Dieta anti-estrogen

©

Autor:

Dieta anti-estrogen

Sănătatea întregului nostru organism depinde şi de buna funcţionare a sistemului hormonal. Atunci când există un dezechilibru la acest nivel, încep să apară şi unele simptome supărătoare sau afecţiuni mai grave. Valori anormale ale unor hormoni ca estrogen sau progesteron pot indica astfel de disfuncţii, tratate atât prin medicamente alopate, cât şi prin ajustări ale stilului de viaţă, inclusiv a alimentaţiei.

Ori Hofmekle este un nutriţionist şi expert fitness celebru, cunoscut ca autor al unor diete populare, cum ar fi The Warrior Diet şi Dieta anti-estrogen. Cartea The Anti-Estrogenic Diet: How Estrogenic Foods and Chemicals are making you Fat and Sick detaliază tocmai acest al doilea plan alimentar. (1)

Dieta anti-estrogen se bazează pe eliminarea alimentelor şi produselor estrogenice şi pe introducerea plantelor, condimentelor şi alimentelor anti-estrogenice.

Cui îi este recomandată dieta anti-estrogen?

Nivelul de estrogen poate fi mult peste valorile normale atât la femei, cât şi la bărbaţi, aşa că această dietă poate fi benefică în unele disfuncţii hormonale, cum ar fi:


Pe lângă aceste afecţiuni mai grave, un exces de estrogen cauzează şi alte simptome supărătoare:

  • Grăsime abdominală
  • Libido scăzut
  • Oboseală cronică
  • Stres
  • Tulburări menstruale


Care sunt principiile de bază ale dietei anti-estrogen?

Evitarea produselor şi a alimentelor estrogenice este principala regulă a acestei diete. Estrogenul poate fi găsit atât în alimente precum carne, fructe, legume, soia, îndulcitori artificiali, cât şi în pesticide sau alte produse.

Cele trei faze ale dietei anti-estrogen:

I. Programul de detoxifiere a ficatului

Sănătatea ficatului a fost deseori asociată cu buna funcţionare a întregului organism şi în special a sistemului hormonal. Administrarea prelungită de antibiotice, anticoncepţionale, poluarea sau pur şi simplu factorii genetici împiedică ficatul să mai poată elimina toxinele, ceea ce duce la probleme de digestie, de metabolism sau inflamaţie.

De aceea, această primă etapă ce durează aproximativ 2 săptămâni se bazează pe introducerea alimentelor ce pot ajuta la detoxifierea ficatului: fructe şi legume (în special crucifere, iaurt sărac în grăsimi, ouă organice, fasole, cereale integrale, peşte, brânză care a fost sărată mai mult de şase luni (Chedder, Brie, Camembert, Colby, Emmentaler, Gruyere, parmezan, Roquefort, Gouda etc.).

Suplimentele care ajută la buna funcţionare a ficatului (schizandră, seminţe de armurariu, păpădie) sunt eficiente şi recomandate pe toată durata dietei, dar mai ales în această primă fază.

II. Introducerea unor alimente care au proprietăţi anti-estrogenice

Pe lângă ajutorul dat ficatului prin alimentaţie, este foarte important să adaugi alte produse care, de data aceasta, pot ajuta întreg sistemul hormonal. Alimentele cu proprietăţi anti-estrogenice sunt cele potrivite în acest caz, cele mai bune exemple fiind cele bogate în acizi graşi Omega 3 care scad considerabil inflamaţia: măslinele, seminţele şi nucile crude.

III. Reintroducerea unor alimente interzise până atunci, dar doar în masa de seară

Ori Hofmekle, autorul Dietei anti-estrogen, susţine că organismul nostru este astfel croit pentru a digera alimentele mai bine în stare de repaus decât în timpul zilei, atunci când suntem oricum mai activi şi mai stresaţi. Tocmai de aceea, el recomandă mese mai uşoare în timpul zilei şi o masă mai copioasă seara.

Aşadar, în această a treia fază, este recomandat să reintroduci alimente ca pâine, carne sau paste, dar doar ocazional, în masă de seară. În celelalte zile, Hofmekle ne sfătuieşte să optăm fie pentru faza I, fie pentru faza II a dietei sale. (2)

În plus, pe lângă indicaţiile aferente celor trei etape, este necesar să eliminăm cât mai mult gătitul la cuptorul cu microunde, expunerea la ierbicide, pesticide, insecticide, unele uleiuri aromatice sau alţi perturbatori hormonali. De asemenea, alimentele ar trebui să provină dintr-o sursă sigură, organică.

Alimente recomandate

  • Legume care au proprietăţi anti-estrogenice, cum sunt cruciferele (broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles)
  • Citrice
  • Lactate organice
  • Nuci şi seminţe
  • Avocado
  • Ouă organice
  • Cafea şi ceai (datorită conţinutului bogat în flavonoide şi polifenoli)
  • Resveratrol
  • Turmeric

Alimente nerecomandate

  • Carne non-organică şi alte produse ce pot conţine perturbatori horminali
  • Soia
  • Bere. (3)


Dieta anti-estrogen - Argumente pro și contra

Păreri Pro

1. Dieta anti-estrogen poate fi eficientă acolo unde alte tratamente au eşuat

Acest plan alimentar se adresează unui anumit segment de persoane, şi anume celor care prezintă o anumită simptomatologie sau care se confruntă cu o afecţiune de ordin hormonal. Tocmai de aceea, măsurile propuse de Ori Hofmekler le pot atenua, fiind eficiente acolo unde, poate, alte tratamente au eşuat. În plus, dieta anti-estrogen ar putea constitui nu doar un plan alimentar temporar, ci şi un stil de viaţă permanent.

2. Reduce riscul altor afecţiuni mai grave

Dominanţa estrogenică este asociată deseori cu declanşarea unor tipuri de cancere. Echilibrând balanţa hormonală şi adoptând dieta anti-estrogen ca pe un stil de viaţă sănătos, poți reduce şi riscul apariţiei cancerului de prostată, de sân, de ovar, cancerului cervical sau al altor afecţiuni precum sindromul de ovar polichistic, rezistenţa la insulină, diabet sau fibromialgie.  

 

3. Dieta anti-estrogen este echilibrată, fiind accesibilă tuturor

Spre deosebire de alte planuri de acest fel, dieta anti-estrogen nu elimină complet grupe de alimente importante. Astfel, ea devine una accesibilă, riscurile efectelor adverse fiind minime.

 

4. Ne face mai conştienţi asupra efectelor negative ale expunerii la pesticide şi alte substanţe chimice dăunătoare

În vreme ce alte diete au în centru doar reguli privind alimentaţia, dieta anti-estrogen aduce în discuţie şi efectele nocive ale substanţelor chimice asupra sistemului hormonal. Odată ce reducem expunerea la acestea, organismul nostru va funcţiona mai bine şi vom avea o viaţă mult mai sănătoasă.

Păreri contra

1. Lipsa consultului specializat prealabil creşte riscul efectelor adverse

Nu se recomandă începerea acestei diete fără avizul unui medic endocrinolog. În caz contrar, cresc riscurile efectelor adverse. Excesul de estrogen se determină de un doctor specialist, în urma unor analize de sânge. De-abia după aceea, este recomandat să începi o astfel de dietă, pe lângă tratamentul alopat prescris de doctor, dacă este cazul.

 

2. Ingrediente puţine pentru mesele din timpul zilei

Mesele mai sărace din timpul zilei pot constitui un dezavantaj pentru persoanele active, care simt nevoia unui mic-dejun bogat sau a unui prânz copios. De asemenea, nici paleta de ingrediente nu este una ofertantă, mai ales în primele două faze ale dietei.

 

3. Alimentele trebuie să aibă provenienţă organică

Una dintre regulile principale ale dietei este faptul că alimentele, fie că vorbim despre fructe şi legume, fie că ne referim la carne, ar trebui să provină dintr-o sursă sigură, organică. Acesta poate fi un dezavantaj pentru persoanele din mediul urban care poate nu au nici timpul, nici resursele necesare pentru a găsi o astfel de sursă.

 

4. Costurile sunt ceva mai ridicate

Alimentele bio vor fi, cu siguranţă, şi ceva mai scumpe. În plus, administrarea de suplimente (pentru ficat, probiotice, multivitamine) este recomandată pe tot parcursul planului, dar mai ales în prima fază, de detoxifiere. Toate acestea implică în mod clar costuri mai ridicate decât în cazul altor diete. (2)


Data actualizare: 04-11-2014 | creare: 20-10-2014 | Vizite: 30926
Bibliografie
(1) Dieta anti-estrogen: Cum alimentele și chimicalele estrogenice te pot îmbolnăvi și îngrășa, link: https://www.amazon.com/Anti-Estrogenic-Diet-Estrogenic-Chemicals-Making/dp/155643684X/ref=la_B001HQ6GI6_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1413724322&sr=1-2
(2) Dieta anti-estrogen, link: https://www.everydiet.org/diet/anti-estrogenic-diet
(3) Un review al Dietei anti-estrogen: alimente și valoarea pentru sănătate, link: https://www.ncourages.org/anti-estrogenic-diet-review-foods-and-health-value/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nivelul de estrogen pe parcursul vieții corelează cu riscul de AVC în postmenopauză
  • Un hormon esențial pentru menținerea sănătății femeilor, implicat în apariția unei forme de aritmii ereditare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum