Alimentatia nou-nascutului

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentatia nou-nascutului
Nou-nascutul creste si se dezvolta rapid, astfel incat frecventa alaptarii acestuia poate varia de la o zi la alta. Pentru a asigura intreg necesarul bebelusului tau, trebuie sa ai in vedere notiunile de baza ale alimentatiei nou-nascutului.

Alimentul de baza este laptele

Laptele matern sau formulele speciale de lapte praf sunt singurele alimente de care are nevoie nou-nascutul. De fapt, unii pediatri recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata.

Nu este indicat ca nou-nascutii sa consume apa, sucuri sau alte lichide pana la aceasta varsta, deoarece acestea pot provoca diaree sau alergii alimentare. Diversificarea treptata a alimentatiei sugarului poate incepe odata ce medicul isi da acordul – de obicei atunci cand copilul are 6 luni.

Alapteaza la cerere

Majoritatea nou-nascutilor trebuie alaptati intre 8 si 12 ori pe zi, la aproximativ la fiecare 2 -3 ore. Dupa primele doua sau trei luni, vor fi suficiente doar 6 -8 alaptari pe zi. In cele din urma, copilul se va adapta unui program destul de fix de hranire, consumand mai mult lapte in mai putin timp la fiecare alaptare.

Invata sa recunosti „indiciile” date de bebelus

Invata sa descifrezi primele semne care arata ca nou-nascutului ii este foame: acesta este mai activ, face miscari de supt, isi misca buzele sau intoarce capul, cautand sanul mamei.

Plansul si agitatia apar mai tarziu. Cu cat hranesti mai repede copilul, cu atat va fi mai usor sa-l linistesti pe cel mic. Desigur, nu orice planset semnaleaza foamea micutului. Uneori, nou-nascutul are nevoie de un scutec curat, de o schimbare de mediu, sau, pur si simplu, vrea sa fie tinut si brate si alintat.

Atunci cand nou-nascutul se opreste din supt, isi inchide gurita sau isi intoarce capul, inseamna ca este satul, sau ca ia o pauza. Asteapta cateva secunde inainte de a-i oferi din nou biberonul sau a-l pune la san. Daca bebelusul este satul, se va opune cu mai multa forta.

Ritmul de hranire al nou-nascutilor variaza

Cantitatea de lapte consumata de  nou-nascut variaza considerabil. In timpul perioadelor de crestere accelerata – in general la 10 -14 zile dupa nastere, precum si la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni si 6 luni – bebelusul va consuma mai mult la fiecare alaptare si va cere sa fie hranit mai des. Dupa cateva zile, modificarile vor deveni previzibile. Cand bebelusul renunta la alaptarea din timpul noptii, va cere o „portie” mai mare dimineata.

Considera alaptarea drept o legatura deosebita intre tine si bebelus

Pentru bebelusi, alaptarea este atat o activitate sociala, cat si una nutritionala. Cresterea si dezvoltarea copilului depind, in mare masura, de legatura care se formeaza in timpul alaptarii. Priveste-l in ochi si vorbeste-i bland. Daca il hranesti cu biberonul, profita de fiecare secunda. Nu fa altceva in timp ce il alaptezi, deoarece exista riscul de asfixiere, din cauza neatentiei. In plus, vei pierde ocazia de a-i oferi copilului sentimentul de siguranta, incredere si confort.

Ai incredere in instinctele tale

Fiecare copil este unic. In scurt timp te vei obisnui cu comportamentul lui alimentar si vei putea sa-ti dai seama cand acesta este modificat. Nu fi ingrijorata in privinta cantitatii si a frecventei alimentatiei copilului tau. In schimb, asigura-te ca acesta castiga constant in greutate. Medicul pediatru va monitoriza de asemenea cresterea copilului.


Data actualizare: 06-01-2014 | creare: 25-07-2011 | Vizite: 24754
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum