Laptele matern versus formule de lapte

Autor: ROmedic

Laptele matern versus formule de lapte
Alaptare la san sau formule de lapte? Care varianta este mai potrivita?

Cu siguranta, alaptarea la san a sugarului este varianta ideala, insa daca dintr-un motiv sau altul, va ganditi sa va orientati dupa alaptarea „artificiala”, cu lapte praf pentru bebelusi, va invitam sa analizati comparativ cele doua optiuni, din punct de vedere nutritiv:

  • procent de grasimi
  • proteine
  • carbohidrati
  • anticorpi
  • vitamine
  • minerale
... dar si al enzimelor si hormonilor.

Dumneavoastra decideti!
Principii nutritive Lapte matern Formule de lapte Note
Grasimi - bogat in acizi grasi Omega-3- adaptat la nevoile sugarului, cantitatea scazand pe masura ce cresterii copilului- bogat in colesterol- absorbit aproape in totalitate- contine lipaza (enzima care descompune grasimile) - nu contin acizi grasi omega-3- nu sunt adaptate nevoilor sugarului- nu contin colesterol- nu sunt in totalitate absorbite- nu contin lipaza Grasimile sunt cei mai importanti nutrienti in laptele matern; absenta colesterolului si a acizilor grasi din lapte poate duce la afectarea inimii si a sistemului nervos central la varsta adulta.
Proteine - bogat in proteine usor de digerat- aborbite in proportie mai mare- contine lactoferina si lisozima- bogat in factori de crestere- contine proteine care induc somnul - mai dificil de digerat- nu sunt absorbite in totalitate, rezultand mai multe reziduuri- nu contin lactoferina si nici lisozima- contin scazut in factori de crestere - contin scazut de proteine care induc somnul Copiii nu sunt alergici la proteinele din laptele matern.
Carbohidrati - bogat in lactoza- bogat in oligozaharide - unele formule nu contin lactoza- continut scazut de oligozaharide Lactoza joaca un rol important in dezvoltarea creierului.
Anticorpi - bogat in globule albe- bogat in imunoglobuline - nu contin globule albe- continut scazut de imunoglobuline Anticorpii sunt trasmisi prin lapte de la mama la copil.
Vitamine si minerale - mai bine asimilate, in special fierul, zincul si calciul- fierul este asimilat in proportie de 50 – 75% - contine seleniu in cantitate mare - asimilate intr-o masura mai mica- fierul este asimilat in proportie de 5 – 10% - contine seleniu in cantitate mai mica Vitaminele si mineralele din laptele matern au o biodisponibilitate mai mare – sunt mai bine asimilate. Pentru a compensa, ele sunt adaugate in cantitate mai mare in formule, devenind mai greu de digerat.
Enzime si hormoni - bogat in enzime digestive -lipaza si amilaza- bogat in hormoni – tiroidieni, prolactina, oxitocina, etc.- variaza in functie de dieta mamei - nu contin enzime si nici hormoni- are mereu acelasi gust Enzimele digestive sunt necesare pentru o buna digestie. Hormonii contribuie la echilibrul biochimic al copilului. Fiind influentat de dieta mamei, laptele matern formeaza gusturile si preferintele sugarilor.

Data actualizare: 08-01-2014 | creare: 25-04-2007 | Vizite: 4627

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK