Alimentele de baza pentru sportivi

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentele de baza pentru sportivi

Alimentele de baza in alimentatia sportivilor, recomandate de medicii nutritionisti au fost impartite in 5 mari categorii, in functie de principiile nutritive furnizate. Cu ajutorul acestui ghid de alimentatie poti obtine toti nutrientii necesari organismului si imbunatati performantele fizice.


Pentru a acoperi necesarul caloric, majoritatea tinerilor au nevoie de o cantitate mai mare de alimente decat cele indicate in tabel. Necesarul energetic trebuie sa provina din grupul legumelor precum si din cel al cerealelor, pastelor fainoase, deoarece aceste alimente sunt bogate in amidon - o sursa excelenta de energie. Alimentele bogate in grasimi (unt, margarina) trebuie consumate cu moderatie.

 

 

Grup de alimente Principii nutritive Cantitate recomandata
Lactate – lapte, iaurt si branzeturi Calciu, proteine, vitamina A si B2 3 portii zilnic
1 portie consta in:
- o cana de lapte
- o cana de iaurt
- 50 g de branza
Alimente bogate in proteine - carne (de vita, pasare, porc), peste, fasole, oua Proteine, tiamina (vitamina B1),riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina PP), fier si zinc. 2 -3 portii zilnic1 portie consta in:
- 100 g carne slaba
- 2 oua
- 200 g de fasole, linte sau mazare
- 4 linguri unt de arahide
Legume (toate tipurile, inclusiv cele bogate in amidon) Contin vitamine si minerale. Sursele ideale de vitamina C sunt rosiile, broccoli si varza de Bruxelles. Sursele de vitamina A sunt: morcovi, broccoli, spanac, dovlecei. 3 -5 portii zilnic
1 portie consta in:
- 100 g legume preparate
- 100 g legume crude
- 200 g legume cu frunze (spanac, salata)
- 150 g suc de legume
Fructe (toate tipurile, inclusiv sucul de fructe) Contin vitamine si minerale. Sursele ideale de vitamina C sunt citricele, sucul de citrice si fructele de padure. 2 -4 portii zilnic
1 portie consta in:
- 1 fruct intreg (mar, banana sau portocala)
- ½ grapefruit
- 150 g suc de fructe
- 100 g de fructe preparate (in compot sau la conserva)
- 50 g fructe uscate
Cereale si fainoase (cereale integrale, paine, macaroane, spagheti, orez, biscuiti) Contin carbohidrati complexi (amidon si fibre) si sunt bogate in proteine, vitamine din complexul B si fier. 6 – 11 portii zilnic
1 portie consta in:
- 1 felie de paine
- 1 chifla
- 200 g cereale preparate sau paste fainoase
- un bol de cereale pentru micul dejun

Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 09-12-2011 | Vizite: 46657
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!