Regimul Okinawa

©

Autor:

Regimul Okinawa

Okinawa este o mica insula din arhipelagul japonez, a carei celebritate continua sa creasca, in parte datorita longevitatii si sanatatii impresionante a locuitorilor sai. Intr-adevar, pe insula Okinawa se gasesc mai multi centenari decat in orice alt loc din lume. Dar, locuitorii acestei insule nu numai ca au cea mai mare speranta de viata din lume, dar se bucura si de o stare foarte buna de sanatate.

Astfel, boli frecvente in tarile occidentale - diabet, cancer, osteoporoza, accidente vasculare, cardiopatii - sunt mult mai rare in insula Okinawa.

Faptul ca aceasta insula detine recordul mondial al longevitatii a atras atentia cercetatorilor din toata lumea, care au studiat intens „cazul Okinawa”. Studiile efectuate asupra populatiei insulei Okinawa arata ca longevitatea si starea buna de sanatate a populatiei nu se datoreaza nici patrimoniului genetic si nici climatului, ci unui stil de viata sanatos – in special regimului alimentar.

Regimul alimentar al locuitorilor insulei Okinawa este bazat pe consumul de peste si fructe de mare, iar aporturile calorice sunt relativ mici (800 kcal pe zi, fata de 2300 kcal in tarile occidentale!).

Alimentele de baza in regimul Okinawa

Iata din ce este compus regimul:

  • legume si fructe(in special castravetii)
  • cereale integrale (orez, porumb, gris, paste)
  • produse pe baza de soia (tofu, lapte de soia)
  • plante aromatice si verdeturi (patrunjel, creson)
  • peste si fructe de mare (cel putin de 3 ori pe saptamana)
  • carne rosie si produse lactate - in cantitati mici
  • foarte putin alcool, zahar si sare
  • ceai si apa – din belsug


Regimul Okinawa este in primul rand o forma de alimentatie sanatoasa, pe baza de tofu, peste, orez si legume, foarte saraca din punct de vedere a caloriilor si grasimilor.

 

Principiile regimului Okinawa

Marea problema a alimentatiei noastre este lipsa ei de adaptare la nivelul scazut de activitate fizica, la nevoile, precum si la obiceiurile noastre. Locuitorii insulei Okinawa  stiu sa pastreze o alimentatie adaptata la modul lor de viata si la activitatea zilnica, apeland totodata la bogatiile naturii.

 

Pe insula Okinawa exista o serie de principii culturale care pun accentul pe o alimentatie naturala si sanatoasa:

Nu manca niciodata mai mult decat cere organismul

„Hara hachi bu” este esenta regimului Okinawa si consta in ridicarea de la masa inainte de a avea senzatia de satietate. Un alt principiu al locuitorilor insulei este „kuten gwa”, incurajeaza consumul de alimente in portii mici.

Alege alimentele cu continut caloric mic, dar bogate in vitamine si minerale

Intr-adevar, populatia insulei Okinawa consuma alimente cu densitate calorica mica – intre 75 si 150 cal/100g – sau foarte mica – sub 75 cal/100g aliment.

  • cereale: orez, paste fainoase, gris, porumb dulce
  • legume
  • fructe -toate, cu exceptia fructelor uscate (caise, stafide, smochine) si oleaginoase (nuci, alune, arahide)
  • peste, crustacee, fructe de mare

Consuma cel putin 7 portii de fructe si legume zilnic

Acestea contin putine calorii, dar furnizeaza vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, apa, dand si senzatia de satietate.

Consuma 7 portii de cereale integrale si/sau legume uscate pe zi

Dintre acestea, 2 portii trebuie sa fie pe baza de soia. Bogate in zaharuri lente, vitamine, fibre si proteine, cerealele integrale sunt recomandate, spre deosebire de cerealele rafinate (orez alb, paine alba, paste).

Include in alimentatie plante aromatice, condimente si alge marine

Plantele aromatice contin vitamine si minerale, condimentele au proprietati antibacteriene, iar algele marine furnizeaza minerale, fibre, vitamine si antioxidanti.

Consuma peste cel putin 3 ori pe saptamana

Pestele este principala sursa de proteine animale din regimul Okinawa, fiind preferate speciile fara grasime, consumate crude (sushi), fierte sau la gratar.

Limiteaza celorlalte produse de origine animala (carne rosie, lactate, oua)

In medie, locuitorii insulei Okinawa consuma de 18 ori mai putina carne si de 3 ori mai putine lactate decat occidentalii. In schimb, acestia prefera proteinele vegetale, care contin diferite substante benefice pentru sanatatea noastra (polifenoli, fitosteroli).

Limitati sau excludeti bauturile alcoolice

Limitati consumului de zahar si sare

Produsele preparate industrial – prajituri, bomboane - sunt foarte rare pe insula Okinawa. Prin urmare, locuitorii sai consuma de 3 ori mai putine dulciuri decat occidentalii. Utilizarea condimentelor si a plantelor aromatice in bucataria traditionala, permite renuntarea la sare.

Beti foarte multa apa si ceai

Apa este singura bautura indispensabila, permitand eliminarea toxinelor si hidratarea corpului.


Data actualizare: 25-11-2013 | creare: 02-04-2011 | Vizite: 7369
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!