și a conferi un gust plăcut. Printre cei mai folosiți îndulcitori la prepararea sucurilor light: aspartam, cyclamat de sodiu, acesulfam-K, zaharină, sucraloză.

Pe lângă îndulcitori, cele mai cunoscute băuturi light carbogazoase conțin apă carbonatatată (sifon), caramel, acid fosforic, benzoat de potasiu, acid citric, cafeină.

Băuturile fără zahăr: sigure?

Răspunsul e dat numai de moderație.

Scepticismul în cazul băuturilor light derivă în principal din cauza îndulcitorilor artificiali și a celorlalte categorii de adiviti conținute.
În privința îndulcitorilor, multe nume cu autoritate în domeniul nutriției (Food and Drug Administration, Academy of Nutrition and Dietetics) îi consideră siguri penttru consum, în cantități moderate.

Următorii îndulcitori sunt aprobați la scară largă și deci sunt considerați siguri și în băuturile light: aspartam, zaharină, sucraloza, acesulfam-K, advantam, neotam, sorbitol, mannitorl, xylitol.
Nu uitați însă că excesul de produse îndulcite artificial poate avea efecte laxative!

Deși băuturile light sunt în principiu sigure, unele persoane cad în capcana consumului în exces, tocmai din cauză că le percep ca niște alternative sănătoase.
Nu uitați că sucurile light sunt totuși niște băuturi carbogazoase, care, în exces, pot cauza hiperaciditate gastrică, balonare, crampe abdominale, flatulență.

De asemenea, dacă ne referim aici la celebra băutură light sau zero, e de menționat și conținutul de cofeină, care dincolo de gustul dulce, poate să conducă la o dependență greu de eliminat.

În privința efectului asupra danturii, băuturile light au un efect apropiat băuturilor carbogazoase obișnuite. Deși nu conțin zahăr și în acest fel nu conduc la apariția directă a cariilor, mediul acid specific atacă smalțul dinților, cauzând în timp erodarea acestora.

O controversă recurentă o reprezintă și impactul pe care îl are folosirea caramelului pentru a da culoarea specifică celor mai cunoscute băuturi light – cele de tip „cola”.

Se pare că în timpul procesului de fabricare a caramelului ce dă culoarea maronie, specifică, este eliberată o substanță chimică – 4-MEI (methylimizadole), clasificată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind potențial cancerigenă.

Verificați pe eticheta băuturilor dacă printre ingrediente se regăsește și fenilanina, un aminoacid care nu poate fi digerat de către bolnavii de fenilcetonurie, o boală genetică serioasă; în cazul acestora, un nivel prea ridicat de fenilanină  le poate afecta creierul în mod permanent.
Fenilanina se găsește de obicei în aspartam, unul din cei mai folosiți îndulcitori artificiali (și) în băuturile carbogazoase light.

Extremele

Un consum ridicat de băuturi light a fost observat în cazul persoanelor ce suferă de tulburări alimentare, în special bulimie.
O cercetare realizată de Florida State University în 2013 asupra a 397 de persoane (240 cu tulburări alimentare, 157 – fără) a investigat impactul băuturilor light în cadrul acestei categorii.

S-a constat că cei care sufereau de bulimie consumau chiar și 6 doze de suc light pe zi, valoare influențată de pofta de mâncare și teama de a se îngrășa și felul în care își apreciau greutatea.
De asemenea, se pare că băuturile carbogazoase light sunt folosite pentru a provoca voma - prin aciditatea pe care o au, contribuie la refluxul gastric.

Sucurile light consumate de diabetici

Persoanele care suferă de diabet sunt adesea consumatoare fidele de sucuri de tip light. Asociația Americană pentru Diabet (ADA) recomandă aceste băuturi în locul băuturilor carbogazoase obișnuite, datorită conținutului mic de calorii și a absenței zahărului din compoziție.

ADA punctează faptul că băuturile ce conțin îndulcitori artificiali nu cresc nivelul glicemie din sânge și sunt sigure din acest punct de vedere.

Sucurile light în curele de slăbire: îngrașă?

Băuturile light au deopotrivă suporteri și contestatari. Aceștia din urmă susțin, printre altele, că sucurile light, fără zahăr, ar putea de fapt să conducă la o creștere în greutate și astfel să pună de fapt bețe în roate în regimurile de slăbire.
Unele studiile contrazic însă aceste ipoteze.

Îndulcitorii artificiali sunt de sute de ori mai dulci decât zahărul; astfel, pentru a obține gustul dulce se folosește o cantitate destul de redusă.  Majoritatea băuturilor calorii au 0 calorii sau foarte puține – de ordinul unităților.
Astfel, băuturile light nu adaugă în mod propriu-zis calorii în plus la dietă.

Una din cercetările care susțin acest fapt a fost publicată în 2009 în The Journal of Obesity, aparținând prestigioasei Nature; în lucrare se arată că băuturile îndulcite artificial sunt benefice într-un plan de menținere a greutății normale pe termen lung.

Totuși, se precizează aici că participanții la studiu, deși au consumat băuturi îndulcite artificial pentru a le înlocui pe cele ce conțineau zahăr, nu au abuzat, ci s-au limitat la cantități foarte mici.
De asemenea, greutatea acestora a rămas constantă în condițiile unei activități fizice regulate și a unei diete sărace în grăsimi. (5)

O metaanaliză a 16 studii a analizat de asemenea în mod specific eficiența consumului de aspartam (conținut în băuturi dulci, light), prin comparație cu consumul de zahăr, în privința controlului greutății.
S-a observat că persoanele care optaseră pentru băuturi light aveau un aport de calorii zilnic mai mic cu 10% decât cele care preferau băuturile îndulcite cu zahăr.
În consecință, strict prin comparație, înlocuirea băuturilor cu zahăr cu băuturi light, conducea la o scădere în greutate de 200 de grame pe săptămână.

Așadar, băuturile light nu îngrașă și sunt chiar un prim pas prin care puteți reduce caloriile zilnice, dacă obișnuiți să consumați băuturi dulci și deserturi în mod regulat.

Unele persoane pot însă să compenseze, inconștient sau nu, caloriile „economisite” prin băuturile light, alegând mâncăruri bogate în grăsimi sau zaharuri, considerând că bilanțul va fi în favoarea lor.

Nu e tocmai așa - dacă alegeți băuturile light, dar și nu faceți nicio altă schimbare în obiceiurile dumneavoastră alimentare, efectele vor fi nule.

Pe de altă parte, se crede că îndulcitorii artificiali păcălesc creierul și induc de fapt pofte alimentare greu de gestionat în timp.
Practic, atunci când se consumă o băutură light, fără zahăr și fără calorii, ne inducem în eroare organismul; îi oferim un gust dulce, însă nu îi furnizăm energia pe care o așteaptă. În continuare, corpul va solicita energia „promisă”, putând genera o poftă de dulce amplificată sau chiar o senzație de foame.
În aceste condiții, poate fi obținut chiar reversul rezultatului dorit: mai multe calorii într-un timp scurt și mai multe kilograme.

O recomandare echitabilă este să consumați băuturile light în cantități reduse, doar pentru a satisface din când în când „pofta de dulce” și nu ca substitut al apei și ceaiurilor.

Astfel, deși sunt de preferat băuturilor carbonatate cu zahăr, trebuie puse în aceeași categorie, a „răsfățurilor” ocazionale și nu a băuturilor de zi cu zi.

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 17970
Bibliografie
1 - Excessive Consumption of Diet Soda and Eating Disorders, link: https://eatingdisordersreview.com/nl/nl_edr_25_2_4.html
2 - Carbonated Soft Drinks: What You Should Know, link: https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm232528.htm
3 - Potential Carcinogen In Colas Has FDA Reviewing Data, link: https://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/01/23/265245172/potential-carcinogen-in-colas-has-fda-reviewing-data
4 - What cand I drink, link: https://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/what-can-i-drink.html
5 - Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals, link: https://www.nature.com/ijo/journal/v33/n10/full/ijo2009147a.html
6 - Use of Nutritive and Nonnutritive Sweeteners, link: https://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8363
7 - A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00564.x/abstract?userIsAuthenticated=false&deniedAccessCustomisedMessage=
8 - Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?, link: https://www.health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030
9 - Does Soda Actually Erode Teeth?, link: https://www.realclearscience.com/blog/2012/07/does-soda-erode-teeth.html
10 - Prof: Diet drinks are not the sweet solution to fight obesity, health problems, link: https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2013/Q3/prof-diet-drinks-are-not-the-sweet-solution-to-fight-obesity,-health-problems.html
11 - All About Diet Sodas, link: https://www.precisionnutrition.com/all-about-diet-sodas
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Sucurile în alimentație vă pot scădea șansele de a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum