Alaptarea - alimentatia la san

Avantajele alaptarii la san

Avantajele alaptarii la san

Beneficiile alaptarii la san pentru copil


Laptele matern este cel mai complet si echilibrat aliment pentru bebelus. El contine cea mai buna combinatie de nutrinti necesari bebelusului si este usor de digerat. Din acest motiv, el este deseori numit “alimentul ideal” si, cel putin in primele 4 -6 luni de viata, bebelusii nu au nevoie de nimic altceva. Exceptia o constituie copiii cu ten inchis la culoare care pot avea nevoie de un supliment de vitamina D in lunile de iarna.


Legatura cu mama

Alaptarea la san contribuie la stabilirea unei legaturi stranse cu bebelusul inca din primele zile ale vietii. Contactul fizic este important pentru nou-nascuti, facandu-i sa se simta in siguranta, iubiti si ingrijiti. Alaptarea la san este o metoda extraordinara de a crea acest tip de legatura.


Protejeaza impotriva infectiilor

Daca nu este hranit la san, copilul este mai expus la unele boli. Laptele matern contine anticorpi, care protejeaza copilul impotriva bacteriilor si virusurilor. Sugarii care nu sunt hraniti exclusiv la san timp de 6 luni sunt mai predispusi la o varietate de afectiuni: infectii ale urechii, diaree si probleme respiratorii.

In plus, laptele matern stimuleaza si producerea de anticorpi de catre organismul copilului. Acest lucru este extrem de important in primele 6 luni de viata, cand anticorpii primiti de la mama in timpul sarcinii dispar, iar sistemul imunitar al copilului trebuie sa se maturizeze complet.

 

Protejeaza impotriva alergiilor

Expunerea precoce la unele alimente poate determina aparitia alergiilor, conform unor teorii recente. Proteinele din laptele de vaca si proteinele din soia sunt puternic alergizante si se gasesc in numeroase formule de lapte din comert. In schimb, laptele uman limiteaza expunerea sugarului la potentialii alergeni. Majoritatea copiilor nu necesita un alt tip de alimentatie in primele 6 luni.

Unele studii sugereaza ca bebelusii alaptati la san au mai putine riscuri de a suferi de astm sau eczema.

 

Copiii alaptati la san au un IQ mai mare?

Aceasta intrebare a suscitat numeroase controverse. Este adevarat ca laptele uman contine unii nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului, care nu se gasesc in formulele de lapte. Mai multe studii arata ca, pe ansamblu, copiii alimentati la san au un coeficient de inteligenta putin mai mare decat cel al copiilor alimentati artificial. Dar acest lucru nu dovedeste faptul ca alimentatia naturala are drept rezultat dezvoltarea inteligentei. Milioane de copii extrem de inteligenti au fost alimentati artificial, deci efectul alaptarii la san nu este foarte puternic.

 

Beneficiile pentru mama

 

Redobandirea siluetei dinainte de sarcina

Alaptarea la san arde caloriile in plus, ajutandu-te sa pierzi kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Dupa nastere, majoritatea femeilor isi propun sa adopte o dieta sanatoasa si nu sa piarda kilogramele in plus. Dar, datorita alimentatiei la san, ele descopera ca pot accelera slabirea, mancand adecvat.

In primele saptamani dupa nastere, stimularea sanilor si alaptarea determina restabilirea dimensiunii originale a uterului.

 

Usurinta

Alaptarea nu necesita prepararea sau amestecarea unei formule de lapte si nici utilizarea, spalarea sau sterilizarea biberonului. In aceasta situatie, copilul nu are nevoie decat de mama. Din punct de vedere economic si practic, alaptarea este o metoda de a economisi bani si timp.


Benefic sanatatii

Alaptarea reduce riscul aparitiei cancerului de san sau a cancerului ovarian; precum si cel al fracturilor de sold sau al osteoporozei dupa menopauza.

Primii pasi in alaptare

Primii pasi in alaptare

Alaptarea este un proces care se invata in timp, atat pentru tine cat si pentru copilasul tau. Desi in primele zile de viata nou-nascutul pare mai interesat de somn decat de supt, nu lasa acest lucru sa te descurajeze. Primele zile de alaptat sunt doar inceputul unei experiente extraordinare pentru tine si bebelus.

Primii pasi in alaptare sunt mai dificili pentru unele mame decat pentru altele, dar bucuria pe care o aduce aceasta experienta merita orice efort.

 

Alaptarea in maternitate

 

Daca nu sunt probleme la nastere, cel mai bun moment pentru inceperea alaptarii este in primele ore de la nastere.  Nou-nascutul trebuie pus la san dupa primele 3 -6 ore de viata, la inceput cate 5 minute la fiecare san, apoi cate 10  minute. Un supt nu trebuie sa depaseasca 20 minute. Alaptarea trebuie sa aiba loc intr-o atmosfera de calm si liniste, departe de agitatie.

 

Foloseste-te de experienta personalului din maternitate sau cere sfatul medicului pentru a te asigura ca nou-nascutul prinde sfarcul in mod corect, in special daca simti durere sau observi mici rani in jurul sfarcului (ragade).

Numeroase maternitati au ore fixe de alaptare, iar nou-nascutii nu sunt adusi la san decat pentru cateva ore. In mod ideal, copilul ar trebui sa fie permanent cu mama in salon, pentru a fi alaptat ori de cate ori este nevoie, cu conditia ca proaspata mamica sa se simta in stare. Foarte putine maternitati din Romania ofera astfel de conditii.

 

Prima hrana a nou-nascutului consta in colostru -lapte special, bogat in anticorpi si proteine. Pe parcursul alaptarii, corpul va produce lapte matur, cu volum mai mare, la 3 -5 zile de la nastere. Alaptand frecvent copilul, corpul va primi semnalul de a accelera procesul de fabricare a laptelui. Pe masura ce volumul de lapte creste, iar bebelusul devine tot mai eficient, intervalul de timp dintre mese va fi mai mic.

 

"Tehnica" alaptarii

 

Suptul copilului este singura metoda cu adevarat eficient de mentinere si stimulare a secretiei lactate in cantitate adecvata. In schimb, extragerea sistematica a laptelui cu ajutorul pompelor de san are drept consecinta scaderea cantitatii de lapte.

 

In primele zile de alaptare, fii atenta ca nou-nascutul sa prinda corect sfarcul. Uneori, bebelusii sunt somnorosi in primele doua zile dupa nastere si nu se arata foarte interesati de supt. Poti incerca sa-l determini pe nou-nascut sa deschida gurita suficient de mult pentru a prinde cu buzele intreaga areola (si nu doar sfarcul!), punandu-i cateva picaturi de lapte (extrase in prealabil) in coltul guritei. Odata ce stapanesti tehnica de alaptare te vei simti foarte mandra, chiar daca bebelusul suge foarte putin inainte de a adormi din nou.

 

La numeroase femei, in primele saptamani dupa nastere, alaptarea este insotita de senzatii de disconfort si chiar durere la nivelul sanilor. Daca durerea persista pe toata durata suptului, se agraveaza sau daca apar mici rani la nivelul sanilor -este posibil ca nou-nascutul sa nu prinda sanul in mod corect. Bebelusul trebuia sa prinda intreaga areola si nu doar sfarcul, deoarece in acest caz nu ar obtine suficient lapte si ar deveni frustrat, provocand durere mamei. Daca bebelusul nu este pozitionat corect, nu ezita sa-l indepartezi de la san, introducand usor un deget in coltul guritei nou-nascutului, inainte de a-l aseza din nou.

Caracteristicile laptelui uman

Valoarea energetica a laptelui uman este de 67 kcal / 100 ml, variind in functie de factorii socio-economici, starea nutritionala a mamei, momentul zilei, etc. Laptele matern este considerat alimentul ideal pentru hranirea sugarului, acoperind in totalitate nevoile energetice din primele 6 luni de viata. Nevoile energetice ale sugarului sunt asigurate de continutul adecvat de proteine, lipide si carbohidrati. Colostrul contine mai multe proteine, fiind adaptat necesitatilor nou-nascutilor.

Laptele matern contine o serie de componenti esentiali pentru dezvoltarea copilasului. Numerosi dintre acestia nu se gasesc in formulele de lapte.

 

Imunoglobuline

Toate tipurile de imunoglobuline se gasesc in laptele matern. Cea mai mare concentrare se afla in colostru – primul lapte secretat de glandele mamare in primele 3 -5 zile de la nasterea copilului. Imunoglobulina A secretorie (IgA secretor), care protejeaza caile respiratorii si tractul gastrointestinal, se gaseste in cantitati mari in lapte in primul an. Nivelul de IgA secretor din laptele matern destinat unor anumite virusuri si bacterii creste drept reactie a expunerii mamei la aceste microorganisme.

 

Lactoferina

 

Lactoferina este o proteina care fixeaza ionii de fier si se gaseste in laptele matern, dar nu si in laptele artificial. Cea mai mare cantitate de lactoferina se afla in colostru (5 -7 mg/ml), ajungand la 1 mg /ml in laptele matur. Lactoferina stimuleaza absorbtia fierului, explicand astfel raritatea anemiei feriprive la sugarii alimentati natural.

Lactoferina are un efect antibiotic puternic asupra stafilococilor si E. coli. In plus, lactoferina fixeaza fierul, element esential pentru dezvoltarea unor bacterii, determinand astfel privarea nutritionala de fier a bacteriilor.

 

Lizozimul

 

Laptele matern contine lizozim (enzima cu functie antibacteriana) in cantitate de 3 ori mai mare decat orice tip de lapte artificial. In timp ce alti componenti ai laptelui matern variaza considerabil in functie de dieta mamei, cantitatea de lizozim este constanta. Lizozimul joaca un rol important de aparare a organismului impotriva infectiilor, distrugand bacteriile din tractul intestinal.

 

Factori alergici

 

Laptele uman este considerat alimentul ideal pentru prevenirea alergiilor alimentare la copii, fiind lipsit de proteine straine.

Proteinele din laptele de vaca utilizata in majoritatea formulelor sunt substante straine. Atunci cand bebelusii consuma lapte de vaca, apar anticorpii indreptati impotriva proteinelor straine speciei.

 

Factori de crestere

 

Laptele matern incurajeaza cresterea lactobacililor -bacterii gram pozitive care protejeaza impotriva unor bacterii gram negative si a parazitilor ce pot provoca boli. Copiii alaptati la san au un nivel de lactobacili de 10 ori mai mare decat cei hraniti cu lapte artificial.

 

Carnitina

 

Carnitina este prezenta atat in laptele matern cat si in cel artificial, dar are o biodisponibilitate mai mare in laptele matern. Carnitina are un rol fundamental in producerea si transportul energiei si  este necesara pentru utilizarea acizilor grasi ca sursa de energie.

 

Acizii grasi cu catena lunga DHA si ARA

 

Acizii grasi cu catena lunga prezenti in laptele uman nu se gasesc in numeroase formule de lapte. Aceste lipide sunt componenti esentiali pentru creier si retina

Laptele matern versus formule de lapte

Alaptare la san sau formule de lapte? Care varianta este mai potrivita? Cu siguranta, alaptarea la san a sugarului este varianta ideala, insa daca va ganditi sa va orientati dupa alaptarea „artificiala”, va invitam sa analizati comparativ optiunile. detalii

Data actualizare: 15-07-2013 | creare: 04-01-2012 | Vizite: 14505
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!