Piramida alimentara la copil
Autor: Redacția ROmedic
Alimentatia copilului este importanta pentru starea sa generala de sanatate. O nutritie adecvata contribuie la prevenirea unor afectiuni medicale precum obezitate si diabet, si ii asigura o crestere normala, armonioasa.
Piramida alimentara pentru copii este un ghid de nutritie, creat pentru a ajuta parintii in alegerea de alimente sanatoase pentru copiii cu varste intre 2 si 6 ani. Ea are rolul de a promova obiceiurile alimentare sanatoase, ce trebuie respectate toata viata.
Piramida contine cele cinci categorii principale de alimente necesare pentru o dieta sanatoasa. De asemenea, piramida alimentara scoate in evidenta faptul ca alimentele bogate in grasimi, uleiul si dulciurile trebuie consumate cu moderatie.
Principiile alimentare de baza:
- varietatea Niciun aliment consumat separat (sau grup de alimente) nu poate furniza toate vitaminele si mineralele necesare. Varietatea consta in alegerea de alimente din toate grupele, dar si in consumul de alimente diferite in cadrul aceleiasi categorii.
- echilibrul nutritional Echilibrul nutritional poate fi asigurat in alimentatie prin alegerea celor mai multe portii din grupele de alimente situate la baza piramidei (cereale, legume si fructe) si mai putine portii din grupele din varful piramidei (grasimi si dulciuri).
- moderatia Grasimile, uleiurile si dulciurile (unt, margarina, bomboane si bauturi dulci), situate in varful piramidei, trebuie consumate cu moderatie.
Poti contribui la promovarea unor principii sanatoase de alimentatie, oferind un exemplu bun copilului tau. Obiceiurile alimentare corecte si activitatea fizica regulata trebuie sa faca parte integranta din viata familiei tale. Respectarea unor principii alimentare este mai usoara atunci cand intreaga familie adera la acestea.
Nu cumpara prea des dulciuri si gustari bogate in calorii, bauturi carbogazoase si inghetata!
Grupa cerealelor, care include paine, orez, paste fainoase, cereale si fulgi de cereale pentru micul dejun, furnizeaza cea mai mare parte a energiei necesara copilului in fiecare zi....
Legumele furnizeaza numeroase vitamine si minerale, precum si fibre necesare pentru o buna digestie. Prin urmare, este important sa includeti o varietate de legume in dieta copilului dvs. Cum convingem copilul sa manance mai multe fructe si legume?...
Grupa lactatelor cuprinde lapte, iaurt si branzeturi si constituie o sursa importanta de vitamina A, vitamina D, calciu si proteine. Cum alegem lactatele pentru masa copiilor? De ce cantitati au nevoie juniorii pentru a fi sanatosi? Aflati mai multe!...
Carnea face parte din grupa alimentelor bogate in proteine, care contribuie la mentinerea si repararea tesuturilor corpului si la formarea masei musculare. Este carnea sigura pentru copii? Ce alte alimente bogate in proteine pot fi consumate? ...
Grasimile nesaturate sunt benefice cresterii si dezvoltarii, insa cele saturate sunt nocive. Dulciurile, preferatele copiilor, contin multe calorii si putini nutrienti. Ce e de facut? Cum alcatuim o masa potrivita copiilor, fara a sacrifica gustul?...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Soia din comert este sanatoasa?
- Copilul (11 ani) mananca foarte putin
- Are 2 ani si inca nu vrea sa manince de buna voie, ce sa fac
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?