Dieta in timpul alaptarii la san

©

Autor: Redacția ROmedic

Dieta in timpul alaptarii la san

O alimentatie sanatoasa a mamei este la fel de importanta in perioada de alaptare ca si in cea de sarcina. Laptele matern este afectat intr-o anumita masura de alimentele consumat, astfel ca trebuie sa te asiguri ca ceea ce mananci nu dauneaza alaptarii si, implicit, nutritiei nou-nascutului si sugarului.


Iata cateva sfaturi pentru o dieta sanatoasa in perioada alaptarii la san:

 

1. Consuma fructe si legume din belsug, cereale integrale si alimente bogate in calciu.


2. Aporturile calorice trebuie sa fie suficiente pentru a produce lapte. Mareste ratia zilnica cu pana la 500 calorii si ai grija sa te hidratezi. In timpul alaptarii, este posibil sa-ti fie mai sete si ai un apetit mai mare.


3. Evita alcoolul, deoarece poate ajunge prin lapte la copilul tau. Daca totusi consumi alcool, este preferabil sa bei imediat dupa alaptare si nu inainte.
Incearca sa eviti cafeina sau macar sa reduci consumul de cafeina in aceasta perioada. Cafeina tinde sa se acumuleze in organismul bebelusului, care nu o poate elimina cu usurinta.

O ceasca de cafea pe zi nu este atat de periculoasa pentru copil, dar excesul de cafeina poate avea efecte neplacute -tulburari ale somnului, nervozitate si iritabilitate. Opteaza pentru sortimentele de cafea decafeinizata sau ceaiuri si evita bauturile carbogazoase de tip cola, deoarece contin cafeina.


4. Nu fuma in timp ce alaptezi, sau in preajma bebelusului ! Fumatul pasiv este periculos pentru copii si in special pentru nou-nascuti.


5. Uneori copiii reactioneaza la alimentele consumate de mamici in timpul perioadei de alaptare. Unele mamici observa ca bebelusul este mai agitat si plange mai des dupa consumul de condimente sau alimente precum fasolea, conopida sau broccoli. Tinand cont ca sugarii care au colici prezinta aceleasi simptome, cea mai buna metoda de disociere a reactiilor alimentare de colici este durata prezentei simptomelor.

In cazul reactiilor alimentare, simptomele sunt de scurta durata: mai putin de 24 ore. Simptomele provocate de colici apar zilnic si dureaza uneori cateva zile sau chiar saptamani la rand. Daca sugarul prezinta simptomele de fiecare data cand consumi un anumit aliment, trebuie sa eviti alimentul respectiv.


6. Unii sugari sunt alergici la laptele de vaca din alimentatia mamei. Simptomele pot aparea de la cateva minute pana la cateva ore dupa alaptare si constau in: diaree, eruptii cutanate, agitatie si gaze intestinale. Pentru a stabili daca sugarul este alergic, trebuie sa excluzi toate lactatele din dieta timp  de doua saptamani. Apoi, consuma zilnic cate un produs lactat pentru a observa reactia bebelusului.


7. Majoritatea medicamentelor nu sunt contraindicate in timpul alaptarii. Totusi unele medicamente pot fi periculoase pentru sanatatea bebelusului tau. Pentru a evita toate riscurile, informeaza medicul ca alaptezi inainte de prescrierea unui medicament. In plus, este preferabil sa iei medicamentul imediat dupa alaptare si nu inainte de aceasta.


8. Unele anticonceptionale pot afecta producerea laptelui, dar efectele difera de la o femeie la alta si in functie de tipul contraceptivului utilizat. Consulta medicul inainte de a lua orice tip de medicamente.

Alimente interzise în perioada de alăptare

Alimentaţia femeii care alăptează trebuie să fie atent aleasă, echilibrată, mai consistentă şi cât mai sănătoasă pentru că alimentele consumate pe perioada alăptării influenţează atât calitatea laptelui cât şi dezvoltarea copilului...


Data actualizare: 12-06-2014 | creare: 21-12-2011 | Vizite: 19685
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  •