Alimente și substanțe care cresc consumul energetic

©

Autor:

Alimente și substanțe care cresc consumul energetic

Consumul energetic variază foarte mult în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime și nivelul de activitate fizică. În cazul copiilor, femeilor însărcinate și a celor care alăptează, necesarul energetic crește ca urmare a creșterii, dezvoltării, formării și secreției lactate. Stările de boală, rănile sau stările de stres puternic (arsuri, intervenții chirugicale, hipotermii etc.) pot influența consumul energetic, crescându-l sau diminuându-l. (1)

În afară de condițiile enumerate mai sus, consumul nostru energetic poate fi influențat și de compoziția dietei.

Capsaicina crește consumul energetic

Capsaicina este substanța cu cele mai importante efecte asupra consumului nostru energetic și cel mai des citată în literatura de specialitate. Această substanță se găsește în ardeii iuți (chilli, jalapenos) și tot ea conferă gustul picant alimentelor. (2) Astfel, s-a demonstrat că după consumul unui prânz la care s-au adăugat ardei iuți, rata metabolică poate crește cu până la 33% și acest efect se menține până la 3 ore după masă. (3) Mai mult decât atât, consumul de capsaicină influențează aportul alimentar prin faptul că poate scădea pofta de mâncare și crește gradul de sațietate.

Având în vedere că ajută la arderea grăsimilor și la scăderea cantității de alimente consumate, în prezent capsaicina este privită de către oamenii de știință ca pe un adjuvant în terapia obezității. Pe lângă beneficiile asupra greutății corporale, consumul de ardei iuți are efecte bune asupra sistemului cardiovascular, are efecte antifungice, analgezice, oferă protecție față de anumite tipuri de cancer (cancerul de prostată și de plămâni) și conferă o stare de bine, ducând la eliberearea de endorfine. (2, 4, 5)

Alimentele consumate cu muștar, piper negru sau roșu au efecte similare cu cele ale ardeiului iute. Acestea cresc şi prelungesc consumul energetic secundar aportului alimentar.

Ghimbirul

Ghimbirul este un aliment ce devine din ce în ce mai popular și în țara noastră. Acesta este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii, antihiper-tensive și de stimulare a tractului gastrointestinal. Nu sunt de neglijat nici influențele benefice asupra greutății, având în vedere că scade apetitul, diminuează senzația de foame și crește moderat consumul energetic. Ghimbirul se poate consuma sub formă de pudră pentru prepararea băuturilor calde, dar și în stare proaspătă pentru sosuri sau aromatizarea diferitelor preparate alimentare. (6)

Cafeina pentru un consum energetic crescut

Consumul de cafea, ceai negru, ceai verde sau ceai alb cresc destul de considerabil consumul energetic și rata de oxidare a grăsimilor. În cazul bărbaților, un consum de 200-300 mg de cafeină (echivalentul a 3-4 cești ce cafea) pe zi, crește metabolismul bazal de la 7% până la 11%; în cazul femeilor, un consum de 240 mg de cafeina (echivalentul a 2-3 cești de cafea) (7) crește consumul energetic cu 8% până la 15%. Cu alte cuvinte, o femeie de vârstă medie, cu o greutate de 60 kg și care consuma pentru metabolismul bazal 1.400 kcal zilnic, în cazul în care va bea 2-3 cești de cafea într-o zi, își va putea mări consumul energetic cu până la 210 kcal (echivalentul a doua banane, de exemplu), deci va putea consuma per total 1.610 kcal. Trebuie ținut cont de faptul că un consum mare de cafea poate avea efecte nedorite asupra sănătății și poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi cele din sfera cardiovasculară sau neurologică. Se consideră excesiv un consum mai mare de patru cești de cafea intr-o zi. (8)

Nicotina și alcool

Nicotina și alcoolul sunt doua substanțe care cresc consumul energetic. Nicotina crește rata metabolismului bazal cu 3% în cazul bărbaților și cu 6% în cazul femeilor, iar consumul de alcool crește cheltuielile energetice în cazul femeilor cu până la 8%. De precizat că efectele negative ale fumatului sunt de necontestat, iar variația consumului energetic pe care o conferă nicotina este neglijabilă pentru a fi luată în considerare în cadrul unui program de slăbit. Același lucru se poate afirma și despre alcool, mai ales că fiecare gram de alcool aduce un aport caloric de 7 kcal, ce nu este deloc neglijabil. (3)

Temperatura

Consumul alimentelor fierbinți crește de asemenea consumul energetic în comparație cu cele reci sau aflate la temperatura camerei. Și temperatura mediului ambiant ne influențează consumul energetic. Spre exemplu, persoanele ce locuiesc în climat tropical pot avea rata metabolismului bazal cu 5% până la 20% mai mare decât a persoanelor ce locuiesc în climatul temperat. (1)


Data actualizare: 02-07-2024 | creare: 12-11-2013 | Vizite: 8586
Bibliografie
1. Graur M, Ghid pentru o alimentație sănătoasă, 2006, Iași, Editura Performantica.
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Food
3. Mahan LK et al, Krause’s Food and the Nutrition Care Process 13th edition, 2012, Missouri (USA), Elsevier.
4. https://cancerres.aacrjournals.org/content/66/6/3222.full
5. Janssens PL et al, Acute effects of capsaicin on energy expenditure and fat oxidation in negative energy balance, PLoS One. 2013 Jul 2;8(7):e67786. doi: 10.1371
6. Muhammad S. Mansour et al, Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study, Metabolism. 2012 October; 61(10): 1347–1352.
7. https://www.kantonslabor-bs.ch/files/infos/e_coffeinkaffee.pdf
8. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002445.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum