Alimente și substanțe care cresc consumul energetic
Autor: Druță Corina, Nutriționist

Consumul energetic variază foarte mult în funcție de vârstă, sex,  greutate, înălțime și nivelul de activitate fizică. În cazul copiilor, femeilor însărcinate și a celor care alăptează, necesarul energetic  crește ca urmare a creșterii, dezvoltării, formării și secreției  lactate. Stările de boală, rănile sau stările de stres puternic  (arsuri, intervenții chirugicale, hipotermii etc.) pot influența  consumul energetic, crescându-l sau diminuându-l. (1)
În afară de condițiile enumerate mai sus, consumul nostru energetic poate fi influențat și de compoziția dietei.
Capsaicina crește consumul energetic
Capsaicina  este substanța cu cele mai importante efecte asupra consumului nostru  energetic și cel mai des citată în literatura de specialitate. Această  substanță se găsește în ardeii iuți (chilli, jalapenos) și tot ea  conferă gustul picant alimentelor. (2) Astfel, s-a demonstrat că după  consumul unui prânz la care s-au adăugat ardei iuți, rata metabolică  poate crește cu până la 33% și acest efect se menține până la 3 ore după  masă. (3) Mai mult decât atât, consumul de capsaicină influențează  aportul alimentar prin faptul că poate scădea pofta de mâncare și crește  gradul de sațietate.
Având în vedere că ajută la arderea grăsimilor și  la scăderea cantității de alimente consumate, în prezent capsaicina este  privită de către oamenii de știință ca pe un adjuvant în terapia  obezității. Pe lângă beneficiile asupra greutății corporale, consumul de  ardei iuți are efecte bune asupra sistemului cardiovascular, are efecte  antifungice, analgezice, oferă protecție față de anumite tipuri de  cancer (cancerul de prostată și de plămâni) și conferă o stare de bine,  ducând la eliberearea de endorfine. (2, 4, 5)
Alimentele consumate  cu muștar, piper negru sau roșu au efecte similare cu cele ale ardeiului  iute. Acestea cresc şi prelungesc consumul energetic secundar aportului  alimentar.
Ghimbirul
Ghimbirul este un aliment ce devine din ce în ce mai  popular și în țara noastră. Acesta este cunoscut pentru efectele sale  antiinflamatorii, antihiper-tensive și de stimulare a tractului  gastrointestinal. Nu sunt de neglijat nici influențele benefice asupra  greutății, având în vedere că scade apetitul, diminuează senzația de  foame și crește moderat consumul energetic. Ghimbirul se poate consuma  sub formă de pudră pentru prepararea băuturilor calde, dar și în stare  proaspătă pentru sosuri sau aromatizarea diferitelor preparate  alimentare. (6)
Cafeina pentru un consum energetic crescut
Consumul de cafea, ceai negru, ceai verde sau ceai  alb cresc destul de considerabil consumul energetic și rata de oxidare a  grăsimilor. În cazul bărbaților, un consum de 200-300 mg de cafeină  (echivalentul a 3-4 cești ce cafea) pe zi, crește metabolismul bazal de  la 7% până la 11%; în cazul femeilor, un consum de 240 mg de cafeina  (echivalentul a 2-3 cești de cafea) (7) crește consumul energetic cu 8%  până la 15%. Cu alte cuvinte, o femeie de vârstă medie, cu o greutate de  60 kg și care consuma pentru metabolismul bazal 1.400 kcal zilnic, în  cazul în care va bea 2-3 cești de cafea într-o zi, își va putea mări  consumul energetic cu până la 210 kcal (echivalentul a doua banane, de  exemplu), deci va putea consuma per total 1.610 kcal. Trebuie ținut cont  de faptul că un consum mare de cafea poate avea efecte nedorite asupra  sănătății și poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi cele din sfera  cardiovasculară sau neurologică. Se consideră excesiv un consum mai mare  de patru cești de cafea intr-o zi. (8)
Nicotina și alcool
Nicotina și alcoolul sunt  doua substanțe care cresc consumul energetic. Nicotina crește rata  metabolismului bazal cu 3% în cazul bărbaților și cu 6% în cazul  femeilor, iar consumul de alcool crește cheltuielile energetice în cazul  femeilor cu până la 8%. De precizat că efectele negative ale fumatului  sunt de necontestat, iar variația consumului energetic pe care o conferă  nicotina este neglijabilă pentru a fi luată în considerare în cadrul  unui program de slăbit. Același lucru se poate afirma și despre alcool,  mai ales că fiecare gram de alcool aduce un aport caloric de 7 kcal, ce  nu este deloc neglijabil. (3)
Temperatura
Consumul alimentelor fierbinți crește de asemenea consumul energetic în comparație cu cele reci sau aflate la temperatura camerei. Și temperatura mediului ambiant ne influențează consumul energetic. Spre exemplu, persoanele ce locuiesc în climat tropical pot avea rata metabolismului bazal cu 5% până la 20% mai mare decât a persoanelor ce locuiesc în climatul temperat. (1)
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Food
3. Mahan LK et al, Krause’s Food and the Nutrition Care Process 13th edition, 2012, Missouri (USA), Elsevier.
4. https://cancerres.aacrjournals.org/content/66/6/3222.full
5. Janssens PL et al, Acute effects of capsaicin on energy expenditure and fat oxidation in negative energy balance, PLoS One. 2013 Jul 2;8(7):e67786. doi: 10.1371
6. Muhammad S. Mansour et al, Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study, Metabolism. 2012 October; 61(10): 1347–1352.
7. https://www.kantonslabor-bs.ch/files/infos/e_coffeinkaffee.pdf
8. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002445.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum