Diversificarea

©

Autor: Redacția ROmedic

Diversificarea alimentatiei la sugari


Diversificarea reprezinta introducerea treptata a alimentelor solide in alimentatia sugarului, inlocuind treptat alimentatia exclusiv lactata. Este vorba de un proces treptat, care are drept scop suplimentarea alimentatiei intr-un moment in care laptele matern sau formulele de lapte nu mai acopera nevoile energetice ale sugarului. Diversificarea alimentatiei pregateste sugarul pentru alimentatia care-i va fi proprie tot restul vietii, trecand de la suctiune la masticatie.

 

In ceea ce priveste momentul recomandat pentru diversificare, s-a convenit ca aceasta sa se realizeze la 5- 6 luni pentru sugarii alimentati exclusiv la san, datorita calitatilor nutritionale exceptionale ale laptelui uman si la 4 luni pentru sugarii alimentati artificial cu formule.

 

Motivele pentru care diversificarea se face dupa primele 4 luni de viata tin de dezvoltarea bebelusilor -sistemul lor gastrointestinal nefiind suficient de maturizat pentru a digera noi alimente.

 

Avantajele diversificarii precoce:
 - induce un ritm rapid de crestere
 - favorizeaza aparitia dintilor
 - ofera un aport suplimentar de vitamine, fier si fibre

 

Dezavantajele diversificarii precoce:
 - solicita functia digestiva, insuficient maturata
 - solicita rinichii, incomplet dezvoltati
 - favorizeaza obezitatea
 - introducerea glutenului favorizeaza aparitia celiachiei

 

Regulile de baza ale diversificarii:

 - fiecare aliment nou trebuie introdus treptat in alimentatia sugarului, incepand de la cateva picaturi
 - nu introduceti concomitent doua alimente noi
 - alimentele energizante -capsunile, fragii, albusul de ou si pestele -– trebuie introduse dupa 1 an
 - daca bebelusul respinge alimentul, asteptati o saptamana inainte de a incerca din nou

Diversificarea intre 4 si 5 luni

Diversificarea intre 4 si 5 luni

Primul pas in introducerea alimentelor solide consta in determinarea stadiului de dezvoltare al copilului. Cu alte cuvinte, trebuie sa recunoasteti semnele care arata ca sugarul este pregatit pentru alimentatia diversificata.

 

Pentru a fi hraniti cu lingurita, sugarii trebuie sa fie in stare sa stea pe un scaun si sa-si sustina capul timp de cateva minute. De asemenea, ei trebuie sa piarda reflexul de a scoate orice corp strain (inclusiv alimentele solide) din gurita cu ajutorul limbii. Daca bebelusul respinge mancarea dupa cateva incercari de a fi hranit cu lingurita, asteptati o saptamana inainte de a incerca din nou.

 

Unii sugari se arata interesati de mancarea consumata de adulti sau copiii mai mari, facand ca diversificarea alimentatiei sa se desfasoare mai usor.

Diversificarea trebuie sa se realizeze treptat, introducand cate un aliment simplu si nu o combinatie.


Pentru fiecare aliment nou introdus in alimentatia sugarului, este nevoie de o perioada de proba de 2 zile, timp in care nu mai oferiti si alte alimente. Procedand astfel, daca sugarul prezinta reactii alergice (eruptii, vomitaturi), alimentul responsabil poate fi identificat!

 

In mod traditional, sucul de fructe este primul aliment oferit sugarului datorita aportului de vitamina C si de minerale. Sucul de fructe trebuie introdus treptat, crescand consistenta (prin adaus de pulpa) si volumul, ajungand ca la varsta de 5 luni masa de fructe sa inlocuiasca o masa de lapte.

 

Fructele pe care le puteti oferi bebelusului sunt: mar, portocala, piersici, banane, mango, avocado, pere.  Mai tarziu, poate fi introdus piureul de fructe, facut din mere rase, banane, piersici.

 

Fainoasele reprezinta primul aliment semisolid introdus in alimentatia sugarului, cu mentiunea ca administrarea fainoaselor de grau trebuie intarziata pana la 6 -7 luni. In schimb, faina din porumb si faina din orez pot fi introduse mai devreme (4 luni).

 

Supa de legume poate fi oferita sugarului la varsta de 5 luni. Legumele recomandate sunt: morcov, cartofi, fasole, dovlecel, spanac, rosii.

Diversificarea intre 5 si 8 luni

Odata ce bebelusul consuma alimente solide de 2 – 3 ori pe zi si a avut ocazia sa incerce o varietate de cereale pentru copii, legume si fructe, ii poti oferi carne (de pasare sau vita). Carnea este importanta in dieta copilului, fiind bogata in proteine, zinc si fier.

 

La fel ca si in cazul celorlalte alimente, carnea trebuie introdusa separat pentru a observa o posibila reactie alergica. Carnea de pasare sau vita trebuie fiarta bine si taiata foarte fin pentru a fi usor de consumat. Mai tarziu, carnea poate fi amestecata cu supa de legume. La 6 luni, ii puteti oferi ficat de pasare fiert.

 

Atentie! Pestele si carnea de porc sunt interzise inainte de 1 an!

 

Tot la 5 luni puteti introduce branza de vaci si iaurtul, initial separat, apoi amestecate cu piureul de fructe sau cu orezul fiert.

 

Galbenusul de ou este indicat copiilor datorita faptului ca este bogat in principii nutritive si poate fi introdus in alimentatia copilului dupa 6 luni. Galbenusul fiert tare se introduce treptat – initial un sfert, apoi o jumatate, de 2-3 ori pe saptamana. In schimb, albusul de ou nu este recomandat, fiind puternic alergizant.

Diversificarea intre 8 si 12 luni

Diversificarea intre 8  si 12 luni

La aceasta varsta, copiii pot consuma alimente variate, pasate sau taiate marunt. Majoritatea alimentelor consumate de restul familiei (inainte de a adauga sarea si condimentele) sunt potrivite pentru copii. In comert exista o varietate de alimente special create pentru copii.

 

Odata ce copilul isi poate folosi degetul mare si aratatorul pentru a tine obiecte mici, ii puteti da legume maruntite, fructe coapte, taiate in bucati si biscuiti. Copiii sunt incantati sa-si descopere dexteritatea de a manca singuri aceste alimente.

 

Atentie! La aceasta varsta orice obiect de dimensiuni mici -inclusiv unele alimente – poate ajunge in trahee, blocand caile respiratorii ale copilului. Evitati alunele de padure, arahidele, bomboanele tari, morcovul crud -toate acestea pot asfixia copilul mic.

 

Spre varsta de 1 an, copilul mananca 2 mese de lapte (circa 500 ml) si 3 mese semisolide (fructe pasate, supa de legume cu carne, sau piure de legume, iaurt sau branza de vaci cu fainos instant). Majoritatea caloriilor (60%) vor fi asigurate de lapte, restul de alimente semisolide.

Sfaturi pentru prepararea alimentelor pentru bebelusi

Sfaturi pentru prepararea alimentelor pentru bebelusi

Prepararea alimentelor acasa este o metoda usoara si convenabila de hranire a bebelusilor. Nu aveti nevoie de ustensile speciale – cele obisnuite sunt suficiente.

 

Totusi, este important sa va asigurati ca toate recipientele, ustensilele si suprafetele de lucru sunt curate. Iata cateva sfaturi pentru prepararea usoara a alimentelor pentru bebelusi:

 

1.Spalati cu atentie recipientele inainte de utilizare.


2.Cojiti fructele si legumele.


3.Indepartati grasimea de pe carne.


4.Fierbeti legumele, fructele, sau carnea; pastrati o parte din apa in care au  fiert.


5.Lasati alimentele sa se raceasca.


6.Maruntiti mancarea cu o furculita, sau cu ajutorul unui blender.


7.Pentru a uniformiza amestecul, adaugati o cantitate mica din apa in care au fiert alimentele.


8.Nu adaugati sare, condimente sau indulcitori – bebelusii vor aprecia gustul natural al alimentelor.


Data actualizare: 15-07-2013 | creare: 27-05-2011 | Vizite: 21005
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!