Strategii pentru atingerea greutatii ideale

©

Autor: Redacția ROmedic

Strategii pentru atingerea greutatii ideale

Cu totii ne dorim sa pastram o greutate ideala, la care sa ne simtim bine si sa evitam excesul ponderal. Este indicat sa ne analizam cu sinceritate greutatea actuala, sa ne cunoastem indicele de masa corporala (IMC) si daca e cazul, sa ne adresam medicului, pentru a „negocia” starea greutatatii noastre.

Avem nevoie de un set de reguli pentru a atinge greutatea ideala? Daca greutatea dumneavoastra este mai mare decat cea recomandata, va propunem cateva strategii pentru controlarea greutatii:

1. Alege dieta potrivita

Inainte de a adopta o dieta la moda, ia in considerare cativa factori: restrictiile alimentare impuse de dieta, durata de timp in care poti sa o respecti si capacitatea ei de a-ti mentine greutatea.
De asemenea, este bine sa ai raspunsul la cateva intrebari: De ce vrei sa slabesti? Ai cu adevarat un surplus ponderal? Cate kilograme vrei sa slabesti? Obiectivul tau este realist? Esti pregatita sa-ti modifici stilul de viata?
Nu este de ajuns sa faci schimbari cateva saptamani pentru a ajunge la greutatea dorita. Trebuie sa-ti poti pastra greutatea, iar acest lucru implica modificarea permanenta a obiceiurilor alimentare.

Medicul sau nutritionistul tau te pot ajuta sa afli care este greutatea ta ideala si sa creezi strategii eficiente si personalizate pentru atingerea obiectivelor tale.

2. Fa mai multa miscare!

Fa zilnic 30-60 minute de activitate fizica de intensitate medie. Combina activitatile care dezvolta masa musculara, rezistenta si flexibilitatea. De exemplu, urca pe scari si nu cu liftul, mergi pe jos pana la scoala sau la serviciu sau inscrie-te intr-un club sportiv. Poti, de asemenea, sa incepi o activitate care sa-ti faca placere: baschet, dans, yoga... posibilitatile sunt nelimitate. 

Daca ai ocazia, te poti implica activ in jocurile copiilor, reusind astfel sa petreci mai mult timp alaturi de ei si sa pastrezi un tonus bun. Alta modalitate de a face mai multa miscare este, daca folosesti mijloacele de transport, sa cobori cu cel putin o statie inainte de destinatie, pentru a merge putin pe jos. Nu uita ca mersul pe jos nu costa nimic, dar este extrem de benefic sanatatii.

Sportul este o metoda excelenta de a arde mai multe calorii, pentru a nu fi nevoita sa apelezi la regimuri drastice, cu aporturi energetice foarte scazute.

3. Stabileste obiective realiste

Daca te ingrasi in mod constant, incearca sa-ti stabilesti ca prim obiectiv mentinerea greutatii actuale. Iar daca vrei sa slabesti, nu este obligatoriu si mai ales, deloc indicat, ca pierderea in greutate sa fie brusca, rapida. 
Nu iti propune intervale prea mici de timp pentru a ajunge la greutatea visata, pentru ca nu le vei putea respecta si astfel vei resimti un sentiment de frustrare, deloc productiv.

4.  Inainteaza pe etape

Pentru a-ti atinge obiectivul de mentinere sau de scadere a greutatii, este uneori mai simplu sa-l imparti mai multe in etape. Incepe prin a-ti stabili un obiectiv relativ simplu, pe care il poti atinge cu usurinta. E mai mult mai usor sa slabesti 4 kilograme intr-o luna decat sa-ti fixezi sa dai jos 20 de kilograme in 5 luni... desi e practic acelasi lucru.

Atunci cand reusesti, te vei simti mai bine si vei observa avantajele unui stil de viata sanatos. Apoi, fixeaza-ti urmatorul obiectiv. Micile succese sunt foarte motivante si iti vor da incredere sa continui.

5. Nu slabi mai mult de 0,5 - 1 kg pe saptamana!

Slabirea gradata prezinta mai putine riscuri pentru sanatate si este de durata, spre deosebire de pierderea brusca a kilogramelor in plus.
Slabind in timp, vei avea posibilitatea de a deprinde noi obiceiuri sanatoase pe care le vei pastra pe termen lung. Daca slabesti prea repede, organismul se va adapta la noul regim de viata si va necesita tot mai putine calorii pentru a functiona, chiar si in stare de repaus.
In aceste conditii, va fi tot mai greu sa slabesti.

6. Nu transforma controlarea greutatii intr-o obsesie

 

Cantarul este un instrument util pentru supravegherea greutatii, dar nu iti poate oferi toate informatiile de care ai nevoie in acest scop. Pentru a-ti evalua greutatea, e indicat sa iti masori lunar si circumferinta taliei, a bustului si soldurilor. De asemenea, te poti increde in starea de confort pe care o ai si de felul in care te simti cand porti hainele de zi cu zi, care iti erau odata stramte.

7. Schimba stilul de viata

Fa o lista cu toate modificarile necesare pentru schimbarea in bine a stilului de viata (de exemplu, sa nu mai sari peste mese, sa fii activ etc). Apoi, gaseste o modalitate de a rezolva aceste probleme, singura sau cu ajutorul familiei, a prietenilor sau a unui medic nutritionist.
E important sa fii constanta si sa nu alternezi perioadele de „sunt la dieta” cu perioade in care abandonezi principiile unei vieti sanatoase.

8. Incearca sa ai o imagine realista asupra corpului tau

Numeroase femei sunt nemultumite de greutatea si de silueta lor, situatie ce are consecinta o pierdere a stimei de sine, sporirea atentiei acordate corpului lor si tulburari grave de alimentatie (anorexie, bulimie). Chiar si preadolescentele (sub 12 ani) tin regim pentru a-si controla greutatea. Multe femei si adolescente isi pun sanatatea in pericol atunci cand incep sa fumeze pentru a slabi.

Cauza acestor probleme este de multe ori societatea, care promoveaza imaginea actritelor si a fotomodelelor drept un ideal de frumusete. Mesajul subinteles este ca toate femeile trebuie sa fie slabe pentru a se simti atragatoare si pentru a avea incredere in ele. De fapt, acest ideal nu este nici realist si nici benefic pentru sanatate.
Incearca mai intai sa iti iubesti corpul si sa ii intelegi particularitatile, pentru a putea schimba ce te nemultumeste la el. Raportandu-te la tipare nerealiste, vei esua in a te bucura de reusitele tale.

Mult succes!


Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 05-03-2012 | Vizite: 12451
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum