Efectul bauturilor de tip „cola” asupra organismului

©

Autor:

Efectul bauturilor de tip „cola” asupra organismului
Bauturile carbogazoase de tip „cola” au o tradiție de zeci de ani sunt printre ele mai populare racoritoare, fiind alegerea multor persoane de varste si statute sociale diferite.

Formula care da astazi gust racoritoarelor din intreaga lume a fost inventata la sfarsitul secolului al XIX-lea, initial ca un tratament in domeniul medical. Aroma distinctiva de „cola” provine, in principal, din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore.

Firma producatoare originala este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. Succesul acestor carbogazoase este cladit pe imaginea pozitiva, stralucitoare a marcii originale, pe gustul inconfundabil si pe publicitatea masiva.

Care sunt ingredientele unei bauturi de tip cola?

  • apa carbonatata
  • sirop de porumb
  • caramel – colorant si aromatizant de culoare bruna obtinut prin incalzirea zaharului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac si sulf, pentru a-i intensifica culoarea.
  • acid fosforic - un produs incolor, inodor produs din piatra de fosfat (nu este un produs alimentar). Acesta poate duce la pierderea calciului din oase si a eroziunea dintilor, poate provoca osteoporoza. Este asociat cu afectiunile renale si aparitia pietrelor la rinichi.
  • arome naturale - substante care nu sunt obtinute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale.
  • cafeina - compus amar, de culoare alba, cu aspect cristalin; este untimulent psihoactiv.

Acest tip de bauturi da usor dependenta. Unele persoane ajung sa inlocuiasca cantitatea de apa din necesarul zilnic cu aceeasi cantitate de cola.

Am intalnit persoane care mi-au marturisit ca sunt atat de dependente de aceasta bautura, incat apa le creeaza dezgust!

In spoturile publicitare ni se sugereaza ca orice masa e mult mai savuroasa alaturi de un pahar de cola, iar tinerii sunt cei care cad cel mai adesea prada strategiilor de marketing. Una dintre cauzele obezitatii este consumul exagerat de bauturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor bauturi asupra sanatatii nu se limiteaza doar la asta. Consecintele sunt numeroase, iar oamenii de stiinta au inceput sa publice studii care sa ni le prezinte cat mai bine, cu toate ca interesele economice ii obliga pe unii sa pastreze tacerea.

Scriitoarea americanca Wade Meredith a publicat de curand un articol in care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei bauturi cola in timp de o ora de la consum.

Cam aceste lucruri se petrec in organismul nostru dupa ce savuram o cola...

In primele 10 minute

Echivalentul a zece lingurite de zahar sunt introduse in sistemul digestiv. Aceasta cantitate acopera 100% din doza zilnica recomandata. In mod normal, unele persoane ar putea avea o senzatie de greata, insa acidul fosforic continut de bautura face ca aceasta sa nu apara.

Dupa 20 de minute

Toata cantitatea de zahar ajunge in sange, fortand pancreasul sa elibereze o cantitate mare de insulina. Din cauza ca nivelul glucozei din sange este ridicat, ficatul este obligat sa transforme surplusul in depozit de grasime.

Dupa 40 de minute

Absorbtia cofeinei este completa. Pupilele se dilata, excitabilitatea neuronala creste la fel ca si tensiunea arteriala, iar ficatul elibereaza si mai mult zahar in fluxul sanguin.

Dupa 45 de minute

In organism creste productia dopaminei, o substanta care actioneaza la nivel neuronal, stimuland centri ai placerii. Efectele acestei substante sunt similare cu cele ale heroinei si prin acest lucru se poate explica dependenta de a bea cola.

Dupa 60 de minute

Acidul fosforic ajuns in intestinul subtire se leaga de calciu, magneziu si zinc, formand compusi insolubili care impiedica absorbtia acestora. Situatia este agravata de dozele mari de zahar si de indulcitorii artificiali care cresc excretia urinara de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor si dintilor a caror densitate scade.

Proprietatile diuretice ale cofeinei au un rol important in eliminarea calciului din organism, a unor electroliti si a apei. Pentru ca glucoza din sange creste si scade foarte brusc, se instaleaza o stare neplacuta de irascibilitate si uneori lentoare.
 
Avand in vedere ca apa din continutul bauturii se elimina foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nula.

Acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginati-va ce inseamna consumul acestui tip de bautura carbogazoasa zi de zi, saptamana dupa saptamana!

Din acest motiv, e bine sa alegeti apa sau ceaiurile neindulcite sau, daca simtiti nevoia de ceva mai multa savoare, sa  redescoperiti sucurile naturale proaspete!

Data actualizare: 06-10-2024 | creare: 06-11-2013 | Vizite: 8863
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Sucurile în alimentație vă pot scădea șansele de a rămâne însărcinată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum