Consumul de energie in stare de repaus - Metabolismul bazal

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul de energie in stare de repaus - Metabolismul bazal

Organismul uman are nevoie de energie nu numai atunci cand desfasoara o activitate fizica, ci si in stare de repaus. Aceasta energie este necesara pentru:

  • miscarile respiratorii 
  • circulatia sangvina si bataile inimii
  • intretinerea tesuturilor (celulele din oase, sange, intestin etc. se reinnoiesc in permanenta, imbatranesc sau sunt distruse, in timp ce alte celule sunt formate)
  • sintetizarea hormonilor


Toate aceste functii indeplinite de organism corespund metabolismului bazal, care este definit drept energia utilizata de organism pentru functionarea normala a organelor vitale.

 

Rata metabolismului bazal este calculata in anumite conditii:

  • in stare de repaus
  • pe nemancate
  • stare de calm emotional
  • temperatura ambianta neutra, de 20-20°C


Metabolismul bazal corespunde consumului de calorii a masei activea organismului (masa musculara), spre deosebire de masa grasa, care nu consuma energie. Valorile metabolismului difera de la un sex la altul. La aceeasi greutate, barbatii consuma mai multe calorii decat femeile, deoare au o masa musculara mai mare, in timp ce femeile au rezerve adipoase mai mari.

 

Metabolismul bazal scade cu 1 – 2% pentru fiecare deceniu, iar acest declin incepe la varsta de 40 ani la barbati si la 50 ani la femei. In cazul femeilor, aceasta scadere se explica prin pierderea masei musculare, cauzata de menopauza.

Reducerea necesarului de calorii dupa 30 ani este de doar 7 calorii pe zi pentru fiecare an, pentru femei si de 10 calorii, pentru barbati. Astfel, o femeie sedentara de 60 ani, masurand aproximativ 160 cm ar trebui sa ajunga de la 1825 calorii pe zi la 1615, adica 210 calorii in minus (echivalentul a trei mere sau a unui iaurt cu fructe).

Astfel se explica (macar in parte) faptul ca, desi unele persoane mananca la fel ca la 20 ani, isi pierd silueta pe care o aveau la aceasta varsta. Nutritionistii recomanda cel putin o ora de activitate fizica in fiecare zi. Aceasta ora de consum al energiei poate cumula toate activitatile pe parcursul unei zile: urcarea scarilor (si nu cu liftul), curatenie (activitate usoara) sau natatie (exercitiu solicitant). Orice tip de activitate fizica este relevant pentru sanatatea cardiovasculara. Totusi, mentinerea sau pierderea in greutate necesita un consum mai mare de energie.

Rata metabolismului bazal (RMB)

Pentru calcularea acestei rate se foloseste formula lui Harris si Benedict. Aceasta formula tine cont de inaltimea, greutatea, sexul si varsta persoanei.

Pentru barbati:

RMB = 66,743 + (13,752 x greutatea in kg) + (5,003 x inaltimea in cm) - (6,755 x varsta in ani)


Pentru femei:

RMB = 655,096 + (9,562 x greutatea in kg) + (1,850 x inaltimea in cm) - (4,676 x varsta in ani)


Necesarul caloric este mai mare in cazul persoanelor inalte, cu greutate mai mare si a barbatilor (deoarece au o masa musculara mai puternica decat a femeilor).

Cum putem creste metabolismul bazal?

Cresterea masei musculare cu ajutorul activitatilor fizice adaptate ritmului personal duce la accelerarea metabolismului bazal. In tarile reci (Canada, Rusia etc.) metabolismul bazal este mai crescut decat in zonele cu climat temperat (Europa).

Aflati mai multe despre cum poate fi accelerat metabolismul.

Cum putem reduce metabolismul bazal?

Viata sedentara si regimurile hipocalorice reduc consumul de energie al organismului. Corpul nostru tinde sa se adapteze la aporturile calorice reduse si, intre doua regimuri, metabolismul bazal poate ramane scazut. Astfel, dupa un regim restrictiv, exista riscul de a pune inapoi kilogramele pierdute cu greu, mancand mai putin decat inainte de inceperea regimului.


Metabolismul bazal este redus si dupa renuntarea la fumat. In acest mod poate fi explicata luarea in greutate duypa aceasta decizie; totusi, efectele nocive ale fumatului le depasesc pe cele ale ingrasarii.


Data actualizare: 19-06-2024 | creare: 19-04-2007 | Vizite: 28887
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metabolismul copiilor poate fi îmbunătăţit prin exerciţii fizice în timpul sarcinii
  • Metabolismul - factori care îl influențează și afirmații false
  • Adaptarea metabolică mărește durata de timp necesară pentru atingerea obiectivelor de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum