Hidratarea la sportivi

©

Autor: Redacția ROmedic

Hidratarea la sportivi

Necesitatea de apa este mai mare la persoanele care practica un sport. O pierdere de 2% din apa corporala poate avea efecte negative asupra performantei fizice. Scaderea apei corporale cu 5% duce la epuizare, iar  cu 7% - 10% poate fi fatala.

 

Apa este necesara pentru crestere, regenerarea celulelor si pentru desfasurarea activitatii fizice. In plus, apa contribuie la transportarea nutrientilor si energiei la celulele corpului si la eliminarea reziduurilor rezultate in urma metabolismului.


Setea este un semnal dat de organism, care se produce atunci cand pierderile hidrice sunt deja de 1 -2% din apa corporala -suficiente pentru a afecta performanta. Consumul de apa destinat doar potolirii setei poate sa nu fie suficient. Corpul are nevoie de 24 ore pentru a-si rehidrata complet celulele si pentru a redobandi maximul de performanta.

 

Deshidratarea este un pericol pentru sanatate, ducand la supraincalzirea corpului. Episoadele repetate de deshidratare pot afecta rinichii. Efectele deshidratarii sunt scaderea rezistentei si afectarea performantei fizice.

Bauturile care contin cafeina (de tipul Coca Cola) sunt intens promovate pentru faptul ca potolesc rapid setea. De fapt cafeina actioneaza ca un diurectic, marind excretia de urina, ceea ce duce la deshidratare. Nu consumati bauturi care contin cafeina inainte, in timpul sau dupa un antrenament.


O cana de apa rece la fiecare 15 – 20  minute in timpul activitatii fizice este suficienta pentru majoritatea persoanelor. Apa rece este indicata, deoarece scade temperatura corporala si ajunge repede in intestin, de unde este absorbita in corp.


Cea mai mare parte a greutatii pierdute cu ajutorul exercitiilor fizice este reprezentata de apa. O alta parte este pierduta deoarece corpul incearca sa obtina energie (folosind grasimile, proteinele, etc.) De exemplu, glicogenul stocat in ficat si in celulele muschilor este utilizat pentru energie, rezultatul fiind pierderea in greutate.


Unii antrenori obisnuiesc sa cantareasca sportivii inainte si dupa un antrenament sau o competitie. Pentru a preveni deshidratarea, sportivii sunt sfatuiti sa bea doua cani de apa pentru fiecare kilogram pierdut. Aceasta metoda poate fi folosita de toate persoanele care au o activitate fizica solicitanta, fiind un mod excelent de a preveni deshidratarea.


Data actualizare: 21-02-2014 | creare: 21-07-2012 | Vizite: 6451
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Poți încetini declinul funcției renale dacă bei mai multă apă?
  • Potrivit unui studiu, 7 din 10 muncitori din Europa nu sunt hidratați corespunzător
  • Hidratarea adecvată poate preveni insuficiența cardiacă si hipertrofia ventriculară stângă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum