Alimentatie copil 1-3 ani

©

Autor: Redacția ROmedic

Alimentatie copil 1-3 ani

Dupa primul an de viata, apetitul copiilor scade simtitor. Acestia devin mofturosi, ezita sa incerce noi alimente, refuza cu incapatanare unele alimente si, pe ansamblu, nu par sa manance suficient. Dar, la aceasta varsta, obiceiurile alimentare ale copiilor pot fi imprevizibile de la o zi la alta. Ei pot manca tot ce li se ofera la micul dejun si mai nimic in restul zilei. Sau, pot cere felul de mancare preferat timp de trei zile la rand, apoi sa il refuze complet.

 

Inainte de a intocmi un plan de alimentatie pentru copilul mic, este bine de stiut ca necesarul caloric al acestuia este mai mic decat credeti. Nu uitati ca ritmul de crestere a copilului mic este mai lent decat in primul an de viata, astfel incat necesarul energetic (numarul de calorii pe kg de greutate corp) cat si apetitul vor fi mai reduse. Deci, in cazul unui copil activ, sanatos, care creste si se dezvolta normal, putem afirma ca mananca suficient.

 

La varsta de 1 an, copilul poate in general sa consume majoritatea alimentelor pe care le serviti familiei, dar cu cateva precautii. Asigurati-va ca mancarea are o temperatura adecvata, pentru a nu provoca arsuri copilului. Incercati sa evitati alimentele condimentate excesiv, sarate, indulcite sau cu sosuri picante. Acestea pot acoperi gustul natural al alimentelor si, pe termen lung, pot deveni daunatoare sanatatii. Copiii mici sunt mai sensibili decat adultii la aceste arome si pot respinge alimentele condimentate in exces.

 

La copiii de aceasta varsta exista riscul unei asfixieri cu alimente tari, care pot bloca traheea. Prin urmare, toate alimentele trebuie sa fie pasate sau taiate in bucatele mici, usor de mestecat. Nu ii oferiti niciodata alune, struguri, morcovi, bucati mari de carne sau bomboane. Morcovii, de exemplu, trebuie taiati in patru pe lungime, apoi tocati. In plus, copilul trebuie sa manance numai sub supravegherea unui adult.

 

In medie, un copil intre 1 si 3 ani are nevoie de 1.000 - 1.300 calorii pe zi. Desi nu este nevoie sa numarati caloriile, este uneori util sa stiti care este aportul caloric recomandat pentru aceasta varsta. Dieta copilului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a restului familiei, continand trei mese si doua gustari hranitoare zilnic.


Expertii sunt de parere ca cea mai sanatoasa alegere pentru micul dejun o constituie cerealele cu lapte. Aceasta combinatie este bogata in calciu si chiar in fibre (daca alegeti cereale integrale). In plus, cerealele pentru copii contin un adaos de vitamine din grupul B si fier. Evitati cerealele care contin mult zahar; in schimb incurajati copilul sa le indulceasca cu fructe. Oferiti copilului un pahar de suc de fructe, bogat in vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului din cereale. Optati pentru sortimentele care contin cel putin 5 grame de fibre si doar cateva grame de zahar pe portie.

In dieta copilului mic, colesterolul si alte grasimi sunt foarte importante pentru crestere si dezvoltare, astfel incat ele nu trebuie limitate cantitativ.

12 sugestii pentru organizarea mesei copilului mic

1. Atrage copilul in activitatea de pregatire a mesei, astfel el va acorda importanta cuvenita acestui eveniment al zilei.
2. Aranjeaza masa cat mai frumos, ca si cum ai fi la restaurant, astfel incat copilul isi va forma simtul estetic si activitatea in sine va fi mai placuta.
3. Foloseste-ti creativitatea in combinarea culorilor din farfurie si ornarea mancarii: sandviciurile in forma de animalute, fete zambitoare, sau alte imagini ii vor atrage.
4. Cantitatea de mancare este de preferat sa fie mai mica, copilul avand posibilitatea sa mai ceara daca mai doreste. In nici un caz nu se umple farfuria.
5. Durata unei mese va fi mai mica de 30 minute si nu va fi prelungita cu povesti sau jocuri.
6. Formeaza-i obiceiul sa manance  (fructe proaspete sau uscate, legume proaspete, branza sau iaurt).
7. Nutritionistii recomanda fructele intre mese sau inainte de masa. Fructele se ofera copilului cu 20 minute inainte de masa si niciodata ca desert.
8. Evita combinatiile alimetare pe care nu ti le-ai dori nici tu sa le introduci in alimentatia ta. Chiar daca cartofii ca garnitura pentru carne sunt o mancare traditionala, incearca sa-i inlocuiesti cu legume. Cartofii pot fi serviti insa cu branza sau iaurt.
9. Invata copilul sa manance fara a-i promite ceva in schimb. Daca acesta respinge un aliment, da-l deoparte cu indiferenta, fara a-l inlocui, astfel copilul va invata ca daca refuza un aliment, nu primeste altul.
10. Mancarea va fi diversificata si nu se va repeta la masa urmatoare, altfel copilul se va plictisi.
11. Copilul va fi lasat sa manance si sa bea singur, chiar daca se murdareste, va fi incurajat si i se vor trece cu vederea stangaciile in utilizarea tacamurilor, a canii sau a servetelului.
12. Nu exagera cu dulciurile!

Meniu copii 1-3 ani

Intre 1 si 3 ani apetitul copiilor este foarte fluctuant, iar mofturile la masa sunt frecvente. Desi in mare parte micutii pot manca acelasi lucru ca restul membrilor familiei, cantitatile variaza. Cateva sugestii de meniuri, pentru a varia zilnic....

Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani

Din dorinta de a-si hrani copii si de ale satisface poftele in orice moment, parintii fac anumite greseli, de altfel foarte comune, in alimentatia celor mici. Va spunem care sunt obiceiurile alimentare care trebuie evitate si cum le puteti schimba. ...

Exemplu meniu copil 1 an

Meniul este creat pentru un copil de 1 an, care cantareste aproximativ 10 kg...


Data actualizare: 08-01-2014 | creare: 26-04-2012 | Vizite: 113620
Bibliografie
1. Bacus, A. Copilul de la 1 an la 3 ani Ed Teora Bucuresti 2010
2. Bacus, A. Copilul de la 3 la 6 ani Ed Teora Bucuresti 2004
3. Ciofu EP Tratat de pediatrie Ed Medicala Bucuresti 2001.
4. Naouri A Cum sa ne educam copiii Ed. Trei Bucuresti 2009
©

Articol revizuit de către: Coautori:
Psiholog Cucueanu Demetra - „11 sugestii pentru organizarea mesei copilului mic” (01-07-2013)

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea copilului de 3 ani
  • Mofturile la masă la copiii mici sunt dictate de gene
  • Cum să ieși câștigător din „războiul legumelor” cu copiii
  •