Beneficiile consumului de apă cu lămâie

©

Autor:

Beneficiile consumului de apă cu lămâie
Lămâile sunt o sursă importantă de vitamine (C, B, E) și minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu), dar și enzime, antioxidanți și fibre. Toți acești nutrienți contribuie la numeroasele efecte benefice asupra sănătății. Pe de altă parte, apa este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea corespunzătoare a celulelor din organism.

Combinarea acestor două elemente - apa și lămâia - asigură o serie de beneficii organismului, indiferent de vârstă.

Cum se prepară?

Se folosește sucul de la o jumătate de lămâie, fără sâmburi, adăugat într-un pahar cu apă la temperatura camerei, sau apă caldă, fără adaos de zahăr. Poate fi consumată pe tot parcursul zilei, fiind recomandat un pahar dimineata și unul seara. În cazul persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale, precum ulcerul, se recomandă un consum moderat de lămâie, din cauza proprietăților acide.

De asemenea, persoanele cu o greutatea corporală mai mică trebuie să consume o cantitate mai redusă de lămâie comparativ cu persoanele cu greutate mai mare, pentru a nu depăși doza zilnică recomandată de vitamina C sau alte substanțe nutritive în funcție de greutatea corporală.

Atenție! Nu folosiți apă fierbinte deoarece vitamina C este distrusă la temperaturi ridicate. De asemenea, folosiți lămâi proaspete, nu suc îmbuteliat de lămâie. Evitați adăugarea de zahăr sau alți îndulcitori.


Se recomandă consumul de apă la temperatura camerei sau ușor călduță, pentru a susține reacțiile enzimatice. În cazul apei fierbinte se pierd unele proprietăți benefice ale lămâilor. De asemenea, apa fierbinte și apa rece pot cauza un șoc la nivelul sistemului digestiv, iar organismul va necesita mai multă energie pentru a echilibra temperatura.

Care sunt beneficiile?

Apa este esențială organismului pentru a restabili fluidele pierdute în procesele metabolice, pentru respirație, transpirație și înlăturarea toxinelor din organism. În combinație cu lămâia, efectele benefice se multiplică, în special datorită conținutului crescut de vitamina C, acid citric și potasiu. Iată 10 motive pentru care consumul de apă cu lămâie este benefic pentru sănătatea organismului:

1. Hidratare corespunzătoare

Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60 % apă; de aceea, este extrem de important să-i asigurăm o hidratare corespunzătoare, printr-un aport suficient de apă. Fără o cantitate suficientă de apă, corpul se deshidratează, fapt ce afectează întregul organism. Majoritatea persoanelor nu consumă suficientă apă zilnic, astfel că apa cu lămâie ar putea reprezenta un obicei de a crește acest consum de apă, aducând și un aport suplimentar de substanțe nutritive benefice organismului.

2. Îmbunătățirea digestiei

Apa cu lămâie favorizează peristaltismul intestinal, hidratează colonul și previne constipația. Acidul ajută la îmbunătățirea digestiei, crescând peristaltismul, iar vitaminele și mineralele reduc toxinele de la nivelul tractului digestiv. Susține ficatul și producția de bilă, necesară pentru procesele de digestie, dar și producția unui compus numit glutation, un antioxidant cu rol de curățare și autoregenerare. Flavonoizii citrici au un important rol tonic digestiv, reducând indigestia și alte probleme de acest fel.

Citiți aici mai multe despre beneficiile consumului de lămâi.

3. Alcalinizarea organismului

Ideea din spatele conceptului de alcalinizare este că organismul conține acizi ce pot cauza reacții negative precum refluxul de acid gastric, indigestie, acidoză etc. Reglarea pH-ului intern este utilă în acest caz. Deși este un fruct acid, lămâia conține și substanțe cu rol alcalinizant, astfel că la nivel intern are importanță deosebită în alcalinizarea organismului. Lămâile sunt fructe acide, dar la nivelul organismului sunt alcaline (acidul citric nu produce aciditate în organism odată ce este metabolizat). Apa cu lămâie este eficientă în reglarea pH-ului organismului și obținerea unui nivel optim de alcalinitate benefică pentru funcționarea sistemelor corpului.

4. Efect antioxidant

Lămâile conțin fitonutrienți, substanțe ce protejează organismul de unele afecțiuni. Aceștia au proprietăți antioxidante, prevenind oxidarea și distrugerea celulelor benefice. Pe lângă vitamina C, apa cu lămâie conține și flavonoizi, substanțe cu puternice proprietăți antioxidante care luptă împotriva radicalilor liberi dăunători pentru organism. Limonoizii sunt o serie de compuși specifici din lămâie care au, de asemenea, rol antioxidant.

5. Efect diuretic

Apa cu lămâie stimulează producția de enzime detoxifiante, având rol diuretic. Astfel, reduce și riscul infecțiilor urinare - lămâile reglează pH-ul organismului la valori normale, prevenind răspândirea și dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Previne formarea pietrelor la rinichi cauzate de reducerea nivelului de citrat urinar (o formă a acidului citric). Prin creșterea producției de urină, apa cu lămâie ajută organismul să elimine toxinele prin intermediul tractului urinar.

6. Susține imunitatea

Lămâia conține o varietate de vitamine și minerale – inclusiv vitamina C, potasiu, calciu, ce susțin sănătatea sistemului imunitar. Vitamina C întărește sistemul imunitar, ajutând la absorbția unor minerale, printre care fierul. Proprietățile antivirale și antibacteriene fac din lămâie un aliment recomandat în tratarea răcelii și gripei, ajutând la ameliorarea unor simptome. Nu doar vitamina C, ci și potasiul susține sistemul imunitar. Aceeași vitamină este esențială în formarea colagenului, un compus ce reduce inflamația și favorizează dezvoltarea țesuturilor și repararea lor.

7. Favorizează absorbția fierului

În general fructele și legumele bogate în vitamina C favorizează absorbția fierului, astfel că apa cu lămâie ar putea fi benefică în asimilarea mai eficientă a fierului din surse alimentare de către organism.

8. Sănătatea pielii

Apa cu lămâie este o sursă de antioxidanți ce previn degenerarea celulară. Poate fi eficientă astfel împotriva îmbătrânirii premature a pielii, a apariției ridurilor și pentru menținerea elasticității. Vitamina C accelerează producția de colagen, esențial pentru regenerarea tisulară. Este asociată și cu oferirea de luminozitate și cu efectele anti-îmbătrânire asupra pielii, cu repararea țesuturilor, reducerea ridurilor fine.

9. Sănătate orală

Având rol antibacterian, lămâia ajută la reducerea nivelului de bacterii de la nivelul gurii, principala cauză a respirației neplăcute. De asemenea, poate fi utilă pentru sănătatea danturii și a gingiilor.

10. Eficiența în curele de slăbire

Deși nu produce miracole în curele de slăbie, lămâia ajută la accelerarea metabolismului, în special în combinație cu apa. Pectinele favorizează instalarea senzației de sațietate, fiind fibre care își măresc volumul, putând duce astfel la reducerea aportului caloric.

În timp ce sunt necesare studii aprofundate pentru a se stabili eficiența lămâilor în curele de slăbire și procesele de ardere a grăsimilor, înlocuirea băuturilor îndulcite cu apă cu lămâie este benefică pentru organism.

Data actualizare: 20-12-2023 | creare: 16-05-2016 | Vizite: 8031
Bibliografie
(1) 6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons, link: https://authoritynutrition.com/6-lemon-health-benefits/
(2) Is drinking lemon water really good for you?, link: https://themiddleground.sg/2016/02/28/myth-or-fact-lemon-water/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum