Topul celor mai bune 38 diete
Fără a subestima beneficiile unei diete personalizate, un grup de experți în nutriție, obezitate, diabet și boli cardiovasculare din cadrul Centrului pentru Management Ponderal Johns Hopkins (Baltimore) și al Departamentului de Nutriție al Universității din Utah au realizat un clasament al celor mai bune diete ale anului 2016. Aceștia au examinat atent 38 dintre cele mai populare diete și regimuri pentru slăbit pentru a stabili care sunt cele mai sănătoase și eficiente cu privire la menținerea sau reducerea în greutate, atât pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung.
O dietă sănătoasă trebuie să fie ușor de urmat pentru a menține motivația persoanei care decide schimbarea obiceiurilor alimentare. Aceasta trebuie să respecte principiile dietetice ale unei alimentații echilibrate, fiind o componentă esențială a unui stil de viață activ. Mai mult decât atât, dieta trebuie să aducă beneficii pentru starea de sănătate și să hrănească organismul, indiferent dacă scopul este reprezentat de pierderea în greutate.
Cele 38 de diete au fost evaluate de către specialiști în funcție de 7 criterii prestabilite după cum urmează:
- aderența la dietă (AD);
- posibilitatea de a determina scădere ponderală pe termen scurt și pe termen lung (TS, TL);
- respectarea criteriilor nutriționale pentru o alimentație sănătoasă (EN);
- siguranța cu privire la menținerea stării de sănătate (SS);
- rolul în prevenția și managementul diabetului zaharat și a bolilor cardiovasculare (DZ, CV).
Metodologia realizării topului
Pentru mai multă acuratețe au fost stabilite definiții pentru fiecare categorie și s-au acordat note care variază de la 5 (extrem de eficientă) la 1 (ineficientă).
- reducere greutate pe termen lung: posibilitatea de a pierde substanțial în greutate și de a o menține o perioadă de cel puțin 2 ani, conform dovezilor disponibile (5 = extrem de eficientă; 4 = foarte eficientă; 3 = eficiență moderată; 2 = eficiență minimă; 1 = ineficientă);
- reducere greutate pe termen scurt: probabilitatea de a pierde substanțial în greutate în primele 12 luni de la inițiere dietei, conform dovezilor existente (5 = extrem de eficientă; 4 = foarte eficientă; 3 = eficiență moderată; 2 = eficiență minimă; 1 = ineficientă);
- prevenție diabet: efeciența dovedită științific cu privire la prevenția diabetului zaharat și posibilitatea urmării dietei ca o componentă a terapiei nutriționale la pacientul diabetic (5 = extrem de eficientă; 4 = foarte eficientă; 3 = eficiență moderată; 2 = eficiență minimă; 1 = ineficientă);
- potecție cardiovasculară: eficiența dovedită științific în privința reducerii riscului cardiovascular și includerea dietei în cadrul terapiei nutriționale la pacientul cardiac (5 = extrem de eficientă; 4 = foarte eficientă; 3 = eficiență moderată; 2 = eficiență minimă; 1 = ineficientă);
- aderență: facilitatea urmării dietei în funcție de principiile alimentare promovate, de existența unor cerințe specifice în funcție de regim și de rapiditatea inducerii senzației de sațietate și atractivitatea alimentelor (5 = extrem de ușor de urmat; 4 = foarte ușor de urmat; 3 = moderat de ușor de urmat; 2 = relativ greu de urmat; 1 = extrem de greu de urmat);
- echilibru nutrițional: îndeplinirea criteriilor pentru o alimentație echilibrată și completă conform Ghidului pentru o alimentație sănătoasă din America (Dietary Guidelines for Americans) publicat în anul 2010 (5 = extrem de completă; 4 = foarte completă; 3= moderat de completă; 2 = relativ incompletă; 1 = incompletă);
- siguranță pentru sănătate: aprecierea în funcție de prezența sau absența riscurilor pentru sănătate, inclusiv riscul de malnutriție globală sau specifică (deficitul unui singur sau a mai multor nutrienți cauzat de aportul insuficient din dietă), pierderea extrem de rapidă în greutate cu posibile efecte negative asupra statusului nutrițional, contraindicarea dietei la persoanele cu anumite afecțiuni (5 = extrem de sigură; 4= foarte sigură; 3 = moderat de sigură; 2 = relativ riscantă; 1 = riscantă).
Topul celor mai bune diete
Printre cele 38 de diete analizate s-au numărat regimuri terapeutice standardizate în managementul unor afecțiuni cronice cauzate parțial de stilul de viață nesănătos, dar au fost incluse și diete comerciale, unele dintre ele fără dovezi științifice solide.
Loc |
Dietă |
DZ |
AD |
CV |
TL |
EN |
SS |
TS |
PT |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 |
3.6 |
3.1 |
4.3 |
3 |
4.7 |
4.9 |
3.2 |
4.1 |
|
2 |
3.5 |
3.7 |
4.1 |
2.9 |
4.3 |
4.7 |
3.1 |
4 |
|
3 |
3.2 |
3 |
4.5 |
2.8 |
4.6 |
4.8 |
3.2 |
4 |
|
4 |
3.7 |
3.7 |
3.7 |
2.6 |
4.4 |
4.4 |
3 |
3.9 |
|
5 |
3.5 |
3.1 |
3.6 |
2.9 |
4.3 |
4.7 |
3.3 |
3.9 |
|
6 |
3.4 |
3.3 |
4 |
2.9 |
4.4 |
4.8 |
3 |
3.9 |
|
7 |
3.1 |
3.7 |
3.4 |
3.5 |
4.1 |
4.6 |
4 |
3.9 |
|
8 |
3.5 |
3.3 |
3.8 |
3.3 |
4 |
4.4 |
3.4 |
3.8 |
|
9 |
3.4 |
3.2 |
3.5 |
3.2 |
4.2 |
4.6 |
3.6 |
3.8 |
|
10 |
Dieta Jenny Craig |
3 |
3.6 |
3.2 |
3.2 |
4 |
4.4 |
3.8 |
3.7 |
11 |
Dieta Biggest Loser |
3.6 |
2.9 |
3.5 |
2.9 |
3.8 |
4.1 |
4.1 |
3.6 |
12 |
3.5 |
1.9 |
4.6 |
2.8 |
3.8 |
4.2 |
3.1 |
3.6 |
|
13 |
Dieta asiatică |
3.2 |
2.8 |
3.3 |
2.7 |
3.9 |
4.2 |
2.9 |
3.5 |
14 |
Dieta vegetariană |
3.4 |
2.7 |
3.6 |
2.9 |
3.7 |
4.2 |
2.9 |
3.5 |
15 |
Dieta anti-inflamatorie |
3.4 |
2.7 |
3.6 |
2.6 |
3.4 |
3.9 |
2.6 |
3.3 |
16 |
Dieta Slim-Fast |
3.2 |
3.2 |
2.8 |
3.2 |
3.4 |
3.6 |
3.4 |
3.3 |
17 |
Dieta Spark Solution |
2.9 |
2.3 |
2.9 |
2.8 |
3.6 |
4 |
3.6 |
3.3 |
18 |
Dieta Flat Belly |
2.8 |
2.7 |
3.2 |
2.3 |
3.5 |
4 |
3.1 |
3.2 |
19 |
Dieta HMR |
3 |
2.9 |
2.9 |
3 |
3.4 |
3.4 |
4.1 |
3.2 |
20 |
Dieta NutriSystem |
2.7 |
3.1 |
2.4 |
2.3 |
3.7 |
4 |
3.2 |
3.2 |
21 |
Dieta Abs |
2.7 |
2.6 |
2.7 |
2.1 |
3.4 |
3.5 |
3.1 |
3 |
22 |
Dieta Engine 2 |
3.5 |
1.6 |
3.9 |
2.9 |
2.7 |
3.3 |
3.4 |
3 |
23 |
2.5 |
2.8 |
2.9 |
2.3 |
3.2 |
3.4 |
3.7 |
3 |
|
24 |
Dieta vegană |
3.5 |
1.7 |
3.9 |
3.3 |
2.8 |
3 |
3.4 |
3 |
25 |
Dieta Eco-Atkins |
2.5 |
2.1 |
3.3 |
2.5 |
2.8 |
3.3 |
3.8 |
2.9 |
26 |
Dieta în funcție de indexul glicemic |
2.7 |
2.1 |
2.2 |
2.2 |
3.4 |
3.5 |
2.8 |
2.9 |
27 |
2.3 |
2.2 |
2.8 |
2.3 |
3.2 |
3.7 |
3 |
2.9 |
|
28 |
3.1 |
1.7 |
3.2 |
2.5 |
2.5 |
3 |
3.1 |
2.7 |
|
29 |
Dieta Medifast |
2.6 |
2.4 |
2.7 |
2 |
3.1 |
3 |
3.5 |
2.7 |
30 |
Dieta alcalină |
2.2 |
2 |
2.4 |
2 |
2.9 |
3.1 |
2.6 |
2.6 |
31 |
Dieta Supercharged Hormone |
2.4 |
2.2 |
2.5 |
2.3 |
2.6 |
2.9 |
3.1 |
2.6 |
32 |
Dieta Body Reset |
2.3 |
2 |
2.4 |
1.7 |
2 |
2.4 |
2.8 |
2.5 |
33 |
Dieta Fast (postul intermitent) |
2.4 |
2.4 |
2.5 |
2.3 |
2.1 |
2.6 |
3.2 |
2.5 |
34 |
Dieta Atkins |
2.5 |
2.3 |
2.1 |
2.5 |
1.8 |
2.2 |
4 |
2.3 |
35 |
Dieta crudivoră |
2.6 |
1.1 |
2.8 |
3.3 |
2.1 |
2.1 |
3.7 |
2.3 |
36 |
Dieta Dukan |
2 |
1.9 |
1.7 |
2 |
1.9 |
2.3 |
3 |
2 |
37 |
2.1 |
1.7 |
2 |
1.7 |
2 |
2.3 |
2.1 |
2 |
|
38 |
Dieta Whole30 |
2 |
1.3 |
1.7 |
1.5 |
2 |
2 |
2.9 |
1.9 |
DZ- protecția împotriva diabetului zaharat
AD- aderența la dietă
CV- protecția cardiovasculară
TL-reducerea greutății pe termen lung
EN- echilibrul nutrițional
SS- sigură pentru sănătate
TS- reducerea greutății pe termen scurt
PT- punctaj total
Dietele care s-au clasat pe primele poziții (dietele DASH, MIND, TLC, Mayo, mediteraneană) sunt relativ asemănătoare, respectând principiile unei alimentații sănătoase, cu ușoare variații în funcție de obiectivele specifice ale regimului.
Aceste diete promovează obiceiuri alimentare echilibrate, bazate pe consumul predominant al alimentelor de origine vegetală (fructe, vegetale cu frunze verzi, legume, cereale integrale), consumul moderat de surse proteice cu un conținut redus de grăsimi saturate, lactate și produse derivate degresate sau semi-degresate și includerea în dietă a grăsimilor sănătoase (ulei de măsline, pește gras, fructe și semințe oleaginoase, măsline).
Pe lângă planul alimentar, aceste diete încurajează desfășurarea activității fizice, componente esențiale pentru menținerea sau reducerea greutății corporale și implicit îmbunătățirea stării de sănătate.
Deși scorurile obținute pentru eficiența în pierderea în greutate au fost modeste, indicând o scădere ponderală moderată atât pe termen lung, dar și pe termen scurt, trebuie menționat că obiectivul comun al acestor diete este altul. Scopul aderării la una dintre aceste diete este reprezentat de modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață dezechilibrat, implicit de adoptarea unor noi comportamente generatoare de sănătate.
Deși recomandările pentru schimbarea comportamentelor alimentare nu au fost considerate dificil de urmat, impedimentul reprezentat de renunțarea la vechile obiceiuri nesănătoase (consumul de dulciuri concentrate în zaharuri și băuturi îndulcite din comerț, consumul de produse de patiserie și de tip fast-food, lipsa activității fizice) a condus la obținerea unor rezultate reduse cu privire la facilitatea cu care se poate adera la aceste diete.
La polul opus, dietele care s-au clasat pe ultimele poziții nu au prezentat beneficii semnificative asupra prevenirii diabetului și a bolilor cardiovasculare sau a pierderii în greutate (obezitatea, diabetul și afecțiunile cardiovasculare sunt probleme majore de sănătate publică, consecințe ale alimentației necorespunzătoare, în exces și a sedentarismului). Mai mult decât atât, acestea prezintă riscuri pentru sănătate, unele dintre ele fiind restrictive din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ, prin limitarea sau interzicerea consumului unor alimente sau grupe alimentare cu valoare nutrițională crescută.
Sfaturi pentru alegerea dietei
Pentru a fi atinse obiectivele dorite, indiferent dacă este vorba de pierderea în greutate, redobândirea sau menținerea stării de sănătate la un nivel optim, este necesară individualizarea dietei cu privire la necesitățile organismului, la programul zilnic de activitate și la gradul de motivație, astfel încât „dieta” să fie pentru toată viața.
(2) Best Diets Overall, link: https://health.usnews.com/best-diet/best-overall-diets
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum